Lecție de psihologie interpersonală la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Chișinău

La întâlnirea organizată de Asociația ,,Moldova pentru viață”, care a avut loc la 17 februarie a.c. cu băieții din clasele a X-a – a XII-a, la liceul respectiv, psihologul Andrei Cociug a atras atenția acestora asupra unor teme prioritare pentru vârsta lor. De exemplu: „Cum poate un băiat fi pe placul unei fete pe care o place”, „Cum să se comporte la prima întâlnire”, „Cum se fac complimentele” și „Cum se discută asertiv”. Vorbitorul și-a prezentat comunicarea prin câteva paradigme care, după opinia dânsului, îi va ajuta să evoluționeze ca bărbați.
Paradigma Nr.1 Nu poți face pe nimeni absolut să te placă (să se îndrăgostească de tine) sau să se schimbe! Unicul lucru care îl poți face este să dezvolți potențialul care îl ai și, neapărat cineva va fi interesat de tine ca persoană.
Paradigma Nr.2 Nu te gândi nici odată dacă îi vei plăcea fetei așa cum arăți, cum vorbești, sau cum te comporți. Gândește-te dacă, cu adevărat, îți place fata sau nu prea! Pentru că nu poți ști niciodată ce îi place ei, adesea nici ea nu știe, precum nici tu nu știi ce anume îți place la ea.
Paradigma Nr.3 Dragostea…! Dacă o fată te refuză nu înseamnă că nu o meriți! Nu ai de unde ști! Cel mai probabil, sunteți incompatibili în acest moment sau aveți dorințe incompatibile. De aceia când cineva îți refuză prietenia înseamnă că persoana respectivă își dorește altceva și nimic mai mult.
Paradigma Nr.4 Nu-ți face planuri, visând cu ochii deschiși la ceea ce nu există! Căci, cu cât visezi mai mult, cu atât dezamagirea poate fi mai mare.
Cum să faci complimente domnișoarei astfel, încât acestea să nu fie de prost gust și nici interpetate ca lingușiri:
Regula 1. Complimentele se fac numai asupra lucrurilor (comportamentelor, erudiției etc.) la care persoana a depus efort.
Regula 2. Când faci un compliment domnișoarei folosește cuvintele potrivite care indică anume acțiunea persoanei asupra acelui lucru la care vă referiți. De exemplu: „Îmi place cămașa pe care tu ai ales-o.”
Cum să spunem, mai moale, mai atent, unei persoane despre lucrurile care nu ne plac, în așa mod, încât să amorsăm o supărare, un conflict:
Tehnica presupune „COMPLIMENTUL și PROGRAMA, sau scopul”, de aceea, COMPLIMENTUL, cred că îl vei face cum se poate mai bine.
Programa/scopul – este ceea ce ne dorim de la persoana respectivă sau ceea ce nu ne place.
Complimentul se face la începutul discuției, precum și la sfârșitul ei, și poate fi unul și același sau diferit, nu contează, important e să nu fie mai mult de 3 complimente, care vor fi făcute după regula 1 și 2.
Andrei Cociug, psiholog
Despre eficiența acestei întâlniri deducem din impresia liceanului Adrian Cozariuc: ,,A fost o lecție interesantă și utilă. Am aflat lucruri noi, care la școală, cu siguranță, nu le învățăm. Mi-a plăcut că am avut ocazia să discutăm cu un specialist în domeniu, fapt important pentru mine și colegii mei.”