Activitate la Biblioteca Onisifor Ghibu: Prietenie și iubire

Pe 23 noiembrie 2019, în incinta Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu” din Chișinău, Nadejda Usatîi, absolventă a programului de master Consiliere pentu probleme de familie, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, USM, și președinte al Asociației Moldova pentru viață, a fost invitată în calitate de speaker la training-ul organizat de grupul de inițiativă Grow Up Healthy pe tema riscurilor emoționale și psihice ale relațiilor intime începute devreme.

Adolescența și tinerețea sunt perioade în care noi facem cele mai multe alegeri care ne definesc viitorul. În special, unele dintre ele ne marchează întreaga viață și e greu de știut cum ar fi arătat viața în condițiile în care o decizie era altfel luată.

În adolescență prietenii încep să devină extrem de importanți, iar în tinerețea de cele mai multe ori are loc căsătoria, o prietenie făgăduită pe toată viață. Cum să ne alegem prietenii și cum să decidem bine atunci când întemeiem o familie?

Este important ca adolescenții și tinerii să facă pași mici, să se analizeze bine unul pe celălalt, cu sfială și mult respect. Comunicarea este importantă, dicuțiile sincere, ieșirile împreună în situații concrete – spectacole, plimbări, activități de voluntariat etc. – dau posibilitatea cunoașterii celuilalt și a construirii unei relații în mod conștient și responsabil.

Dacă în acestă perioadă intervin relațiile intime, acestea aduc o puternică încărcătură care este greu de gestionat la o vârstă necoaptă și într-o relație nematurizată până la pragul căsătoriei. Sunt două riscuri majore în acest caz.

Primul este ca ani întregi de viață, uneori chiar toată viața, să o petreci alături de o persoană pe care ai ales-o într-un moment în care nu erai suficient de matur pentru a face astfel de alegeri.

Al doilea risc este ca dezvoltarea personală să se încetinească sau chiar să fie stopată la nivelul din adolescență.

Adolescența este timpul formării, acum poți învăța, poți crea, te poți pregăti pentru familia de la maturitate, pentru cariera de la maturitate, pentru sănătatea pe care ți-o dorești la maturitate și pentru orice bine pe care îl dorești și te aștepți să fie la maturitate. Dacă încetezi această formare, crezând că ai ajuns mai devreme la capătul unui drum, greu te vei apuca din nou să continui să străbați acel drum, dacă nu chiar imposibil.

Idealul care a existat în toate timpurile și în toate societățile a fost castitatea până la căsătorie și fidelitatea în căsătorie. Acestea oferă cea mai mare siguranță și cea mai mare posibilitate de dezvoltare a fiecărui adolescent și tânăr, fiecărui băiat și fiecărei fete, fiecărui bărbat și fiecărei femei.

Atunci când există abatere de la ideal, când cineva face o greșeală există șansa să își dea seama că a luat o decizie care nu îi face bine. După conștientizare, există șansa să se oprească din a  face acea greșeală și să aleagă calea cea mai sigură.

Dacă cineva a trecut printr-un șir de relații sentimentale în care a văzut clar că relațiile intime nu au fost de nici un folos, ci doar au contribuit și mai mult la dezechilibre emoționale, atunci poate să se hotărască să spună stop și să trăiască adecvat până la căsătorie.

Așadar, în această privință îi îndemnăm pe toți adolescenții, băieți și fete, să aleagă ce este bine pe termen lung pentru ei, ce le dă siguranță deplină. Și cred că cei de lângă ei, părinți, profesori, rude, oameni politici, medici și orice adult ar trebui să îi susțină în această alegere. Și dacă sunt oameni serioși și responsabili, dacă îi iubesc și le doresc binele, aceasta îi vor îndemna și la aceasta îi vor sprijini.

