Spuneți-le cât mai des copiilor cât de mult îi iubiți, astfel creați amintiri frumoase pentru ei: interviu cu Valentina Surdu, mamă a trei copii

Pentru că tot se vorbește mult despre iubire luna aceasta, vă invităm să citiți interviul invitatei de luna aceasta. Valentina Surdu este mămică a  3 copii, de profesie este asistent medical generalist, însă a finisat și facultatea de biologie și chimie a UST cu masterat în Biologia și Psihologia Sănătății.

Ca hobby cântă la pian, fac caritate în timpul liber și lucrează online.

O altă pasiune a ei, dar și a soțului este grija față de câmpul lor de lavandă.

A.O. Moldova pentru viață: V-ați dorit dintotdeauna o familie mare?

Valentina Surdu: Provenind dintr-o familie a câte 4 copii și eu și soțul, noi visăm să avem 5, dar Dumnezeu știe mai bine cât poate omul duce.

Copiii sunt, cu siguranță, cea mai sănătoasă și mai mare sursă de bucurie a fiecărui părinte, însă, nimeni nu poate nega că viața de familie, în cazul familiilor cu copii, implică și o doză de stres cotidian mult mai accentuată decât în cazul familiilor fără copii. Chiar dacă nu sună deloc plăcut, realitatea este ca prezența unui copil în viața unui adult este, inevitabil, o sursă de stres.

Depinde mult de fiecare persoană, ca acest stres să-l transforme în ceva constructiv și să depășească dificultățile pe care le întâmpină în creșterea și educarea copiilor.

A.O.: Femeile care devin pentru prima dată mame au multe temeri și factori stresori. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră un mare stres în creșterea copiilor, dar acum vă dați seama că lucrurile sunt mult mai simple decât par?

V.S.: Odată cu apariția copiilor, au apărut și fricile. Tuturor ne este frică de ceva, dar mai ales de apariția unui copil.

Am avut 3 sarcini și toate cu risc de avort spontan, de nașteri nici nu vreau să îmi amintesc, fiindcă pe lângă faptul că au fost toate 3 una după alta, diferență maximă de 2 ani, au fost și cu recuperare foarte grea. Eram obosită de suportat durere, începând cu durerile de la operație cezariană, terminând cu ragadele mamare care apăreau din cauză că lactația apărea undeva a 3 zi după naștere. Însă mulțumesc Domnului că mi-a dat un soț, care mi-a fost alături întotdeauna.

La noi nu a existat niciodată probleme de genul că soțul să nu schimbe copii, să nu le facă băiță sau să le pregătească mâncare. Însă cea mai grea și stresantă perioadă a fost cu al 3 copil care s-a născut prematur la aproape 33 săptămâni.

Depresia postnatală era la ordinea zilei, chiar dacă soțul mă vizita practic în fiecare zi de 2-3 ori pe zi, asta nu mă liniștea.

Acuma când privesc în urmă, parcă a fost un vis.

Îi mulțumesc Domnului pentru că ne-a dăruit așa bijuterii gingașe și dulci.

A.O.: Cum vi se pare că reacționează societatea față de mamele cu mai mulți copii?

V.S.: Nicicum. Noi avem deja imunitate la ce va spune societatea. A fost o perioadă în care noi nu aveam copii și toți ne întrebau: De ce? Când? Ce așteptăm?

Niște întrebări la care nu puteam da răspuns, fiindcă numai Dumnezeu știe când e cel mai bine să vină acel copil pe lume.

Apoi a urmat al doilea cu diferență de 2 ani, iar al treilea doar 1.8 ani. Și toți erau șocați, cică repede voi.

Reacțiile sunt diferite, care se bucurau pentru noi, care ne criticau, dar până la urmă noi suntem cei care îi creștem nu societatea.

Zadarnic trăiești pe pământ dacă nu lași ceva în urma ta.

A.O.: Ce ați face diferit în creșterea copiilor, dacă vi s-ar da o a doua șansă?

V.S.: Este adevărat că nu există părinți care să își educe copilul perfect. De cele mai multe ori, cei care devin părinți își vor educa copiii așa cum au fost și ei educați, la rândul lor.

Întotdeauna împreună cu soțul, ne-am străduit să le oferim ce știm noi mai bine, și să nu repetăm greșelile părinților noștri în educarea noastră.

Aș fi dorit să am mai multă răbdare cu ei și să reacționez mai calm la orice situație.

A.O.: Care este cartea dumneavoastră preferată pentru copiii?

V.S.: Cartea preferată pentru copii este ,,Amintiri din copilărie “ de Ion Creangă.

A.O.: Care este rețeta dumneavoastră preferată ca o mamă care trebuie să hrănească o familie mare?

V.S.:  Prefer să gătesc ceea ce familia mea mănâncă, dar ca rețetă ideală pe care o pot face, este plăcinta ,,boțită” cu brânză .

Mă strădui să pregătesc după preferințele copiilor, soțul nu este pretențios .

A.O.: Care este cel mai bun lucru pe care o mama îi poate învață pe copiii săi?

V.S.: Cel mai bun lucru pe care poate să-l facă o mamă pentru copii, este să îi învețe principiile fundamentale de viață. Să poată deosebi binele de rău. Să îi învețe a lua singuri decizii, fiindcă încercând să îi protejăm de orice disconfort luăm decizii în locul lor. Să îi sprijinim chiar și atunci când greșesc, învățându-i să lucreze la ele.

A.O.: Care este sfatul dumneavoastră pentru femeile care au copii mici?

V.S.: Sfaturi pentru mame cu copii mici:

Bucurați-vă acuma de momentele petrecute alături de copii, celelalte se vor repeta, acestea nuuu. Nu vă comparați cu alte mame despre procesul de educație. Fiecare mamă știe ce-i mai bine pentru copilul ei. Nu încercați să fiți mame perfecte.

Spuneți-le cât mai des copiilor cât de mult îi iubiți, astfel creați amintiri frumoase pentru ei.

Nu te simți vinovată că muncești – o faci pentru necesitățile lor sau pentru pasiunea ta.

Amintește-ți să ai grijă și de tine însăți .

A.O.: Vă mulțumim pentru interviu!

Andreea Rusanovschi