Activități la ULIM: Care este cea mai frumoasă viață?

În lunile octombrie-noiembrie curent, studentele Facultății de Biomedicină, viitoare specialiste în domeniul tehnologiei farmaceutice și cosmetologie, din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, au avut parte de două seminare intitulate ,,Care este cea mai frumoasă viață?”. În mijlocul studentelor a fost Nadejda Usatîi, președintele Asociației ”Moldova pentru viață” și absolventă a programului de master Consiliere pentru probleme de familie, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, USM.

Care este cea mai frumoasă viață?

Răspunsul e că viața ta, dacă ai grijă de ea! Adică dacă o construiești cum trebuie, pas cu pas.

În funcție de propriile daruri, de aspirațiile și năzuințele sale, de experiența de viață și de educație, fiecare persoană alege mereu unde să facă următorul pas al vieții. Astfel viața poate arăta ca un zbor spre înaltul existenței, în care cumințenia, adevărul, frumosul sunt una și împlinirea omului este rodul modului în care el a trăit.

De aceea o infinită chemare spre frumusețe vine în lume cu fiecare prunc care se naște. Și bine este să se nască toți cei care sunt în burtica mamei, să aibă șansa vieții. Iar apoi, să nu lăsăm indiferența și egoismul maturilor de lângă să îi strivească drumul vieții și să îl povățuim să nu și-l strivească nici el când va fi mare.

Această frumusețe zărită în inocența copilăriei se împlinește într-o familie armonioasă, sănătoasă, cu sens. Familiile cu sens se nasc din oameni care au sens, care își cunosc și își urmează sensul vieții lor. Aceste familii devin un toiag statornic, dârz, care sprijină orice societate și, până la urmă, umanitatea în ansamblul ei.

Nadejda a reliefat și o altă problemă acută pentru tinerii de astăzi: relațiile intime în afara căsătoriei.

Relațiile intime în afara căsătoriei sunt, practic, porniri toxice lipsite de armura responsabilității și stabilității pe care le oferă căsătoria. De aceea ele vor avea repercusiuni spinoase asupra noului cuplu.

Dacă în perioada de cunoaștere în viața tinerilor necăsătoriți intervin relațiile intime, atunci ei riscă să se evalueze greșit unul pe celălalt. O minte încețoșată, îmbătată de sexualitate, poate fi ușor cooptată de lumea vagabondajului sexual, astfel încât se rup repede legăturile cu ceilalți și apare dorința de a te lepăda de orice responsabilitate.

De fapt, comunicarea este foarte importantă și construcția împreună a relației. Comunicarea sufletească și valorile de bază sudează relațiile familiale.

Nadejda a îndemnat domnișoarele, viitoare mămici, să nu cedeze în fața băiatului:

,,Bărbatul în sine trebuie să fie hotărât. Într-adevăr, el are acest rol vocațional: responsabilitate, putere, statut, risc, iar aceste caracteristici și calități comunică femeii că este un bărbat de cuvânt. Dar dacă șovăie și nu are gânduri serioase legate de căsătorie, în femeie apar sentimente de neîncredere, se ivesc frustrări, nesiguranță, etc. Credeți-mă, am întâlnit oameni, băieți care apreciază această demnitate a femeii – curăția trupească. Băieților nu le plac fetele începute, vor ei să le descopere în toate felurile. O tânără mărturisea că până nu a cedat băiatului, el o respecta, se purta frumos cu ea. După acea cădere, ea a simțit că a căzut câteva trepte, foarte greu de ridicat… Rezistați! Pare ceva greu, dar trebuie multă hotărâre și se poate.”

Orice relație implică mult efort, răbdare, iubire și respect. Toate trebuie făcute cu multă decență, modestie și cu bună măsură. Tinerii principiali și hotărâți nu vor relații intime până la căsătorie.

Iar pentru cine nu și-a dat seama la timp sau nu a avut tăria să fie atent la timp, să avem nădejdea cea bună și puterea de a preschimba căderea, tristețea în bucurie. Bucuriile sunt mari, răsplata este mare pentru cei ce se luptă!

La finalul întâlnirilor, toți cei prezenți au primit în dar reviste ,,Pentru viață”, numărul pe anul 2019 – ,,Unic din prima secundă” și pliante ,,10 motive de ce merită să aștepți”.

Calde mulțumiri Doamnei Larisa Crăciun, lector universitar, pentru frumoasa organizare și tuturor studentelor pentru bunăvoință.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață

Surse informaționale: De ce merită să aștepți (Rob B. Kowalski), Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie (articole și mărturii), Why Waiting Works/facebook.

noiembrie 13, 2019

Etichete: , ,