Asociația Moldova pentru viață a organizat prima Conferință Națională „În sprijinul femeilor însărcinate” – Ediția I, 2021

În data de 18 decembrie 2021, au avut loc lucrările Conferinței Naționale În sprijinul femeilor însărcinate. Asociația Moldova pentru viață a organizat prima ediție în format online; au participat diverși specialiști din Republica Moldova și România.

Tema ediției a fost: ,,Ce este criza de sarcină și cum putem ajuta femeia și copilul”.

PS Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, a transmis un cuvânt intitulat: ,,Dumnezeu iubește mama și copilul”.

,,Toate le face Dumnezeu din iubire pentru noi oamenii. Noi am fost creați din iubire. Viața însăși este iubire. Domnul Hristos este viața lumii, iar noi trebuie să prețuim viața”, a spus ierarhul. ,,Noi avem datoria sfântă și creștinească să sprijinim toate persoanele. Evident ca femeia însărcinată trebuie să fie sprijinită de către familie. Este frumos ca această triadă – mama, tata și copilul – să fie în armonia dragostei. Iar mamele au un rol important în viața lumii”, a subliniat PS Ioan.

A urmat Pr. Arhid. Constantin Olariu, Consilier Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei. Sector Comunicare, Media și Relații Publice, cu o intervenție intitulată: ,,Ne numim copiii lui Dumnezeu când sprijinim copiii”. Copiii sunt bucuriile acestei lumi. Când facem binele, când ajutăm pe semenii noștri suntem mâini lucrătoare, ne numim copiii lui Dumnezeu. Iar femeile în criză de sarcină și copiii lor au nevoie de dragostea și brațele noastre ajutătoare. Pr. Arhid. Constantin a prezentat activitatea Centrului Maternal ,,În brațele mamei” al Diaconiei, care a ajuns la 10 ani de funcționare, în care a reușit să ofere siguranță și căldură pentru 153 de cupluri mamă-copil aflate în situație de criză.

Un alt invitat a vorbit despre nevoile femeilor în criză de sarcină. Ruslana Grosu, psiholog, s-a axat pe ,,Nevoile femeilor în criză de sarcină și cum putem să le ajutăm ca prieten și ca specialist”. ,,Este firesc să acordăm sprijin femeilor în criză de sarcină, pornind de la ce este criza de sarcină și cum putem să ne implicăm. În primul rând, fiecare om poate să ajute, iar conjugarea eforturilor noastre poate stimula femeia să aleagă viața copilului”, a conchis doamna psiholog.

Alexandra Nadane, Director Executiv al Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei (România), a prezentat o metodă de consiliere a femeilor însărcinate elaborată în SUA –  ,,Consilierea femeilor prin metoda L.O.V.E.”. Aceasta se bazează pe o intervenție minimală în timpul crizei, dar, datorită deschiderii sufletești, prin ea se pot obține rezultate mari. ,,Dacă inimile noastre se vor deschide către femeile în criză de sarcină și copiii lor, putem spera că vom avea un viitor”.

O altă voce pro-viață din România, Adelina Fronea, Psiholog, Președintele Asociației LifeCall, și-a spus povestea cu emoție. Avea 19 ani când a aflat că este însărcinată, iar frica și lipsa de sprijin au împins-o către avort, crezând că e unica soluție viabilă. În ultimii ani, Adelina a ales să fie lângă femeile în criză de sarcină și să le susțină, pentru ca ele să aleagă viața copilului și să își continue proiectele personale. Ea a făcut apel la sprijin, compasiune și iubire față de femeile aflate în situație de criză de sarcină.

Ultimul vorbitor din cadrul conferinței, Simona Mihalescu, Președintele Asociației Valoarea Familiei, Coordonator Centrul Elena – consiliere și sprijin pentru părinți și copii din Rădăuți, jud. Suceava, a reliefat că misiunea pro-viață este mai mult importantă decât o văd mulți. ,,Misiunea pro-viață: între chemare și profesie” a fost titlul comunicării. Simona Mihalescu a trecut ea însăși printr-o criză de sarcină, însă curajul ei și sprijinul primit au ajutat-o să ducă la bun sfârșit lucrarea maternă.

La final, au fost trasate concluziile de rigoare. Moderatoarea conferinței, Nadejda Usatîi, care este președintele Asociației Moldova pentru viață și coordonator al Centrului ,,Sfânta Elisabeta” din Chișinău, a mulțumit tuturor pentru participare și pentru dragostea pentru femeile însărcinate și pentru copiii lor.

Menționăm că în data de 19 decembrie 2020, la Chișinău a fost deschis Centrul de consiliere și sprijin pentru mame însărcinate și familie ,,Sfânta Elisabeta”. Centrul oferă sprijin mamelor în criză de sarcină prin servicii gratuite de consiliere psihologică și alte tipuri de suport în funcție de nevoile specifice.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață