Marșul pentru viață 2022 Chișinău „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață”

Marșul pentru viață 2022, a fost organizat sâmbătă, 26 martie, la Chișinău de Asociația Moldova pentru viață. Participanții, majoritatea tineri, au celebrat darul vieții și au promovat nevoia de sprijin a mamelor aflate în criză de sarcină și al copiilor nenăscuți ai acestora.

Marșul s-a desfășurat pe următorul traseu: Spitalul Clinic municipal nr. 1 – IMSP (str. Melestiu 20) – Viaduct – str. Ciuflea – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Marii Adunări Naționale.

La finalul acțiunii, în PMAN,  a avut loc concertul caritabil Live for Life. Au cântat Oltea Boldureanu, coordonatoarea proiectului Școala Familiei Chișinău, și corul de copii al Studioului de talente Lollipops Moldova, coordonat de Angela Cațăr.

„Sunt opt ani de când activitățile din Luna pentru viață organizate în comunitățile locale au început să se extindă datorită dragostei, efortului și perseverenței oamenilor frumoși care au această conștiință a binelui – fiecare viață este un dar”, a transmis Nadejda Usatîi, reprezentanta Asociației Moldova pentru viață.

Preotul Octavian Moșin, paroh al bisericii „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova și Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret din cadrul Mitropoliei Moldovei, a transmis celor prezenți un mesaj dedicat vieții.

,,În general luna martie în ultimii ani devine una aparte, pentru că este un început de primăvară nu doar la propriu prin anotimpul în care am pășit, dar este și un început de primăvară sufletească prin postul pe care îl petrecem și, totodată,  este primăvară în suflet și prin gândul bun care ne reamintește de cel mai mare dar pe care îl avem – acesta fiind Viața.

Încercăm să privim cu alți ochi viața, să prețuim viața, să luptăm pentru viață și să râvnim la o viață integră în ale noastre.

Vă mulțumim tuturor care sunteți în același duh cu noi, în aceste zile și în această lună când încercăm să transmitem aproapelui și tuturor cu care comunicăm că viața este darul divin care trebuie crescut, valorificat și să ducă spre o firească desăvârșire, deci ascensiune.

Ne dorim ca oamenii să se bucure de viață, oamenii să trăiască viața cu sens și în același timp să trăiască viața având gândul că nu vor muri niciodată și atunci când vor părăsi acest pământ, să lase urme bune și binecuvântate. Or, vorba eseistului Paler care zicea: „Oamenii trăiesc adesea în anumite secvențe ale vieții de parcă nici nu au trăit, repede li se șterg urmele și lucrul acesta este cel mai trist în viață”. De aceea ne dorim ca viața să o trăim cu rost, să lăsăm acestor vlăstari (copiii) care astăzi ne înconjoară ceva bun, sănătos și vrednic de urmat, iar ceea ce caracterizează viața noastră să fie o dragoste jertfelnică și să promovăm această dragoste care e caracteristică vieții în sine dintotdeauna”, a transmis Părintele Octavian Moșin.

Din partea Mitropoliei Basarabiei a participat Părintele Arhidiacon Constantin Olariu, Consilier la Sectorul Comunicare, Media și Relații Publice.

,,Aflăm din istorisirea vizitei Maicii Domnului la Sfânta Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul, că pruncul, încă din pântecele maicii sale, simte prezența lui Dumnezeu și al celor din jur.

Evanghelistul ne spune că, de îndată ce Elisabeta a primit salutul Mariei, a săltat pruncul în pântecele ei: „Că iată, cum veni la urechile mele glasul salutării tale, pruncul a săltat de bucurie în pântecele meu“ (Lc. 1,44).

Sfânta Elisabeta arată un respect deosebit faţă de Cel zămislit în pântecele Sfintei Fecioare Maria, iar pruncul din pântecele mamei participa, în felul său, la evenimentele la care participă mama.

Educaţia copiilor începe încă din clipa conceperii lor. Pruncul, în pântecele mamei, înţelege şi simte totul. Da, aude şi vede cu ochii mamei lui. El percepe mişcările şi senzaţiile acesteia.

Tot ce simte mama, mâhniri, durere, teamă, nelinişte, copilul trăieşte şi el. Dacă mama nu dorește copilul sau este constrânsă să-l avorteze creează răni adânci în suflețelul lui, răni care îl vor însoți toată viața.

În schimb, dacă mama are sentimente de sfinţenie, dacă ea are sentimente de bucurie, de pace, de iubire faţă de copil, ea i le transmite pe o cale tainică, în acelaşi chip și în aceeași măsură cum transmitem copiilor deja născuţi. De aceea mama trebuie să se roage mult în timpul sarcinii.

Nici tatăl, nici mama n-au dreptul să-şi lipsească de viaţă pruncii, fiindcă nu părinţii dau viaţă pruncului, ci Dumnezeu, prin părinţi. Părinţii sunt vasul ales de Dumnezeu în care El pune viață”, a subliniat Pr. Arhid. Constantin Olariu.

Ne bucurăm de hotărârea tuturor celor care sprijină femeile însărcinate și copiii, familia și societatea, cu conștiința că viitorul cu adevărat echitabil, echilibrat, luminos se construiește pas cu pas, cu fiecare viață, cu fiecare om.

Marșuri pentru viață și activități pro-viață au fost organizate și la Orhei, Criuleni, Nisporeni, Drochia, Bulboaca (Anenii Noi), Cruglic (Criuleni), Sadaclia (Basarabeasca), Sălcuța (Căușeni) și în alte localități din Republica Moldova.

Mulțumim partenerilor noștri: partener tehnic FAINA, identitatea vizuală a fost creată de Wincero (România) și tuturor celor care au sprijinit Luna pentru viață 2022 ediția a VIII-a și Marșul pentru viață 2022 Chișinău.

Foto credit: Elena Calmîș

Biroul de presă AO Moldova pentru viață