Medic american: „Nu sunt decât două feluri de medici care nu au perforat vreodată un uter: cei care mint şi cei care nu fac avorturi”

În 2002, Margaret A. Woodbury, reporter la publicaţia Salon, a scris un articol în care descria o procedură de avort la care asistase:

Odată decizia luată [de a se face un avort cu dilatare şi eliminare – se practică în SUA şi Marea Britanie, unde avortul este legal până în trimestrul 2 şi chiar 3 al sarcinii], rezidentul a introdus în uterul femeii un instrument cu mâner lung — se numeşte forceps Bierer — şi a început ceea ce medicul a numit smulgerea „în orb” (…)

Residentul introducea iar şi iar instrumentul în pântecele femeii şi îndepărta câte un picior, apoi un braţ, apoi ficatul, apoi placenta, moment în care medicul a bombănit, deoarece aceasta poate face mai dificilă extragerea capului fătului. Ultimul pas pe care l-am văzut a fost zdrobirea craniului şi îndepărtarea materiei cenuşii din interiorul lui.

După ce procedura s-a încheiat, medicul i-a arătat ziaristei cât de puternic este forcepsul pe care îl folosea:

În biroul său, medicul mi-a demonstrat cât de puternică este priza forcepsului Bierer. A apucat cu el halatul chirurgical pe care îl ţineam pe braţ. „Trage!”, mi-a spus. Am tras. „Trage cât poţi de tare!”, mi-a strigat el. am tras cât am putut de tare. Singurul mod în care am putut scăpa de forceps a fost să rup halatul; am tresărit în sinea mea, dându-mi seama că, în sala de operaţii, în loc de pânza halatului putea fi peretele uterului, care putea fi perforat printr-o simplă apucare greşită cu acest instrument.

„De aceea urăsc să folosesc prea mult forcepsul”, a comentat doctorul. „Se pot produce rupturi”. Trecându-şi mâna peste frunte, doctorul adăugă, privindu-mă drept în ochi: „Nu sunt decât două feluri de medici care nu au perforat vreodată un uter: cei care mint şi cei care nu fac avorturi”.

stiripentruviata.ro, 06 Aprilie 2017

aprilie 6, 2017