Marșul pentru viață 2017

 

Frumusețea lunii martie a fost completată de un lanț de evenimente organizat sub genericul ,,Luna pentru viață 2017” și încununat cu ,,Marșul pentru viață”, care și-a propus să invite societatea către o conduită pro-viață.

Inițiativa susținerii culturii vieții a început în SUA încă din 1974, fiind preluată ulterior și de către statele europene. România s-a mobilizat să se alăture la acest eveniment internațional, organizând cea de-a șaptea ediție a marșului anul acesta.

Nici Republica Moldova nu a rămas indiferentă la susținerea valorilor în care crede, mobilizându-se în jur de 150 de localități în 2017. La Chișinău, evenimentul a fost organizat de către Asociația ,,Moldova pentru viață” ce a invitat locuitorii capitalei, instituțiile publice, private și religioase, precum și ONG-urile să participe la marș în data de 25 martie 2017.

Natura marșului este apolitica și laică având ca unic scop mobilizarea societății către o atitudine încurajatoare față de femeile însărcinate și copiii nenăscuți. În fiecare an este propusă o temă, în acest an tematica fiind ,,Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine”. Îndemnul din mesaj a izvorât din studiul cauzelor ce aduc femeia însărcinată în criză de sarcină. Starea crizei de sarcină se instalează atunci când necesitatea avortului ocupă loc în mintea femeii însărcinate intrând în conflict cu instinctul matern de a proteja și păstra fătul. Factorul major, ce împinge femeia însărcinată către aceste emoții negative puternice, este lipsa suportului moral din partea tatălui copilului, propriei familii, prietenilor, la care se adaugă și blamarea de către societate.

Observăm că mesajul este adresat fiecărui cetățean în parte invitându-l să nu rămână indiferent și să se implice pe măsura puterilor. Astfel, la marșul din 2017 organizat în capitală au participat mămici însoțite de copii, ca dovadă a faptului că nu regretă că au ales să nască; fețe bisericești aparținând mai multor confesiuni, cetățeni ai altor state ce s-au stabilit în Moldova și susțin viața, precum și alți oameni ce au curajul să își exprime în mod pașnic respectul față de viață.

,,Marșul pentru viața” din 25 martie, aflat la cea de-a treia ediție națională, a demarat la orele 12.30 de la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1. Echipați cu baloane, pancarte, bannere cu mesaje pro-viață și voie bună, manifestanții s-au îndreptat către Piața Marii Adunări Naționale, unde a avut loc un concert cu participarea artiștilor autohtoni: Olia Tira, Roxana, Silvia Grigore, Natalia Proca, Marcel Roșca, Ionela Covali, Samir Loghin și Max Zavidia.

Potrivit Asociației Studenți Pentru Viață din București, în aceeași zi, cea de 25 martie 2017, marșul s-a desfășurat în peste 285 de localități din România și Republica Moldova.

Organizatorii și participanții la ,,Marșului pentru viață”, desfășurat în capitală, au relevat că prin acest eveniment se dorește încurajarea păstrării sarcinii, în pofida oricărui tip de presiuni la care este supusă o mămică, copiii fiind un dar și o binecuvântare de la Dumnezeu.

 

Diana Midoni, Responsabil Departament Mass Media și Informare al ASCOR Chișinău, pentru Moldova pentru viață

 

 

martie 28, 2017