Aș zice să nu ne spălăm pe mâini și să credem că am fost oameni buni, părinți buni, frați buni, unchi sau mătuși buni, profesori, preoți, mentori buni, oameni politici buni și așa mai departe pentru adolescenți dacă le vom zice: fă ce vrei și contracepție, iar dacă eșuează contracepția atunci faci avort și așa rezolvăm orice problemă. Această spălare pe mâini înseamnă o condamnare, uneori chiar la moarte în cazul când e vorba de avort sau de pierderea unor vieți prin efectele avortive ale acelor anticoncepționale care au astfel de efecte. Și înseamnă o aruncare a adolescentului în mâna unor impulsuri primare, în care sentimentele se amestecă cu lipsa de responsabilitate, iar confuzia este la ea acasă. Ce să urmeze altceva decât o viață de matur cu o temelie pusă șubred și care își va arăta efectele rele în timp?

Ținem să mulțumim domnișoarelor pentru interes și deschidere, precum și domnișoarei Ilina Rufa, pentru frumoasa inițiativă, gazdelor pentru găzduire și ne exprimăm dorința în continuare să conlucrăm, spre folosul tinerilor și al societății.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață

***

Amânarea debutului sexual se asociază cu numeroase efecte pozitive: mai puţine regrete, mai puţini parteneri sexuali şi o probabilitate mai redusă de implicare în relaţii abuzive. Poate contribui la sănătatea emoţională, reducând riscul de a experimenta emoţiile negative pot fi asociate cu decizia de angajare în relaţii sexuale (Joyner şi Udry, 2000).

***

Studiile arată că influenţa asupra activităţii sexuale a adolescentului este exercitată în proporţie de 70-73% de către grupul de prieteni, 33-37% de către figura maternă şi 15% de către cea paternă. Astfel, valorile şi atitudinile observate la persoane considerate importante în viața adolescentului au un efect important în modelarea comportamentului şi intenţiilor acestuia. Fetele, mai mult decât băieţii, sunt mai influenţate de atitudinile prietenilor lor atunci când vine vorba de începutul activităţii sexuale înainte de căsătorie, contracepţie şi practici sexuale.

Activitatea sexuală în adolescenţă se asociază cu rate mai mari de abandon şcolar, cu performanţe şcolare mai reduse şi cu venituri mai reduse pe termen lung (Rector şi Johnson, 2005).

***

Adolescenţii activi sexual au o probabilitate mai mare de a se angaja în alte comportamente de risc, cum ar fi fumatul, alcoolul, abuzul de substanţe, violenţă şi infracţionalitate (Centers for Disease Control and Prevention, 2006).

***

Cu cât mai devreme o fată devine activă sexual, cu atât mai mult creşte posibilitatea de a avea parteneri sexuali multipli, BTS, sarcini extramaritale, depresie, avort şi sărăcie (Rector et al., 2004).

***

Efectele psihologice negative ale activităţii sexuale pentru adolescenţi pot include depresia şi suicidul. Tinerii care preferă sexul ocazional au şanse triple de a face depresie, comparativ cu cei aflate într-o relaţie stabilă, reliefează studiile psihologilor americani. Adolescenţii mai tineri, cu vârste între 13 şi 15 ani, care au aşa-numitele întâlniri sexuale „nonromantice”, se confruntă cu cele mai mari riscuri de a face depresie. Evidenţele relevă că adolescenţii cu semne clinice de depresie au preferat sexul ocazional (Mendle et al., 2013). Aceştia s-au dovedit mai susceptibili să se gândească în mod serios la sinucidere mai târziu în viaţă (Sandberg-Thoma și Kamp Dush, 2014).

***

Sexul non-marital poate submina capacitatea de a construi căsătorii sănătoase, durabile (Rector et al., 2003).

Potrivit rezultatelor unui studiu (2.500 de persoane căsătorite), cuplurile care au așteptat până la căsătorie pentru a face sex au avut următoarele avantaje:

  • stabilitate a relației cu 22% mai mare;
  • satisfacție în  relație cu 20% mai mare;
  • o calitate a relațiilor sexuale cu 15% mai mare;
  • comunicare cu 12% mai bună.

Surse recomandate: Sexul are un preț https://www.youtube.com/watch?v=jm5O5-u9H4g

Cartea: De ce merită să aștepți: Cum viața sexuală începută prea devreme ne împiedică să găsim dragostea adevărată și fericirea (Why Waiting Works) de Rob B. Kowalski – una din cele mai bine vândute cărți pe Amazon.

decembrie 9, 2019