Unic din prima secundă

 

Astăzi, 21 februarie curent, Nadejda Usatîi, președintele Asociației Moldova pentru viață, a răspuns invitației domnișoarei Veronica Dumnean, profesoară de Educație muzicală și Dezvoltare personală la Liceului Columna, de a participa în calitate de conferențiar la o lecție dedicată darului vieții.

Ce este omul? Omul este cel mai mare dar, reprezintă chipul lui Dumnezeu. Dar când începe viața omului și cine se face responsabil de viața copilului nenăscut?

Știința a avansat mult și prezintă noi dovezi despre miracolul vieții în care se dezvoltă un copil în pântecele mamei sale. Chiar din prima secundă a concepției, copilul are ADN unic, diferit de cel al părinților biologici; începând cu a 16-a zi de la concepere, copilului începe să-i bată inima; la 11 săptămâni în burtica mamei, copiii zâmbesc, iar la 27 de săptămâni, copiii recunosc vocea mamei.

Din păcate, mulții dintre copiii Moldovei nu apucă toate aceste stări uluitoare, fiind avortați din primele săptămâni de sarcină. Nu e cazul să defăimăm femeia, statisticile ne arată  că peste 60% din avorturi se fac din cauza presiunilor asupra femeii din partea bărbaților/partenerilor sau a altor persoane din spațiul public și din cauza abandonării femeii. Deci, responsabili de viața copiilor nenăscuți suntem noi toți. Dacă o iubim pe mamă cu adevărat, o ajutăm. În primul rând tatăl copilului. Și apoi toți cei care o știu și care o pot ajuta: părinții mamei, prietenii mamei, un preot, un profesor, un coleg etc. cu toții sunt datori să ajute pe cel mai mic și vulnerabil copil, pe care mama îl poartă în pântece. Pentru că răspunsul la criza de sarcină prin care trece femeia însărcinată este eliminarea crizei, nu a copilului.

Nadejda Usatîi a asigurat că dacă ne asumăm angajamentul solemn pentru viețile copiilor, întrucât, cineva ne-a ajutat și pe noi să ne naștem, să ne bucurăm de viață, putem spera că viața noastră se poate schimba în bine, prin lumina pe care fiecare copil o nutrește. Dreptul la viață este un drept fundamental de care nimeni, nicio putere pământească, nu ar trebui să dispună, pentru că subminează fundația justiției și discreditează soluționarea corectă o oricărui tip de probleme umane sau sociale.

Elevii clasei a XI-a au fost îndemnați să nu disprețuiască nici o femeie însărcinată, ci să caute să o sprijine. Astfel trăim armonios unii cu alții, ajutându-ne și protejând pe cei vulnerabili, începând cu cei mai mici dintre noi, copiii nenăscuți.

Concluzia întâlnirii a fost clară pentru toți participanții și este una care a adus emoție și bucurie: e firesc să ajutăm, ne facem și nouă bine dacă sprijinim darul vieții.

La finalul întâlnirii, reprezentanta Asociației a oferit tuturor celor prezenți calendare de buzunar, pliante informative, reviste ,,Pentru viață” și cărți.

Aducem sincere mulțumiri administrației Liceului Columna și domnișoarei Veronica Dumnean pentru inițiativa acestei întâlniri.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață

februarie 21, 2019

Etichete: , ,