Câteva gânduri pe tema: De ce particip la Marșul pentru viață Chișinău?

Marșul pentru viață 2020 ,,Pentru viață. Pentru părinți. Pentru copii” trebuia să aibă loc în data de 28 martie curent, dar, în urma interzicerii evenimentelor publice pe fundalul epidemiei, majoritatea evenimentelor s-au mutat în mediul online.

Asociația Moldova pentru viață a desfășurat un șir de activități în mediul online în această perioadă, majoritatea participanților fiind tineri care sprijină femeia însărcinată, copiii, familia și societatea. Iată câteva gânduri ale celor care au participat la activitățile on line și ar fi dorit să participe la Marșul pentru viață 2020. Le publicăm acum, cu nădejdea că bucuria pentru viață și dragostea familiei lor va naște în conștiința oamenilor dorul de frumos, năzuința către adevărata fire. Cei mai mici participanți, copiii, au și desenat!

,,Mă numesc Cecilia Ișfan, am 42 de ani, sunt căsătorită și sunt mama a 11 copii. Am participat la Marșul pentru viață pentru că am vrut să susțin viața, care este un dar de la Dumnezeu și am vrut să susțin femeia, prin care viața ia naștere. Este foarte important în ziua de astăzi ca femeile să fie susținute a primii copiii pe care Dumnezeu îi dăruiește, a ocroti viața pentru că Dumnezeu este iubire. Și El, tot ce face în viața fiecărei familii, o face din iubire. Femeia este asemenea Sfintei Fecioare Maria, care este pusă în fața unei alegeri. Așa cum Sfânta Fecioară a făcut o alegere, a spus ,,Da” lui Dumnezeu, a spus ,,Fie mie după cuvântul tău”, chiar dacă nu a înțeles cum poate avea un copil, la fel fiecare femeie este pusă în fața faptului de a alege, de a spune ,,Facă-se voia ta, Doamne”, acceptând copii pe care Dumnezeu îi dăruiește.

Femeia este fântâna vieții, matricea, de aceea trebuie susținută de soț, familie, biserică, societate.

Eu am avut această susținere din partea soțului, din partea bisericii, a comunității din care fac parte. Cu fiecare sarcină am trecut printr-o criză: ce va fi, cum ne vom descurca, apoi era frica de suferință, de naștere etc. Dar fiind susținută de cei din jur, am putut depăși fiecare criză și m-am putut bucura de fiecare copil pe care Dumnezeu ni l-a dăruit. Nu este ușor, sunt momente grele, mai ales când copii se îmbolnăvesc sau când sunt unele lipsuri, dar am experimentat că Dumnezeu poartă de grijă și ne dă harul de a putea depăși fiecare obstacol cu credință. Este frumos de a avea o familie numeroasă mai ales acum când deja cei mari au crescut și mă uit în urmă și văd ce istorie frumoasă a făcut Dumnezeu cu noi.

Nu sunt de acord cu avortul pentru că consider că este un păcat foarte grav, este o crimă. Nu avem dreptul de a lua viața cuiva. De aceea încurajez femeile și chiar familiile să accepte copiii care vin de la Dumnezeu pentru că fiecare copil vine cu o misiune pe acest pământ și copii sunt o binecuvântare de la Domnul.”

Ișfan Cecilia, 42 ani

,,Missio Ad Gentes” – Biserica Catolică

* * *

,,Mă numesc Ișfan Paul, am 18 ani, sunt din România și am venit în Moldova împreună cu familia mea, cu 5 ani în urmă, în misiune creștină. Sunt al doilea din 11 copii. Faptul că suntem o familie numeroasă e o binecuvântare.

În familie am învățat și experimentat că viața este neprețuită și trebuie trăită. Chiar dacă întâmpinăm dificultăți, nu renunțăm și continuăm să luptăm.

Eu consider că nimeni nu are dreptul să ia viața, ci numai Dumnezeu care este creatorul nostru. În ultimii ani am participat la Marșul pentru viață împreună cu toată familia, deoarece am realizat că lumea are mare nevoie să înțeleagă rolul familiei în societate și că toată lumea are dreptul la viață, chiar și bebelușii nenăscuți.

Fiind unul dintre cei mai mari copii din familie, am responsabilitatea de a-i ajuta pe mama și pe tata cu treburile casnice. În ciuda faptului că îmi este dificil uneori să am grijă de frații mei mai mici, să mă ocup și de școală, mereu îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru viața și familia pe care mi-a dat-o deoarece aici am învățat ce înseamnă responsabilitatea, iertarea, iubirea și fraternitatea. Familia este prima ,,comunitate” sau  ,,instituție educațională” în care se naște, crește și se dezvoltă din punct de vedere educațional fiecare om. Din propria experiență pot spune că în familie se învață valorile de bază și se clădesc principiile unei personalități integre.

Prin urmare îmi doresc ca fiecare om să înțeleagă că viața este serioasă și foarte frumoasă și merită să fie trăită, nu supraviețuită!”

* * *

,,Mă numesc Ișfan Sabina și am 15 ani. Sunt a 4-a născută dintr-o familie cu 11 copii. Sunt din România și trăiesc în Moldova de 5 ani în misiune creștină împreună cu familia mea. Am participat la marșul pentru viață pentru a susține femeile. Femeile ar trebui să renunțe la ideea de a face avort, pentru că oricât de grea ar fi situația, un copil îți poate face viața mai frumoasă și orice copil este un dar de la Dumnezeu. Nimeni nu ar trebui să fie speriat să aibă mai mult de 3 copii pentru că, pot spune din propria experiență că Dumnezeu are grijă de fiecare în parte și nu ducem lipsă de nimic. În final aș vrea să vă sfătuiesc să prețuiți viața pentru că este un dar de la Dumnezeu.”

* * *

,,Împreună cu familia am participat cu drag la Marșul pentru viață deoarece consider că acesta este parcursul omenirii a unui drum lung care a avut începutul de la primii oameni și continue până în zilele noastre. Acest drum nu este altceva decât un marș al vieții pentru fiecare dintre noi, într-un cuvânt pentru întreaga omenire. Este îmbucurător faptul că parcurgem acest marș primăvara, atunci când toate în jurul omului prind viață. Natura învie, iar plantele, păsările și tot ce ne înconjoară încep a parcurge și ele acest marș al vieții așa cum este și firesc lăsat de bunul Dumnezeu.

Cu toții merităm să trăim și avem dreptul la viață indiferent de împrejurări și situații, din momentul conceperii noastre, care nu este altceva decât insuflarea în noi a Duhului lui  Dumnezeu cel dătător de viață.”

Ioan Roșioru

* * *

Marșul pentru viață organizat anual în mai multe colțuri ale lumii a fost, este și va fi o provocare pentru fiecare dintre noi. Avem speranța că toți vor conștientiza importanța unor valori prioritare pentru societate precum – viața și familia. Anume aceste valori sunt deseori încălcate la etapa actuală, iar ca dovadă sunt cifrele exagerate de avorturi ce reprezintă crime împotriva acelor copii care nu au avut șansa de a se naște. Nașterea de copii reprezintă porunca sfântă înscrisă de Dumnezeu ,,Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul.”  

Societatea trebuie să conștientizeze că orice copil este unic din prima secundă și trebuie să ne unim eforturile pentru a sprijini Familia ce necesită ajutor fie material sau moral. MAMA acest cuvânt sacru trebuie să facă posibilul și imposibilul ca să ofere cel mai prețios DAR și anume Viața, acolo unde a binecuvântat-o Dumnezeu. Anume mama prima simte mișcările copilului și poate să îi ofere prima mângâiere. Prima educație o primește auzind glasul blând al mamei și vine pe lume cu dorința arzătoare de a cunoaște chipul mamei. ORICE MAMĂ ALEGE VIAȚA COPILULUI SĂU!

Tamara Stratulat,

Școala Duminicală din cadrul Parohiei ,,Sf. Ap. Petru și Pavel

* * *

Particip la acest marș pentru că îmi pasă de viitorul țării noastre și aș vrea ca toți copii ce sunt în burta mamei să vadă lumina zilei și să simtă dragostea maternă. Mai mult ca atât, sunt prezent aici pentru a apăra drepturile la cei micuți care au drepturi, dar n-are cine să le apere dreptul la viață. Acest aspect îl putem identifica în constituția R. Moldova care spune că toți avem dreptul la viață. Așadar, sunt prezent la această procesiune pentru a spune DA, VIEȚII!  

Andrei Popa

* * *

Am participat de fiecare dată la Marșul pentru Viață, pentru că sunt pro Viață, pro Familie și pro Iubire. Trebuie să iubim Viața și s-o valorificăm la justa ei valoare. Fiecare viață contează și să luptăm pentru ea. Pentru un singur om a fost creat întregul univers, ceea ce accentuează că fiecare viață în particular luată e mai de preț decât tot ceea ce putem cuprinde cu ochii și chiar cu imaginația. Viața începe încă din momentul conceperii, și cel nenăscut are același drept la existență la fel cum are și mama ta. Participând la Marșul pentru Viață, îți exprimi în cel mai bun mod poziția ta ce ține de avort și familie. Cine participă la Marșul pentru Viață, mărturisește într-un mod foarte clar din ce categorie de oameni face parte și ce repere are el în viață. Îndemn pe toți și pe fiecare în parte, să participe la astfel de evenimente curate și sfinte, și în mod special, tinerii ar trebui să participe mai activ, pentru că ei sunt viitorul, și ce viitor vom avea depinde de ce educație au ei. Să iubim Viața, să respectăm pe fiecare și să răspândim Iubire.    

Ilarion Boian, teolog, jurnalist

* * *

Viața unui om începe din momentul în care au apărut primele sale celule, căci acestea poartă deja

VIAȚA și toată informația despre ființa omenească care s-a zămislit. Dragi tineri, femei, copile, o sarcină înseamnă șansa voastră de a aduce pe lume un sfânt! Dragi tineri și bărbați, femeia însărcinată pe care o aveți în grijă este purtătoarea unei minuni, și are mare nevoie de ocrotirea

voastră! Am participat la Marșul pentru Viață pentru a susține Viața, din primele ei clipe, și pentru a reaminti că dincolo de frica, neștiința, nesiguranța, uneori chiar panica și deznădejdea care pot apărea odată cu sarcina se afla un chip minunat de copil, care într-o zi îți va zâmbi cu cei mai îndrăgostiți ochi și îți va spune cu vocea sa de înger mic: ,,Mama, te iubesc! Ești cea mai bună mamă din lume!”   

Oltea Boldureanu

Vasele umplute tainic cu dragostea lui Dumnezeu așază parcursul omenirii în brațele calde ale mamei, dar dacă femeia renunță la puterea ei maternă, se destramă o lume întreagă. ,,Un popor valorează cât valorează femeile lui”!

Biroul de presă AO Moldova pentru viață  

DESENE COPII (toți copilașii curajoși care au desenat vor primit în dar cărți din colecția ,,Fiecare viață este un dar” și ,,Cele 12 chei” de Veronica Iani)

decembrie 30, 2020

Etichete: