Activitate la Pepeni: Cei înțelepți întotdeauna biruiesc!

Aceasta a fost tema întâlnirii elevilor Liceului Teoretic ,,Alexandru Agapie” din s. Pepeni, r. Sîngerei de vineri, 5 aprilie 2019. În mijlocul liceenilor a fost Nadejda Usatîi, președintele Asociației Moldova pentru viață, care a vorbit despre cum putem să apărăm demnitatea umană.

Toți dorim să fim fericiți. Dar ce ai alege: plăcere sau responsabilitate?

Nadejda a reliefat că atunci când se cultivă plăcerile și confortul personal, dar fără armura responsabilității, acestea pot aduce pe termen lung neplăceri, crize, disperări, divorț, izolare etc. Iar atunci când individul rămâne singur, se usucă sufletește și devine foarte vulnerabil, ușor i se poate de întins o cursă. Așteptările greșite duc la creșterea sentimentului de golire, de fapt, este ca un soft care a intrat și ne face nefericiți, ne consumă energiile sufletești.

Dar un bun afacerist calculează investițiile și costurile. Să privim cu responsabilitate viața și viitorul și să facem alegeri responsabile.

Părintele Nicolae Steinhardt spunea că: ,,Nicăieri și niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proști. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiți, smeriți cu inima, dar nu tâmpiți.” Oamenii liberi, demni nu au sucombat în fața obedienței colective, a ingineriei sociale, ei au știut să țină în șah prostia. Cei înțelepți întotdeauna biruiesc!

Este nevoie ca adolescenții să înțeleagă diferența între diferitele alegeri pe care le fac în viață, care rodesc la un moment dat conform cu ce s-a plantat. La rândul lor, adulții sunt datori să le transmită dimensiunea demnității de om, să le fie alături și să le împărtățească experiența vieții, pentru a-i înrădăcina în valorile care dau stabilitate, în dorința de a crea lucruri frumoase și în idealuri care trec dincolo de limitele acestei lumi.

Dacă ne clădim tinerețea frumos, ne odihnim în tihnă în bătrânețe, o odihnă în care continuăm în forme mai subtile și mai profunde lucrul bun din tinerețe. Altfel, este foarte greu ca după ce trecem de mijlocul vieții să punem un nou început – e drept că nu imposibil.

Să folosim timpul de azi, acesta îl avem în față, acesta ni s-a dat, pentru acesta suntem responsabili!

La finalul întâlnirii, reprezentanta Asociației a oferit în dar celor peste 100 de liceeni și profesorilor prezenți pliante informative și reviste ,,Pentru viață”, numărul din anul 2019, intitulat „Unic din prima secundă”.

Aducem sincere mulțumiri Doamnei director Liuba Rudei și Doamnei Svetlana Lopotenco, director adjunct educație, pentru călduroasa primire și tuturor tinerilor pentru bunăvoință.

Preot Petru Butnaru, s. Pepeni, r. Sîngerei