Ce trebuie să cunoască adolescentele înainte de a începe o relație cu un băiat

 

Aceasta a fost tema întâlnirii domnișoarelor din clasele a X-a – a XII-a de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Chișinău cu interpreta Olia Tira și medicul ginecolog-obstetrician de la Spitalul Internațional Medpark, Maxim Calaraș, în calitate de invitați și vorbitori. O lecție de educație și cultură adolescentină, organizată de Asociația „Moldova pentru viață”, președinte Nadejda Usatîi, de comun acord cu administrația liceului respectiv, director Sergiu Axinti, care a avut loc în incinta liceului, vineri, 17 februarie curent.

Interpreta, Olia Tira, a atras atenția fetelor asupra vârstei de la care e bine să înceapă o relație cu un băiat, dar și asupra faptului cum ar trebui să înceapă această relație, ce trebuie să știe dânsele înainte de a trece de la dragoste, iubire la sex în momentul în care se dedică unei relații. Și, dacă se ajunge la sex, adică prevalează instinctul, dar astăzi tinerii astfel concep dragostea, sau necesitatea de a fi „în rând cu lumea”, să știe cum să se protejeze. Orice relație implică o mare responsabilitate, a ținut să accentueze interpreta, iar în cazul în care se întâmplă ca domnișoara să rămână însărcinată, e bine să păstreze copilul, să-l nască și să-l crească, indiferent de situație, căci, odată cu trecerea timpului, această greutate, care pare a fi una infinită, se va transforma într-o bucurie imensă… O sarcină nedorită azi, poate aduce multa dragoste și împlinire mâine. Și, pentru a fi mai credibilă, Olia Tira a mai mărturisit fetelor: „la vârsta de vreo 10 ani am aflat despre criza de sarcină prin care a trecut mama mea atunci când a fost însărcinată cu mine. Eu sunt foarte recunoscătoare mamei și celor care au încurajat-o să nu întrerupă sarcina și să mă nască. Niciodată nu știi cine va ajunge copilașul pe care îl porți sub inimă, fiecare viață este importantă și de mare valoare”. Interpreta le-a mai vorbit fetelor despre riscurile și consecințele avortului, despre pericolul sindromului imunodeficienței umane dobândite (SIDA), cum se pot molipsi, și despre suferința copiilor bolnavi de SIDA.

Medicul ginecolog, Maxim Calaraș, a continuat discuția despre riscul avortului, atrăgând atenția asupra comportamentului adolescenților, când, dominați de instincte, adeseori se dădeau plăcerilor de scurtă durată, din care rezultă o sarcină nedorită, o infecție sexuală care poate provoca diferite boli – dând exemplul cancerului de colon, după constatările recente ale științei medicale. Din propria experiență, dl Maxim Calaraș a ajuns la concluzia că, în cele mai frecvente cazuri de întrerupere a sarcinei, este vinovat iubitul domnișoarei. În același timp, și studii medicale au constatat că cel mai des întâlnit motiv de a întrerupe sarcina este partenerul (90%). Femeia care face avort rămâne cu o traumă fizică și psihică, boli sexual transmisibile iar în aceste probleme nici știința medicală nu o poate ajuta mereu. În asemenea situații, este de neînțeles cum poate fata/femeia reveni la iubitul său după ce a suferit mai multe dureri, suferințe fizice și psihice, dar se întâmplă… și numărul avorturilor crește, devenind o obișnuință, dar una periculoasă, care peste ani va provoca multe neplăceri… Un bărbat adevărat, accentuează, dl doctor, este acela care-și asumă responsabilitatea de a deveni soț, responsabilitatea de a fi tată. Totul are un preț. De obicei, acest preț îl plătește femeia, care ajunge să facă avort, datorită faptului că, atunci când apare o sarcină, de cele mai dese ori ea rămâne singură, singură în fața unei dileme, și singură trebuie să decidă… Dat fiind faptul că instinctul matern este la fel de puternic ca și cel de reproducere, atunci când femeia însărcinată simte sprijinul partenerului, ea extrem de rar decide să-și omoare propriul copil.

