Activități la Dondușeni cu asistenți sociali și liceeni: criza de sarcină și cum se dezvoltă frumos un adolescent

În data de 18 noiembrie 2019, Nadejda Usatîi, președintele Asociației Moldova pentru viață și absolventă a programului de master Consiliere pentru probleme de familie, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, USM, a fost invitată să susțină două conferințe la Dondușeni.

Criza de sarcină – ce este, de ce apare, ce putem face pentru a o depăși – au fost subiecte concrete atinse în întâlnirea cu asistenți sociali din r. Dondușeni. Criza de sarcină amenință armonia vieții, dar dacă femeia însărcinată aflată în criză analizează situația pe termen lung și dacă cei din jurul ei o sprijină, ea va alege viața copilului ei. Astfel și potențialul ei va avea șansa să se împlinească, și copilul va avea șansa să își împlinească potențialul cu care a fost înzestrat din prima secundă a concepției.

Pentru a evita criza de sarcină și pentru a ajuta o femeie aflată în criză de sarcină este nevoie să trăim într-un anume fel – iar alegerea conștientă a drumului vieții se face în adolescență, când copilul a crescut și face propriile alegeri. De aceea, modul de viață care duce la facerea binelui și evitarea răului a fost tema abordată în discuțiile cu asistenții sociali și cu liceeni.

Redăm mai jos câteva aspecte creionate în cadrul celor două întâlniri.

Frumusețea crește în noi atunci când primim sau dăruim bucurie, când rezonăm cu cei care trăiesc frumos și aprofundăm sensurile înalte pe care ni le oferă viața și lumea. Doar un tânăr frumos crescut sub raport spiritual va putea spera la o viață împlinită, la o viață în care el este stăpân pe sine. Astfel se pot construi legături sufletești între oameni, redescoperind adevăratele sensuri ale vieții, dragostea și împlinirea chemării pe care a pus-o Dumnezeu în fiecare dintre noi.

Ce poate fi mai frumos ca un tânăr să vorbească frumos, să citească expresiv, să gândească profund, să aibă un caracter nobil și să guste din roadele binelui pe care îl face? Din acest tablou frumos, pentru tinerii din țara noastră nu poate să lipsească practica de a asculta și a învăța de la oamenii valoroși care s-au maturizat prin suferință.  

Dacă ratăm perioadele propice formării,  cum este vârsta pubertății, putem să pricinuim, prin lipsă, mult rău tinerilor, inclusiv celor care au un potențial extrem de înalt.

Calea morală este aceasta (și singura ordine corectă istoric): să ne curățim propriile suflete, doar așa putem curăți aerul țării noastre.

Va trebui cu toții să ne oțelim voința și să stimulăm înflorirea umană – sprijinind femeile aflate în criză de sarcină, copiii născuți și nenăscuți.

Nadejda susține că atunci când nu iubim, când nu prețuim viața (în toate formele ei), ajungem să rupem ceva din noi, contribuim la profunda nefericire a ființei umane, iar cotiturile necugetate ale vieții ar putea naște dorința de a ne nărui în noi înșine ca niște stele solitare muribunde. Facerii răului îi urmează singurătatea, iar aceasta este marele necaz pe care îl constatăm adesea în societate.

Noi am fost plăsmuiți într-o mare și superbă grădină, umanitatea creată de Dumnezeu creatorul și grădinarul. De aceea scopul nostru în viață este să cultivăm viața, bucuria, frumosul din cămara sufletului nostru, floarea care suntem.

La finalul întâlnirilor, gazdele celor două evenimente Centrul Maternal ,,Speranța” din or. Dondușeni și Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din s. Țaul au primit în dar câte un set de cărți din partea Asociației. Toți asistenții sociali din r. Dondușeni prezenți la prima întâlnire, precum și toți elevii și profesorii care au participat la conferința de la Colegiul Agricol au primit în dar reviste ,,Pentru viață”, numărul pe anul 2019, care are tema ,,Unic din prima secundă”.

Aducem felicitări și calde mulțumiri Doamnei Ana Breniș, coordonatoarea Centrului Maternal ,,Speranța”, pentru frumoasa inițiativă, precum și administrației Colegiului din s. Țaul, în persoana Domnului director Aurel Serdeșniuc, și Doamnei Ludmila Iurcișin, director adjunct, pentru buna organizare, și nu în ultimul rând tuturor celor prezenți pentru dragoste și călduroasa primire.

Sperăm să colaborăm și în viitor și să dezvoltăm lucrurile bune în continuare, spre folosul tinerilor și al societății.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață