Activitate la Văsieni: Bucuria vine unde i se pregăteşte loc!

Aceasta a fost tema întâlnirii elevilor claselor a X-a şi a XI-a de la Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir” din s. Văsieni, r. Ialoveni, de marţi, 14 mai 2019. Împreună cu tinerii a fost Nadejda Usatîi, preşedintele Asociației Moldova pentru viață, care a susţinut un seminar despre cum bucuria reuşeşte să vindece sufletul și cum sufletul se pregătește pentru bucurie.

Nadejda a pornit la drum cu premisa că bucuria este mult mai capabilă terapeutic să vindece sufletul decât plăcerea. Sâmburele bucuriei este în noi, pe când plăcerea o poți căuta fără să o obții sau o poți obține dar efectele ei să nu fie pozitive.

Omul frumos este cel care are o viață interioară lăuntrică frumoasă şi care are o râvnă către cele înalte. Prin preocuparea lui pentru bine și adevăr, el devine liber. Iar această libertate nu înseamnă anarhie, ci înseamnă să îți găsești locul tău exact în lume și astfel să îți împlinești  rostul tău.

Oamenii liberi şi frumoşi creează o societate după chipul lor, în care fiecare își găsește locul, în care orice copil se poate dezvolta și se poate împlini. Frumusețea și libertatea se pierd când nu ajutăm pe cei vulnerabili, când nu îi ajutăm să își împlinească și ei frumosul sădit în ei și să fie liberi. Un copil care își pierde viața înainte de naștere este o rană a întregii societăți, nu doar a părintelui sau părinților care au decis așa pentru el.

Fără o structurare a lucrurilor care să respecte fiecare om și să sprijine pe fiecare să se dezvolte, fără o rânduială socială, orice ţară îşi îngroapă talanţii şi viitorul. Dar dacă există sprijin și înțelegere, fiecare om își arată importanța în cetatea sa, în ţara sa, se bucură și bucură pe alții prin puterea sa de creaţie şi, la vremea potrivită, transmite mai departe bucuria vieţii.

Această deschidere către sprijin, viaţă, copil, femeie ne poate aduce o mare plinătate şi echilibru interior. Cucerirea bucurie este firească în om. Mântuitorul Iisus Hristos a spus adesea ucenicilor: „bucurați-vă”. Bucuria este semnul aflării sensului, este lumina care se revarsă în noi de sus, este încredințarea puterii de a înfrunta și de a birui răul.

Omul nu poate fi om rămânând singur ca o corabie fără cârmuire, navigând spre nicăieri, fără o direcţie clară, fără noimă în marea tulbură a lumii. Omul râvneşte să afle adevărul, să găsească bucuria care îi oferă stabilitate şi culoare vieţii lăuntrice. Iar bucuria nu întârzie să vină unde i se pregăteşte loc. Să pregătim sufletul prin faptele noastre și bucuria împlinirii și a rodirii lor va veni!

La finalul întâlnirii, Nadejda a oferit în dar bibliotecii liceului un set de cărți, precum și reviste ,,Pentru viață”, numărul pe anul 2019 – ,,Unic din prima secundă”, tuturor  elevilor şi profesorilor prezenți.

Despre eficienţa acestui seminar deducem din impresiile elevilor:

Andreea Pogor, clasa a X-a: ,,Acest seminar mi-a trezit noi reflecţii despre viaţă şi anume viaţa copilului nenăscut. «Oamenii înţelepţi aleg viaţa» este fraza pe care am reţinut-o şi o voi duce mai departe. Am înţeles cât de mult trebuie să-i mulţumesc mamei pentru că mi-a dat viaţă şi voi apăra darul vieţii cu siguranţă. Sunt fericită că părinţii mei au ales viaţa mea şi voi îndemna pe fiecare să aleagă viaţa.”

Adelina Cuţelaba, clasa a X-a: ,,Acest seminar mi-a confirmat că familia este celula de bază a societăţii şi că trebuie protejată cel mai mult. Viaţa unui copil nenăscut reprezintă speranţa unei familii. Fiecare copil are dreptul la viaţă, la o familie.”

Aducem cordiale mulțumiri administrației Liceului din Văsieni, în persoana Doamnei Nina Mihălache, directorul instituției, pentru călduroasa primire, precum şi tuturor participanţilor pentru bunăvoinţă. Sperăm să dezvoltăm lucrurile bune în continuare, spre folosul elevilor şi al societăţii.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață