Activitate la Bulboaca: Nu vreau să fiu vândută, dar cum pot evita asta?

Astăzi, 24 octombrie 2019, în cadrul Campaniei naționale ,,Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane” desfășurat în perioada 18-25 octombrie curent, Nadejda Usatîi, președintele Asociației Moldova pentru viață, a răspuns invitației Doamnei Ana Munteanu, director adjunct pentru educație în cadrul IPG ,,Anton Guzun” din s. Bulboaca, r. Anenii Noi, de a susține un seminar intitulat ,,Nu vreau să fiu vândută, dar cum pot evita asta?”, adresat elevilor claselor a VII-a – a IX-a.

Redăm mai jos câteva aspecte nuanțate de către Nadejda pe acest subiect.

Ce este traficul de persoane? Traficul de persoane este sclavia modernă, în care unii oameni profită de pe urma controlului și a exploatării altora. Ca oameni, avem o paletă de drepturi inalienabile, drepturi pe care nimeni nu ni le poate lua. Acestea sunt redate în Declarația Universală a Drepturilor Omului (art. 4): ,,Nimeni nu va fi ținut în sclavie, nici în servitute: sclavia și comerțul cu sclavi sunt interzise sub toate formele lor.”

Traficul de pesoane cuprinde mai multe forme și metode: exploatarea sexuală, muncă forțată, cerșetorie forțată, trafic pentru organe. Femei, bărbați și copii de ambele sexe pot fi victime, dar majoritatea victimelor este formată din femei și copii. Orice societate normală, sănătoasă, funcțională trebuie să-și ocrotească copiii cel puțin din două motive: sunt cei mai fragili dintre noi și ei reprezintă viitorul. 

Peste 450.000 de femei au dispărut din Republica Moldova începând cu 1991 – într-o ţară cu trei milioane de locuitori. Se estimează că aceste fiice ale Moldovei sunt victime ale sclaviei sexuale, prostituţiei, şi ale traficului de persoane (sursă: adevarul.ro).

Leo van Doesburg, Director pentru Afaceri Europene la Mişcarea Politică Creştină Europeană (ECPM), declara că: „Majoritatea prostituatelor se prostituează fără a dori ​aceasta.”

Peste 90% dintre femei se prostituează forțat (rapoarte din Olanda și Germania), sunt victime și ajung să fie mutilate psihic, sufletește, nu doar fizic.

Cea mai utilizată metodă pentru a trafica pe cineva este metoda „Lover boy” – Iubitul. Circa 70% dintre victimele traficului de femei ajung să își piardă libertatea și să intre în rețelele de trafic prin această metodă. Femeile cu un respect de sine rănit, vulnerabile fiind pot cădea ușor pradă recrutorilor de victime, care au intuiția și abilitățile empatice ale unui psiholog, folosind aceste abilități ca să facă rău, țintind în slăbiciunile fetelor. Te pomenești că un prieten apropiat, un coleg, o rudă sau chiar familia/soțul te vinde ca un produs.

Cu cât fata este mai educată, are o relație bună cu familia ei, nu are vicii, cu atât este mai puțin vulnerabilă și mai puțin supusă riscului de a fi traficată în scop sexual. Fiind conștientă și informată, atunci va face o alegere de a nu se avântura cu ochii închiși. Făptura umană este foarte sensibilă, dacă se apelează la instinctele cele mai de jos, oamenii devin foarte receptivi la tot soiul de stimuli, astfel se dezlănțuiește pornografia, iar imaginea de sine a femeii se prăbușește.

Este nevoie de un proiect de țară vital, un program urgent de protejare prin educație a demnității umane, care să reducă aceste fenomene grave, pentru că ele lovesc frontal și adânc în femeile și copiii acestei țări.

Plecați în căutarea unei vieți mai bune, multora li se vând promisiuni și speranțe false.

Aducem felicitări și mulțumiri administrației IPG ,,Anton Guzun” din s. Bulboaca, în persoana Domnului director Igor Guzun, și Doamnei Ana Munteanu, director adjunct, pentru buna organizare, precum și Prot. Vitalie Vîlcu pentru sprijin, și tuturor celor prezenți pentru călduroasa primire.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață

Prezentarea metodei „Lover boy” – Iubitul

Lover-boy-ul este acel bărbat care, în mod intenţionat, se foloseşte de ataşamentul emoţional al unei femei, cu scopul final de a o determina să se prostitueze. Lover-boy-ul acţionează în scopul deţinerii controlului absolut asupra victimei, pentru ca aceasta să îi îndeplinească cererile. Fata, de fapt, se îndrăgosteşte de acesta, fără să realizeze că el o controlează. De cele mai multe ori, după un timp limitat, el va inventa datorii sau „obligații” pentru a căror rezolvare ea trebuie să se culce cu unul dintre prietenii lui, căruia el ii datorează bani, sau cu o altă persoană, pentru a obține bani. Pentru ea, a accepta înseamnă a-și salva „iubitul”, însă pentru el este doar o afacere.

Trebuie precizat şi că toate aceste etape se derulează într-un ritm accelerat, ceea ce împiedică, oarecum, victima să conştientizeze situaţia în care se află.

Pentru realizarea scopului propus, lover-boy-ul foloseşte anumite tehnici, cum sunt:

– lover-boy-ul are întodeauna un aspect îngrijit, este bine îmbrăcat şi vorbeşte frumos. Este, de obicei, o persoană la care fata nu ar fi visat, astfel că în momentul în care el o abordează, este ca şi cum visurile ei au devenit realitate.

– în cele mai multe dintre cazuri, lover-boy-ul are în spatele său o întreagă reţea criminală, astfel că acesta are permanent acces la bani. El se foloseşte de cadouri scumpe pentru a o curta pe fată. În acelaşi timp, aceste cadouri reprezintă şi o garanţie a relaţiei, pentru că nu poţi părăsi cu uşurinţă o persoană care-ţi dăruieşte lucruri scumpe. De altfel, pentru multe dintre fetele recrutate printr-o astfel de metodă, toate aceste reprezintă un bilet de acces către o lume inaccesibilă până la acel moment.

– lover-boy-ul, de obicei, creează o relaţie de dependenţă, în care fata ar face orice pentru el. El se foloseşte de sentimentele ei pentru a o controla, pentru că ea nu este suficient de matură pentru a-şi da seama de ce se întâmplă. Ceea ce consideră ea a fi dragoste este, de fapt, un control/o conducere a ei în direcţia aleasă de el. Asta face extrem de dificilă o eventuală plecare a ei. Ea îl iubeşte cu adevărat şi depinde de el. Emoţiile ei fiind foarte puternice, ea nu poate conștientiza ceea ce i se întâmplă. În timp, ea ajunge să practice prostituţia şi fiind prinsă în jocul traficului, fie îi este foarte greu să scape din mâinile traficanţilor, fie se simte atât de ruşinată faţă de familia şi prietenii săi, ca nu ar putea să se mai întoarcă vreodată la ei.

Din analizarea unor cazuri monitorizate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane din România, în ceea ce priveşte profilul persoanelor vulnerabile a fi recrutate printr-o astfel de metodă, s-au conturat următoarele ipoteze.

În majoritatea cazurilor, recrutarea se face de către o persoană necunoscută victimei, iar atenţia este îndreaptă către persoane minore, al căror discernământ este încă în formare, de sex feminin, cu un nivel de educaţie scăzut şi provenind din familii cu posibilităţi financiare reduse, monoparentale sau biparentale. În ceea ce priveşte familiile biparentale, trebuie precizat că, în cele mai multe dintre situaţii, vorbim despre acele familii caracterizate de lipsa implicării parentale în viaţa copiilor, cu relaţii tensionate, violenţă domestică, consum de alcool sau stupefiante, per ansamblu, despre un mediu care-l determină pe minor să vadă viaţa promisă de lover-boy, de multe ori, ca o modalitate de evadare. Astfel se remarcă importanţa mediului familial, a stării materiale, precum şi a nivelul de educaţie în ceea ce priveşte vulnerabilizarea la trafic prin această metodă.

(text extras din „RAPORT național privind evoluţia traficului de persoane, în anul 2016”, realizat de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, România)