Valori personale – valori naţionale!
„Valorile nu sunt ca autobuzele. Ele nu te duc nicăieri, ci definesc ceea ce ești” (Jennifer Crus)
În data de 14 februarie, curent, studenții Colegiului Național de Medicină şi Farmacie ,,Raisa Pacalo” din Chișinău, au avut parte de o întâlnire specială cu reprezentanta Asociaţiei Obşteşti „Moldova pentru viaţă”, Nadejda Usatîi. Tema de discuţie a fost ,,Valori personale – valori naționale!”
Nadejda, masterandă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, le-a vorbit studenţilor despre valorile personale, pe care copiii le moștenesc, adeseori, de la părinţi. În cazul când valorile unei persoane sunt neglijate, aceasta poate să acţioneze în mod diferit (conform emoțiilor sau/și gândurilor), pot fi cuprinşi de frică sau plăcere (emoții de bază).
Invitata noastră a nuanţat importanţa stabilirii valorilor personale şi trăirea în concordanţă cu acestea. Tot ceea ce îţi este drag în viaţă poate fi numit o valoare. Atunci când valorile în care crezi în interiorul tău diferă de cele exterioare, pe care le trăiești, apare un conflict de valori. Şi dacă definim că fiecare persoană este o valoare, şi singură este purtătoare de mai multe valori, precum şi este în realitate, conchidem că: o ţară, o naţiune formată din oameni este una plină de valori personale. Deci, ţara sau naţiunea respectivă este precum şi oamenii ei. Dacă valorile şi aspiraţiile persoanelor sunt pozitive ele definesc şi o naţiune sau o ţară, precum a noastră, de exemplu, pozitivă. Realitatea este, de altfel, reprezentată de faptele pe care persoanele le fac sau nu în ţara în care locuiesc, fapte pe care le vor găsi sau nu, la momentul potrivit, în ţară.
Asociaţia „Moldova pentru viaţă” ne îndeamnă să fim milostivi, să ajutăm pe cel de lângă noi, să încurajăm familia, prietenii, adolescenţii pentru a fi mai buni, mai blânzi, mai iubitori cu cei de lângă noi, să iertăm, să fim demni, să ne cunoaştem istoria, să avem credință, răbdare şi, astfel, cu toţii vom avea în această ţară un viitor mai bun, cu multe valori.
Şi mai e ceva: la temelia ţării şi națiunii noastre au stat strămoşii noștri. Ei sunt modele de viaţă pentru noi, ei se roagă pentru ca noi să ne amintim ce ne-au învăț şi ce zestre ne-au lăsat ca moştenire pentru a o transmite şi generaţiilor care vor veni după noi. Să fim atenţi şi precauţi la apariţia unor societăţi civile, care denigrează rădăcinile neamului nostru, care depun eforturi fantastice pentru a acoperi modelele şi moştenirea buneilor noştri. Trebuie să fim curajoşi, să spunem lucrurilor pe nume aşa cum au fost, cum ni le-a lăsat Dumnezeu. Omul care se teme de Dumnezeu nu se teme de oameni. Să nu avem frică aici, în ţară noastră, acasă la noi.
Şi mai credem, că grija principală a unei ţări, națiuni, este de a-şi ocroti oamenii, în special, copiii. De aici pornim. Pentru că Dumnezeu a lăsat femeia pe pământ cu darul de a naşte prunci şi a continua neamul. Iar dacă noi nu încurajăm femeia, nu o ajutăm să dea viaţă copiilor, viaţă care este cea mai mare valoare omenească, nu putem pretinde la alte valori. Familia este veriga cea mai importantă a unei naţiuni, pentru că aici se nasc şi se dezvoltă valorile, aici se dă dimensiunea demnităţii de om.
În concluzie: Să facem pentru noi, pentru ţara noastră, societatea noastră, familia noastră tot binele pe care îl știm că e bine, pentru a înmulţi binele din jurul nostru şi, atunci vom avea o ţară, un popor sănătos, atunci se vor bucura strămoșii, contemporanii şi urmașii noştri. De aici, mulţimea valorilor personale constituie marile valori naţionale!
Sincere mulţumiri doamnei Ludmila Șchiopu, psiholog la Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacie, pentru iniţiativa acestei întâlniri.
Elena Căldare