Cum să nu ajungă tinerele la avort? Sfatul medicului este următorul: să se abțină de la relații sexuale; să caute băieți responsabili de faptele lor într-o relație; și… dacă altfel nu se poate, să folosească mijloace de protecție. Tot aici, medicul s-a referit la vârsta la care e bine să se căsătorească și să conceapă un copil, atunci când oranismul e cel mai favorabil și bine pregătit pentru aceasta, adică între 18-25 ani. În final, dl doctor a invitat domnișoarele la consultații medicale profilactice și nici într-un caz la avort, dorindu-le multă sănătate și naștere ușoară, atunci când va veni vremea.

Pentru ca întâlnirea să fie mai bine memorizată, Olia Tira a interpretat o melodie de dragoste, melodie, care a înviorat prezența din sală.

Iată și câteva impresii de la această întâlnire:

„Am avut parte de o lecție deosebită și utilă pentru fiecare dintre noi, cei prezenți în sală. Vorbitorii au reușit să capteze atenția noastră și să ne facă să medităm asupra problemelor abordate, de asemenea, ne-au fost expuse exemple concrete, care ne pot servi drept reper în viața adultă spre care vom păși de curând” (Ada Axînti).

„Mi-a plăcut mult această întrunire educativă, care m-a convins să meditez mai mult asupra unor momente pe care, de obicei, noi, adolescenții, le neglijăm, momente care țin de propria noastră sănătate fizică și psihologică” (Dumitrița Cebanu).

„Dupa părerea mea, această oră, organizată de Asociația „Moldova pentru viață”, pentru prima dată în liceul nostru, a fost una utilă și însemnată. O oră în care ne-am informat, noi, fetele, mai detaliat despre ce trebuie să știm atunci când începem o relație de prietenie cu un băiat și până unde poate continua această relație, cum să ne comportăm în asemenea relație ca să nu regretăm mai târziu. Ce trebuie să cunoaștem despre bolile transmisibile și prevenirea lor și nu numai, deoarece adevărat este că, un om informat este și un om protejat” (Andreea Cauș).

 „Tematica discuțiilor de astăzi m-a impresionat în mod special, dovedindu-se a fi una  interesantă și educativă pentru mine și colegele mele. A fost abordat un subiect intim, dar important și actual pentru fiecare dintre noi, fetele. Vorbitorii ne-au dat sfaturi utile și concrete pentru o viață sănătoasă în viitorul nostru” (Felicia Bădărău).

Spre finalul întâlnirii președintele Asociației „Moldova pentru viață”, Nadejda Usatîi, a  îndemnat tinerele să participe la cea mai importantă manifestare pro-viață, la Marșul pentru viață (marșul bucuriei), ediția a III-a națională, care va avea loc la 25 martie, curent, începând cu ora 12.00, pornind de la  IMSP Spitalul Clinic Municipal nr 1. La finalul acțiunii, va fi organizat un concert caritabil Live for Life. Marșul pentru viață este apolitic și neconfesional, dar este deschis participării tuturor confesiunilor religioase și formațiunilor politice.

 Elena Căldare

Nici o metodă de protecție nu este 100% eficientă în a preveni o sarcină și nici o metodă de protecție nu elimină toate tipurile de boli cu transmisie sexuală, iar unele nu elimină nici una dintre aceste boli. Singura metoda 100% eficientă în ferirea de boli cu transmisie sexuală este abstinența până la căsătorie și fidelitatea în căsătorie.
De multe ori, BTS-urile sunt cauza infertilității ori cauza nașterii de copii cu probleme medicale.

Societatea nu explică destul că BTS-urile afectează foarte grav sănătatea femeilor, ele afectând mai puțin bărbații, deși aceștia le transmit mai mult. Înțelepciunea tradițională, a fecioriei până la căsătorie și a fidelității în căsătorie, este, de asemenea, singura care arată cum pot femeile să nu cadă în traumele emoționale care apar atunci când ele trăiesc fără a fi căsătorite cu un șir de bărbați iar aceștia le părăsesc, deși înainte de a le solicita să aibă relații intime le-au promis și le-au jurat că se vor căsătorii cu ele și că le iubesc cum nu au mai iubit nici o altă femeie și numai pe ele le vor iubi toată viața.