Activitate la Chircăieștii Noi: Tinerii și puterea vârstei!

Pe 11 aprilie 2019, în incinta Instituției Publice Gimnaziul din s. Chircăieștii Noi, r. Căușeni a avut loc seminarul intitulat ,,Tinerii și puterea vârstei”. Nadejda Usatîi, președintele Asociației Moldova pentru viață, a fost împreună cu elevii claselor a VIII-a și a IX-a, în calitate de invitat și conferențiar.

În dicuțiile cu elevii au fost creionate mai multe teme, dintre care înfățișăm câteva aspecte.

Nadejda le-a vorbit tinerilor despre treptele vieții, despre libertate, frumusețe, curaj și demnitate și despre cât de important este să-ți dezvolți potențialul.

În fiecare om nu există doar un potențial, ci există un ansamblu de potențiale. Pentru a le afla și pentru a le împlini există o singură cale: să faci binele, doar așa ajungi să cunoști ce potențial ai și să ți-l dezvolți.

Un exemplu: inteligențele înalte sunt corelate cu o curiozitate extraordinară, cu o aspirație spre cunoaștere; dar dacă inteligența și aspirația spre cunoaștere nu sunt însoțite de un caracter moral, ele se pot fie pierde, fie pot fi folosite în scop rău. În ambele cazuri, ele nu pot ajuta omul în relația cu ceilalți oameni, deși pentru asta au fost dăruite acelui om.

Aceste daruri care alcătuiesc potențialul nostru sunt  însoțite de responsabilitatea față de ele. În mod special au mare responsabilitate au conducătorii unui popor. Răspunderea lor e mai mare, căci ei sunt responsabili de rătăcirile, de căderile poporului și răspund pentru ceea ce ar fi putut să facă și nu au făcut pentru neamul lor.

Credem că grija principală a unei țări este de a-și ocroti oamenii, în special, copiii nenăscuți, legănul umanității. Iar o preocupare constantă pentru cei care chivernisesc fondurile statului ar fi firesc să fie cea a sprijinirii femeilor însărcinate, căci ele au o contribuție unică la nașterea fiecărei persoane.

Voi tinerii, aveți o putere a vârstei pe care dacă o veți irosi nu o veți mai regăsi, dar dacă o veți lucra, ea va spori! Folosiți-o în cele bune și așa vă veți bucura cu adevărat și veți bucura pe alții!

La finalul întâlnirii, Nadejda a oferit în dar elevilor și profesorilor prezenți pliante informative și reviste ,,Pentru viață”, numărul din anul 2019, intitulat „Unic din prima secundă”.

Ținem să mulțumim Preotului Ion Bacal pentru frumoasa inițiativă, precum și Doamnei director Svetlana Grosu, Doamnei Nina Pomujac, director adjunct, pentru călduroasa primire și pentru dorința de a organiza noi întâlniri pe problematica pro-viață, pro-familie, evitarea riscurilor și dependențelor.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață