Vom fi generația pentru viață?!
Aceasta a fost tema întâlnirii elevilor Liceului Teoretic „Boris Dînga” din Criuleni de vineri, 30 martie curent. Împreună cu elevii a fost Nadejda Usatîi, reprezentanta Asociației Moldova pentru viață, care a răspuns invitației Părintelui Ion Tutuianu, de a participa în calitate de conferențiar la această lecție dedicată darului vieții.
Nadejda a reliefat problema noii generații în care nu sunt cultivate valorile sănătoase, bimilenare care au tractat energii morale ale acestui popor, ci sunt cultivate plăcerile personale, care sunt lipsite, de multe ori, de stratul responsabilității. Pe lângă asta, se nasc neplăceri care conduc pe bandă rulantă la frici, disperare, crize. Este nevoie ca adolescenții să înțeleagă diferența între diferitele alegeri pe care le fac în viață, care au consecințe diferite, iar adulții sunt datori să împărtășească experiența vieții cu ei, pentru a nu repeta unele greșeli și pentru a-i motiva în alegeri folositoare pe termen lung.
Una dintre alegeri cele mai importante în viață este cerută în momentul în care o femeie află că este însărcinată și cei care ar fi trebuit să îi fie alături nu îi sunt în totalitate. Va naște copilul sau îl va avorta?
Nadejda Usatîi a asigurat că, dacă ne asumăm angajamentul pentru viața copilului, putem spera că viața noastră se poate schimba în bine, prin lumina pe care fiecare copil o aduce în lume.
Cât de mare este rolul mamei, începând din momentul concepției! În primele 9 luni de viață, copilul este întreg în trupul mamei, iar apoi rămâne în brațele ei ani buni, iar când va fi mare și își va lua zborul, va rămâne și atunci în inima ei!
Femeile sunt invitate să nutrească viața și câtă vreme o femeie rămâne pe linia firii, răspunde maternității, ea protejează viața și umanitatea. Pace izvorăște din inima și sufletul femeii. Mamele sunt cele care își învață copiii să fie aducători de pace sau dimpotrivă – purtători de ură și războaie.
În această decizie, de a spune „da” vieții, cel mai mare sprijin sau cel mai mare obstacol vine de la tatăl copilului. De aceea, implicarea bărbaților în sprijinirea femeilor însărcinate este esențială. Cu cât mai multe responsabilități își asumă un bărbat față de copil și de mamă, cu atât mai multă valoare și sens capătă viața lui însuși!
De aceea, afirmăm cu tărie că este firesc ca bărbații, familiile și societatea să sprijine cu tot ce este nevoie femeile însărcinate. Copii sunt o bucurie. Suntem datori să oferim copiilor noștri șansa la viață, să le dăm dimensiunea demnității de om. Sunt oameni deplini, indiferent cât de mici, așa cum și noi am fost cândva la fel de mici ca ei, la fel de plăpânzi în pântecele mamelor noastre și ea, mama, ne-a iubit și ne-a născut.
Iar pentru cine se teme de greutățile materiale ale vieții, un proverb spune așa: „Copilul nu vine singur în aceasta lume, vine cu o pâine.” Cum să nu se îngrijească Părintele Ceresc de copilașii pe care îi aduce în lume?! Să avem încrederea și nădejdea în Dumnezeu și în această privință.
La finalul întâlnirii, Nadejda Usatîi a oferit tuturor celor prezenți pliante informative, cărți și reviste „Pentru viață”.
Aducem sincere mulțumiri administrației liceului și Părintelui Ion Tutuianu pentru inițiativa acestei întâlniri.
Împreună putem fi generația pentru viață!
Împreună putem construi o cultură a vieții și o civilizație a iubirii!
Sofia Țurcan