Întâlnirile ,,Cum să-ți faci viața frumoasă?” și ,,Cine reușește în viață?” la Liceul Teoretic „Ion Inculeț”
Asociația Moldova pentru viață a organizat două întâlniri speciale cu tinerii claselor a IX-a și a XII-a de la Liceul Teoretic ,,Ion Inculeț” din s. Vorniceni, r. Strășeni, marți, 22 mai curent. Prima întâlnire a avut tema ,,Cum să-ți faci viața frumoasă?”, iar a doua s-a intitulat ,,Cine reușește în viață?”
În discuțiile cu liceeni s-au atins mai multe puncte, dintre care redăm mai jos câteva.
De ce o categorie de oameni stagnează în drumul vieții? De ce de mulţi ani de zile sunt nefericiţi și caută să fie altfel, dar nu reușesc? De ce alți oameni se ridică dincolo de orice probleme apar în viața lor și devin o lumină pentru alți oameni? De aflarea răspunsurilor la aceste întrebări depinde viața noastră.
În viață greşim cu toții, este adevărat. Întâlnim obstacolele și uneori cădem – dar ne putem ridica, putem învăța ceva din greșeală și putem să nu o mai repetăm. Aceasta este firesc în curba de învăţare, repetiţie a acţiunii cu îmbunătăţire permanentă până la atingerea scopului. Să nu uităm că ridicarea este mult mai importantă decât căderea!
Prin ce ne ridicăm, ce ne dă capacitate de a merge mai departe? Faptul că fiecare avem în noi darurile necesare pentru întreaga viață. Pe acestea trebuie să nu le risipim, ci să le înmulțim!
Din păcate, câteodată suntem neglijenți față de multele daruri pe care le avem la îndemână şi pe care le ignorăm. Iar paguba nu este numai a noastră, ci și a celor din jurul nostru. La un moment dat Dumnezeu ne poate întreba ce am făcut cu darurile pe care le-am primit, dacă le-am înmulțit, dacă am înfrumuseţat şi viaţa altora cu ele. Căci acestea daruri ne-au fost date pentru a le lucra, spre binele nostru și al celorlalți, spre împlinirea noastră și a celorlalți.
Mare responsabilitate au oamenii cu talent, care devin lideri ai atitudinilor celorlalți oameni. Responsabilitatea crește cu cât oamenii sunt mai sus pe scara socială. În cazul conducătorilor unui popor, răspunderea lor e mai mare în faţa naţiunii, căci ei sunt răspunzători de rătăcirile, de căderile poporului și răspund pentru ceea ce ar putut să facă și nu au făcut pentru neamul lor.
Apoi, Nadejda le-a vorbit tinerilor despre formarea valorilor și despre instituția familiei, făcând trimitere la tihna pe care o aveau bunicii și străbunicii noștri care, prin exemplul lor de viață, au creat oameni de caracter.
Noi, oamenii suntem alcătuiți într-un mod absolut minunat. Suntem binecuvântați cu daruri extraordinare.
Viața este scurtă și, cu toate acestea, irosim timp în conflicte și probleme nesemnificative care ne rănesc și ne izolează pe unii de alții. Atunci pierdem cu toții.
Uneori timpul petrecut frumos în relația cu partenerul de viață, cu copiii, cu familia, cu prietenii poate ajuta vieți. Căci prin dragostea care se creează în familie, între prieteni, se creează încrederea pentru a cere ajutor în cele mai grele situații de viață și se poate primi ajutorul necesar.
Nadejda Usatîi a oferit în dar bibliotecii liceului „Ion Inculeț” un set de cărți, precum și calendare de buzunar, pliante informative și reviste „Pentru viață” tuturor tinerilor prezenți.
Să fim buni, să facem binele, să avem grijă de noi, să iertăm ușor, să iubim mai mult, să avem răbdare și nădejde!
Nelu Donoga
Sincere mulţumiri domnului Nelu Donoga, profesor de religie la Liceul Teoretic „Ion Inculeț” din Vorniceni, pentru iniţiativa acestor întâlniri.