Activități la Florești și Șoldănești: „A fi responsabil azi pentru copiii nenăscuți și pentru adolescenți”

Joi, 27 februarie 2020, au avut loc două seminare intitulate: ,,A fi responsabil azi pentru copiii nenăscuți și pentru adolescenți”. Primul seminar a avut loc în incinta Liceului Teoretic ,,Miron Costin” din or. Florești, cel de-al doilea s-a desfășurat la Liceul Teoretic ,,Alexei Mateevici” din or. Șoldănești. Seminarele au fost susținute de către Nadejda Usatîi, președintele Asociației Moldova pentru viață.

Când ai nevoie de ajutor, cine te ajută? Cineva din familie, un prieten, o instituție a statului, o asociație obștească, un străin.

Și atunci aflăm răspuns la întrebarea „Pe cine ajutăm? Ajutăm pe cine așteaptă să îl ajutăm, pe cine are nevoie de ajutor!

Deci: când cineva din familie are nevoie de ajutor, îl ajutăm; când un prieten are nevoie de ajutor, îl ajutăm; când lucrăm într-o instituție, ajutăm; când suntem într-o asociație obștească, ajutăm; când un străin ne cere ajutorul și nu ne pune în pericol, ajutăm.

Pe cât de mare este nevoia, pe atât de mare trebuie să fie ajutorul; pe cât de lipsit de putere este cel care cere ajutor, pe atât trebuie ajutat!

Este cineva mai lipsit de putere decât copiii nenăscuți? Este cineva mai sensibil decât adolescenții?

Dacă primii care sunt chemați să protejeze copiii nenăscuți și să sprijine adolescenții sunt părinții lor, nu este mai puțin adevărat că toți cei care sunt în preajmă pot și trebuie să facă asta.

Acestea au fost gândurile cu care Nadejda a început discuțiile despre responsabilitatea pe care adolescenții trebuie să înțeleagă că va fi nevoie să o aibă atunci când în viața lor vor apărea copiii, când se va întâmpla să cunoască o criză de sarcină, când vor fi adulți și copiii lor vor fi adolescenți.

Pe lângă binecunoscuta responsabilitate a mamei pentru copilul din burtica ei, o statistică ce ar trebui să îi pună pe gânduri pe bărbați este că majoritatea avorturilor (peste 60%) nu s-ar face, ci acei copiii ar fi născuți, dacă femeile respective ar fi beneficiat de sprijin din partea tatălui copilului.

Pe parcursul întâlnirilor, au fost proiectate două clipuri, ,,Aaron” și ,,A fi”, care au ca scop conștientizarea și sensibilizarea auditoriului față de realitatea crizei de sarcină.

La finalul celor două întâlniri, Nadejda Usatîi a oferit în dar reviste ,,Pentru viață”, numărul pe anul 2019, intitulat ,,Unic din prima secundă” tuturor directorilor adjuncți educație din raionul Florești, profesorilor și elevilor din cele două instituții de învățământ.

Aducem felicitări și cordiale mulțumiri Direcției Generale Educație Florești, în persoana Doamnei Diana Pantaz, șef DMCFPC, pentru frumoasa inițiativă, administrației Liceului Teoretic ,,Miron Costin” din or. Florești, în persoana Doamnei Tatiana Moscalu, directorul liceului, și administarației Liceul Teoretic ,,Alexei Mateevici” din or. Șoldănești, în persoana Doamnei Aliona Pînzari, directorul instituției, pentru călduroasa primire. Sperăm să dezvoltăm lucrurile bune în continuare, spre folosul elevilor și al societății.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață