Activități la Liceul Columna: Care ne va fi viitorul?

Astăzi, 18 septembrie 2019, în incinta Liceului Columna din capitală, au avut loc două seminarii intitulate ,,Care ne va fi viitorul?”. Împreună cu elevii claselor a X-a și a XI-a a fost Nadejda Usatîi de la Asociația Moldova pentru viață.

În discuțiile cu elevii au fost creionate mai multe aspecte care influențează viitorul fiecăruia dintre noi, dintre care redăm mai jos câteva.

Ce poate fi mai frumos ca un tânăr să vorbească frumos, să gândească profund, să citească, să povestească într-un mod fascinant și mai ales să absoarbă comportamente de cinste de la oamenii de valoare? Să preiei ceea ce a fost făurit în generații este un dar, însă este și o știință. Dacă pe părinții noștri îi moștenim trupește prin faptul că ne naștem din ei, pentru a moșteni cultura, civilizația, lucruri bune și frumoase ale lor și ale înaintașilor trebuie un efort din partea noastră.  

Nadejda le-a vorbit tinerilor și despre treptele vieții, despre libertate, frumusețe, curaj și demnitate și despre cât de imperios este să-ți valorifici potențialul.

În mod deosebit este importantă demnitatea. Demnitatea de a fi ceea ce ești și de a merge pe drumul care te împlinește, în armonie cu întreaga creație. Observăm demnitatea în atitudinea altor oameni, care au știut să fie demni fără să fie trufași, care au muncit pentru a se descoperi pe sine și a cultiva talanții lor.

Este important ce punem acum și vom avea în 20 de ani. Contează maniera în care ne asumăm viața, viitorul. Ceea ce nu ne asumăm nu se poate crea de la sine. Tot ce clădim în tinerețe frumos, ne va sluji în tihnă în bătrânețe spre sporirea interioară și spre a dărui celor mai tineri.

Voi tinerii, aveți o putere fantastică a vârstei pe care dacă o veți irosi nu o veți mai regăsi, dar dacă o veți lucra, ea nu va întârzia să rodească!

Tinerețea poate fi strunită pe calea cea mai bună, spre cel mai bun viitor posibil pentru tine dacă faci binele, dacă bucuri și pe alții prin adevărul vieții și faptelor tale. Doar așa ajungi să cunoști ce potențial ai și să ți-l dezvolți.

Când un tânăr face binele, când ajută vieții, sprijină femeia însărcinată, copiii nenăscuți, iese din strâmbătate un neam întreg, o lume întreagă. Iar dacă ratăm vârsta propice formării riscăm să devenim niște unelte neînsuflețite a societății de consum, plictisiți de viață și ne pierdem total… un cimitir al sufletelor.

Care ne va fi viitorul? Depinde de fiecare dintre noi. Fiecare avem un capital excepțional, prin care am putea ieși din orice situație de criză, dacă știm să fim cinstiți și să cerem sfat în acea criză. Important este să avem unitate cu cei care ne pot sprijini și cu cei care ne cer sprijinul – unitatea este dragoste! Eu am nădejde în pasiunea extraordinară a unor tineri de a-și căuta rostul în viață. Le doresc ca năzuințele să le rămână curate și caracterele impecabile, să reușească să cultive valorile pe care Dumnezeu le-a sădit în ei. Să-i ajutăm, căci toți, chiar și cei mai puternici au nevoie de sprijin!

Să privim cu responsabilitate viața și viitorul și să facem alegeri responsabile – acest îndemn a fost concluzia unei întâlniri vii și de suflet și cu folos pentru viitorul celor prezenți.

La finalul întâlnirilor, Nadejda a oferit în dar tuturor elevilor prezenți, dar și profesorilor, reviste ,,Pentru viață”, numărul din anul 2019, intitulat ,,Unic din prima secundă”.

Ținem să mulțumim administrației Liceului Columna și domnișoarei Veronica Dumnean, profesoară de Educație muzicală și Dezvoltare personală din cadrul liceului, pentru frumoasa inițiativă și pentru dorința de a organiza noi întâlniri pe problematica dezvoltării armonioase, a alegerii drumului în viață, inclusiv pe subiectele pro-viață, pro-familie, importante pentru fiecare.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață