Activitate la Horești: Când tinerețea aspiră către un viitor frumos, ce se poate întâmpla?

Aceasta a fost tema întâlnirii elevilor Liceului Teoretic Horești, r. Ialoveni, de miercuri, 12 februarie 2020, cu Nadejda Usatîi de la Asociația Moldova pentru viață.

Se spune că tinerețea cuprinde vârsta complexă și perioada prin excelență a definirii personalității. Tinerii se îndreaptă către maturitate, dar pot merge către ea în mai multe moduri: pot să meargă în față hotărâți, înarmați cu năzuințe curate, caractere respectabile, principii sănătoase, repere morale sau pot să fie lipsiți de repere, dornici de a fi bine doar pe ziua de azi și fără conștiința că viitorul frumos trebuie construit pas cu pas și cu pași buni.

Un viitor frumos vine nu pentru că a trecut timpul și am ajuns la 18, la 20, la 25 sau la 30 de ani. Un viitor frumos vine când la 14 ani, la 16 ani, la 18 ani facem lucruri bune care ne stau în față și astfel pregătim treaptă cu treaptă scara pentru viitorul frumos al anilor viitori.

Pentru a face binele, trebuie să îl știi. Pentru a face binele, trebuie să te păzești de rău, să știi care este răul și să îl eviți.

Binele propriu este binele pe care îl faci tuturor celor din jur, de la copiii nenăscuți, la bătrânii care poate au ajuns neputincioși după o viață de eforturi.

Dar acest bine trebuie aflat de tineri, acest bine trebuie comunicat tinerilor și, mai ales, adolescenții și tinerii trebuie să aibă confirmarea din partea adulților că binele este bine și răul este rău. Nu este nimic mai năucitor și mai periculos pentru persoana aflată în primăvara vieții să nu știe încotro merge, pentru că nu e sigură ce este bine și ce este rău.

Întâmplările viitorului trebuie alese prin cunoașterea binelui. Doar așa vom avea viitorul frumos pe care îl dorim.

La finalul întâlnirii, Nadejda a oferit în dar tuturor celor peste 130 de elevi și profesorilor prezenți reviste ,,Pentru viață”, numărul pe anul 2019 intitulat ,,Unic din prima secundă”, precum și un set de cărți pentru biblioteca liceului.

În lumina celor afirmate, aducem felicitări și mulțumiri Preotului Grigorie Țurcanu, parohul bisericii din s. Horești, pentru frumoasa inițiativă, Domnului primar Petru Ciugureanu, Doamnei Tatiana Guja, director al liceului, pentru buna organizare și găzduire, și nu în ultimul rând, tuturor celor prezenți.

După bucuria întâlnirii, ansamblul folcloric de bărbați Geto-Daci (Horești), au interpretat cântece patriotice, cu îndemnul să ne iubim neamul, țara și tot ce e frumos lăsat de Dumnezeu.

Totodată, ținem să mulțumim Departamentului Pro Vita al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (Iași) pentru materialele informative și tuturor celor care au pus umărul la această lucrare-împreună.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață