Ce este mai important în educație?

 

Aceasta a fost tema întâlnirii studenților (anul 3 și 1), pe 18 și respectiv pe 19 februarie anul curent, la Facultatea Psihologie, Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, USM, cu reprezentata Asociației Moldova pentru viață, Nadejda Usatîi, absolventa  programului de master din cadrul aceleiași facultăți.

Învățăm diferite lucruri pe elevi, dar cel mai important este să îi sprijinim în formarea ca oameni. Ce este omul? Este chipul lui Dumnezeu. Adesea am abdicat de la acest cel mai înalt model și ne mulțumim cu modele mai joase, dar acestea nu ne împlinesc în mod deplin.

Caracteristici dumnezeiești pe care le vedem în om și pe care ar fi firesc să le cultivăm în copii, elevi: neegoismul, dăruirea, jertfelnicia, smerenia fără de care nu este posibil să menții o relație funcțională.

În cazul avortului la cerere, toate aceste virtuți lipsesc: cei din jurul copilului se gândesc la confortul lor, la cum un copil le încurcă viața, la cum ar trebui să facă sacrificii pentru copil, la cum ei sunt mai importanți decât copilul. Dar aceste atitudini nu vor rămâne manifestate doar înspre copilul nenăscut și care este avortat, ci vor continua spre alți membrii ai societății. Astfel, de la avort se ajunge la nepăsarea, lipsa de ajutorare, ura față de aproapele nostru, care mereu ne solicită sprijinul.

În schimb, o alegere neegoistă, alegere vieții pentru copil, va avea urmări neegosite, care îi vor aduce fericire mamei. Dar vor trece anii și acest copil cel mai adesea este sprijinul mamei. Marele fotbalist Cristiano Ronaldo și celebra cântăreață Celine Dion sunt astfel de exemple! Cristiano Ronaldo glumește câteodată cu mama lui și îi spune „Mamă, ai vrut să mă avortezi, iar astăzi eu susțin familia”.

Fiecare om s-a confruntat, la un moment dat, cu o situație de criză sau, cel puțin a fost martor la un episod critic.

Ce înseamnă criza de sarcină?

Criza de sarcină este o caracteristică umană, prezentă în rândul femeilor însărcinate din întreaga lume. Tabloul tipic de manifestare al crizei este comun, indiferent de caracteristicile personale ale femeilor, precum statut social, financiar, mediul de proveniență, inteligență, vârstă, frumusețe, putere etc.

Criza de sarcină apare în momentul în care o femeie ia în considerare întreruperea cursului firesc al sarcinii, adică nașterea copilului, și se gândește la posibilitatea de a face avort. Criza de sarcină se datorează unor probleme exterioare cărora ea nu reușește să le facă față.

Cele mai des întâlnite cauze ale crizei de sarcină sunt:

  • tatăl copilului nu își dorește copilul;
  • tatăl copilului o părăsește pe mamă;
  • femeia depinde financiar de tatăl copilului, care îi cere să facă avort;
  • femeia trăiește într-o relație violentă din care nu se poate desprinde;
  • femeia este necăsătorită și se teme de ostracizarea din spațiul public dacă va naște copilul.

Criza de sarcină este accentuată de presiunea din partea altor persoane pentru a face avort: 64% dintre femeile care au făcut avort s-au simțit presate să facă avort, potrivit unui studiu publicat într-o prestigioasă revistă medicală.

În majoritatea cazurilor, femeile în criză de sarcină care beneficiază de suport practic și emoțional fie din partea celor apropiați sau apelează la specialiști, traversează cu bine aceste împrejurări dificile și aleg viața copilului. Pentru că răspunsul la criza de sarcină este eliminarea crizei, nu a copilului.

Putem asigura că dacă ne asumăm angajamentul pentru viața copilului, putem spera că viața noastră se poate schimba în bine, prin lumina pe care fiecare copil o aduce în lume. Căci prin dragostea care se creează în familie, între prieteni, se creează încrederea pentru a cere ajutor în cele mai grele situații de viață și se poate primi ajutorul necesar. Astfel trăim armonios unii cu alții, ajutându-ne și protejând pe cei vulnerabili, începând cu cei mai mici dintre noi, copiii nenăscuți.

Fiecare criză surmontată cu succes generează formarea unor abilități personale care vor fi utilizate în depășirea unor crize ulterioare. Prin urmare, în anumite situații, criza înfățișează o posibilitate de creștere și transformare, achiziționarea noilor modele de comportament care pot fi aplicate și în cazul unor crize viitoare. De fapt, numeroși specialiști susțin că printr-o intervenție minimală în timpul perioadei de criză se pot înregistra efecte maxime. Este nevoie de o intervenție imediată în situația de criză, chiar dacă după aceea se determină și oferirea altui pachet de servicii pe termen lung.

Considerăm că orice viață umană este demnă de respect și ajutor și că fiecare dintre noi este responsabil pentru viața umană.

La finalul întâlnirii, Nadejda Usatîi a oferit tuturor participanților calendare de buzunar și reviste ,,Pentru viață” și a îndemnat tinerii, viitori părinți, să participe la Marșul pentru viață – cel mai important eveniment public dedicat protejării vieții copiilor nenăscuți și născuți, care va avea loc sâmbătă, 23 martie 2019 la Chișinău, precum și la alte activități pro-viață.

Aducem alese mulțumiri Doamnei Ana Tarnovschi, Prodecan, doctor, lector universitar, precum și Doamnelor Aliona Paladi, doctor, conferențiar universitar, Departamentul Psihologie, Facultatea PSESAS și Doamnei Viorica Șaitan, lector universitar, pentru frumoasa colaborare, pe care dorim să o dezvoltăm în continuare.

Marina Bodiu, voluntar