Pr. Nicolae Ciobanu la Marșul pentru viață 2024 de la Chișinău

Discursul Prot. mitr. Nicolae Ciobanu, Președinte al Sectorului Sinodal Relații Culturale (Mitropolia Moldovei), la Marșul pentru viață 2024 de la Chișinău, care a fost organizat sâmbătă, 30 martie 2024.

,,Dragi organizatori și participanți al acestui minunat Marș pentru viață și acestui eveniment deosebit, prin care promovăm viața din momentul conceperii. Mă bucur foarte mult să ne aflăm aici deși puțini, dar fierbinți. Sperăm ca mesajul nostru să fie auzit, să fie transmis către mai mulți și dacă am ajuns cu mesajul nostru măcar la o mămică care s-a oprit și nu a ucis copilul a făcut un lucru enorm.

Vreau să vă transmit gândul bun și mesajul ÎPS Mitropolitului nostru Vladimir în legătură cu acest Marș și frumos eveniment, fiindcă încă din prima zi de când se organizează în Republica Moldova acest Marș, noi suntem prezenți. Ne-am implicat de mai mult de 10 ani în urmă. Probabil primul Marș a fost organizat în anul 2008 în colaborare frumoasă cu multe culte din Republica Moldova, nu numai Biserica Ortodoxă, și așa doi ani la rând am putut să organizăm și un Marș, dar era pe parcursul a câteva zile, o săptămână a promovării vieții. Bine ar fi să stăm la Spitalul de unde v-ați pornit la două intrări, unde să împărțim pliante, în alți ani stăteam chiar cu un banner care promova viața. O săptămână întreagă ne rânduiam cu câteva confesiuni din țara noastră.

Eu salut acest eveniment și participarea tuturor colegilor noștri și aș vrea foarte mult ca să nu ne oprim aici la luna Martie, luna care o considerăm pentru viață. Dar să vorbim anul întreg despre faptul că trebuie să educăm, trebuie să naștem, trebuie să promovăm frumosul și într-un cuvânt de tot ce facem vom răspunde în fața bunului Dumnezeu. Iar dacă am salvat un suflețel de acest mic să știți că Dumnezeu ne făgăduiește Împărăția lui Dumnezeu pentru aceasta, adică avem pentru ce munci, avem pentru ce lupta, avem pentru ce ne osteni.

Dumnezeu să ajute și să binecuvânteze acest frumos eveniment.

Am organizat chiar ieri, în parohia unde eu activez și așa organizez deja de mulți ani, cu elevii, un Marș al vieții. Iar la sfârșit acest eveniment se încununează cu câteva povețe. Și sper ca aceste povețe care ajung la urechile copiilor să fie tipărite și să fie permanent pentru toată viața auzite și luate în considerație. Dacă vom face fiecare astfel de lucruri, consider că vom face lucruri mari. Dumnezeu să ajute și Dumnezeu să binecuvânteze.”

Ana Moroșan

Foto: Marșul pentru viață Chișinău | Andrei Boguș