Pr. Nicolae Ciobanu la Conferința Națională ,,În sprijinul femeilor însărcinate” 2023: ,,Educația copiilor începe din perioada sarcinii”

La data de 19 decembrie 2023, au avut loc lucrările Conferinței Naționale În sprijinul femeilor însărcinate, ediția a III-a.

Preot Nicolae Ciobanu, Președinte al Sectorului Sinodal Activități Culturale din cadrul Mitropoliei Moldovei, a susținut o comunicare pe tema ,,Educația copiilor începe din perioada sarcinii”.

,,Știm cu toții că astăzi, mai mult decât oricând, copiii noștri sunt expuși unor pericole și provocări nenumărate. Aceste provocări nu mai sunt doar în afara casei noastre, ci au pătruns definitive înăuntru, până și în camerele și în ghiozdanele copiilor noștri, de vreme ce e suficientă doar o simplă deschidere a calculatorului, a internetului sau a televizorului, și oricine voiește poate să vadă și să afle de toate…

Din nefericire aceasta e realitatea în care trăim, dură și nemiloasă, iar copiii noștri- vrem, nu vrem- cresc în această atmosferă. Oricât i-am proteja pericolul e peste tot, în preajma lor, clipă de clipă. Cât sunt mici și ne ascultă e bine – însă, când ajung la adolescență și la majorat, ce vom face? Aceasta e întrebarea dureroasă a multor părinți care nu stau nepăsători. Simțind neliniștea lor cea bună, voi vorbi astăzi despre sfaturile pe care le dădea Părintele Paisie despre creșterea copiilor.

Astfel, din cuvântul său însuflat de Dumnezeu și din scrierile sale, voi încerca să vă spun în puține cuvinte învățătura Cuviosului Stareț despre creșterea copiilor.

,,Făcând astfel, copilul se va naște sfințit…”

Părintele Paisie, asemenea tuturor sfinților, pune începutul educației copiilor înainte de nașterea lor: ,,Educația copilului începe încă din perioada sarcinii. Dacă mama care poartă în pântece se supără și se mâhnește, atunci fătul se tulbură în ea. Iar dacă mama se roagă și trăiește duhovnicește, copilașul din pântecele ei se sfințește. De aceea, femeia, atunci când este însărcinată, trebuie să rostească Rugăciunea lui Iisus, să citească puțin din Evanghelie, să psalmodieze, să nu-și pricinuiască neliniști, dar și ceilalți să caute să nu o mâhnească. Făcând astfel, copilul care se va naște va fi sfințit, iar părinții nu vor avea probleme cu el, nici când este mic, nici când va crește mare”.

Dintotdeauna Biserica noastră a crezut – iar astăzi știința a confirmat, prin studii și prin citirea ADN-ului – faptul că avem om deplin încă din prima clipă a concepției în pântecele mamei. Așadar, educația începe din această primă clipă a intrării omului în lume. De aceea, Cuviosul Stareț vorbește atât de lămurit despre perioada sarcinii, pentru că și din punct de vedere științific este unanim recunoscut faptul că embrionul primește influențe atât din stările psihologice ale mamei însărcinate, cât și din mediul înconjurător. Astăzi vorbim chiar despre știința psihologiei embrionului, care arată cât de importantă este această perioadă a vieții omului în care începe să primească primele influențe – fie bune, fie rele – încă din stadiul de embrion. Părinții sunt însă cei ce influențează în mod direct creșterea embrionului-om, și mai ales mama însărcinată.

,,Câte mame care au avut viață sfântă nu au avut și copii sfințiți! Iată, așa a fost și mama Starețului Hagi-Gheorghe. Chiar și laptele acestei mame binecuvântate, pe care îl sugea Gavriil – numele de botez al Starețului Hagi-Gheorghe – era ascetic”. Părinții au deci răspunderea educației de la vârsta de embrion.

,,Dacă părinții” – spunea Cuviosul Părinte – ,,în perioada în care copilul este în pântecele mamei lui, se roagă, trăiesc duhovnicește, copilul se va naște sfințit. Iar în continuare, dacă îl vor ajuta duhovnicește, va deveni un om sfințit și va ajuta societatea”.

,,Părinții sunt împreună-creatori cu Dumnezeu”

Din moment ce educația copilului începe, precum am văzut, de la vârsta lui embrionară, cu atât mai mult continuă după ce se naște și este grija părinților. De aceea, părinții trebuie să simtă marea binecuvântare, marele privilegiu, dar și marea răspundere a faptului că au devenit părinți ai unei persoane, chip al lui Dumnezeu în această lume.

,,Dumnezeu”- spune Starețul – ,,a dat primilor zidiți Adam și Evei, marea binecuvântare de a deveni împreună-creatori cu El. În continuare părinții, bunicii, etc. sunt și ei împreună-creatori cu Dumnezeu, pentru că dăruiesc trupul”.

Astfel, de îndată ce primesc bucuria de a-l lua în brațe pe copilașul lor, tatăl și mama primesc totodată și răspunderea creșterii acestui om nou, copilul lor, ce are drept țel de căpătâi în viață să devină asemenea cu Dumnezeu Tatăl lui, iubindu-L liber și desăvârșit pe Hristos și hrănindu-se cu Harul Sfântului Duh, prin Sfintele Taine ale Bisericii celei Drept-slăvitoare a Hristosului nostru. Părinții trebuie să știe că pruncul lor, oricât de îngeraș ar fi, poartă înlăuntrul lui ca moștenire urmările Căderii, stricarea chipului lui Dumnezeu și aplecarea ființei lui ,,către cele rele din tinerețile lui”

De aceea, ca un bun pedagog, și Cuviosul Stareț Paisie spune: ,,Părinții trebuie să-i ajute duhovnicește pe copiii lor încă de când sunt mici, pentru că atunci și metehnele lor sunt mici și se pot tăia ușor. Sunt precum cartoful nou, care se cojește ușor atunci când îl razi puțin. Căci, dacă se va învechi, trebuie să iei cuțitul pentru a-l curăța, iar dacă este și puțin stricat, trebuie să tai mai adânc.” Educația copiilor trebuie să se facă din fragedă pruncie, pentru că aceasta este vârsta la care se pun începuturile bune și se seamănă semințele cele mai bune, care vor da apoi roadele cele bune.

Știm cu toții, din experiență, cât de mare influență are copilăria în viața omului, încât și psihologii, atunci când se ocupă de toate problemele psihologice ale omului contemporan, întotdeauna ajung până la vârsta copilăriei, căutând să găsească acolo cauzele și rănile care-l influențează pe om tot restul vieții sale…

Părinții să se roage pentru copiii săi, slujbele bisericești să fie cât mai profunde și cât mai corect săvârșite, iar preoții să aibă brațele deschise nu numai pentru tinerii curați, ci și spre cei care, într-o formă sau alta, s-au murdărit, dar au căpătat conștiința acestei stări și își doresc să se curățească. Aceasta este calea, să ne încredințăm în mâinile lui Dumnezeu, să analizăm mai puțin viața altora, să ne adâncim în Dumnezeu și atunci se vor aprinde luminițe ici – colo, care vor dilua din întunericul și bezna care ne înconjoară.”

Biroul de presă AO Moldova pentru viață