Activități la penitenciarele Bender și Goian: Când începe violența în familie și cum se poate evita?

În zilele de 26 și 27 noiembrie 2019, în cadrul Campaniei naționale împotriva violenței, asociația Moldova pentru viață a susținut două activități cu angajații Penitenciarului nr. 8 – Bender, respectiv angajații Penitenciarului nr. 10 – Goian, din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.  

Angajații penitenciarelor se întâlnesc zilnic cu deținuții aflați în penitenciar. Unii dintre deținuți au fost condamnați pentru acte de violență. Dar majoritatea deținuților au fost victime, la rândul lor, ale violenței în familie, mai ales în copilărie.

Violența naște violență, dacă nu este oprită și cel mai bun mod de a opri un rău este să îl previi. Iar pentru a-l preveni trebuie să îl înțelegi. Iată de ce este firească preocuparea lucrătorilor în sistemul penitenciar pentru a înțelege mai bine o parte din rădăcinile comportamentelor violente, prin care unii oameni fac rău altora, dar își fac rău și lor, în același timp.

Cu prilejul Campaniei naționale împotriva violenței (25 noiembrie–10 decembrie), Nadejda Usatîi a primit cu bucurie invitațiile de a prezenta aceste aspecte angajaților celor două penitenciare.

În particular, s-a vorbit și despre o formă de violență care este mai puțin incriminată legal și social: violența împotriva femeii însărcinate.

Generată adesea de conflictul dintre dorința femeii de a naște copilul și presiunea tatălui copilului pentru ca acesta să fie avortat, violența împotriva femei însărcinate a făcut ca omuciderea să fie prima sau a doua cauză de mortalitate pentru femeile însărcinate.

Desigur, nu în toate cazurile se ajunge la crimă, cel mai adesea femeia cedează în fața presiunii bărbatului. Dar prezența presiunii, a amenințărilor, reprezintă un semn imposibil de falsificat pentru un comportament violent pe termen lung.

Este de dorit ca apropiații și societatea să conștientizeze existența și gravitatea violenței împotriva femeii însărcinate și să ia atitudine împotriva ei. Astfel, nu doar femeia va fi ferită de violență, ci și copilul va avea șansa să fie ferit de violență în prima perioadă a vieții sale.

La finalul întâlnirilor, Nadejda a oferit în dar tuturor colaboratorilor sistemului penitenciar prezenți reviste ,,Pentru viață”, numărul pe anul 2019 – ,,Unic din prima secundă”.

Pe această cale aducem cordiale mulțumiri administrației Penitenciarului nr. 8 – Bender pentru buna organizare, în persoana Domnului director Sergiu Buzdugan, Domnului Sergiu Coropcean, specialist pentru pregătirea profesională, și Doamnei Maria Sterpu, șef al Serviciului Resurse umane, precum și Preotului Sergiu Achiruș pentru frumoasa colaborare.

Ținem să mulțumim și administrației Penitenciarului nr. 10 – Goian, Doamnei Aliona Ojog, șef al Serviciului Resurse umane, Domnului Ghenadie Moraru, șef al Serviciului reintegrare socială, și Protoiereului Mitrofor Teodor Spătaru pentru inițiativa acestei întâlniri.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață

noiembrie 27, 2019