Încă de mică am înțeles că un copil e bucurie, dar mai mulți copii sunt bucurie nemărginită: interviu cu Anna Casian-Musteață, mamă a trei copii
Aflându-ne în plină expansiune a primăverii, a vibrațiilor colorate, a mirosurilor parfumate dar și a vremii schimbătoare, vorbim luna aceasta cu Anna. Anna este o femeie activă, prietenoasă și determinată care te umple de energie de la primul zâmbet. Mamă de 3 copii – un băiat și două fete, mamă care încearcă să-și educe copiii pentru a deveni Oameni. Pasionată de scris, comunicarea cu oamenii și de lectură.
A.O. Moldova pentru viață: V-ați dorit dintotdeauna o familie mare?
Anna Casian-Musteață: De când mă țin minte, mi-am dorit să am 4 băieți. Noi suntem 4 copii la părinți și probabil de aici și a venit această dorință de a avea mai mulți copii. Încă de mică am înțeles că un copil e bucurie, dar mai mulți copii sunt bucurie nemărginită. De aceea mi-am dorit ca ai mei copii să nu fie singuri, ci să aibă întotdeauna un umăr de sprijin, pe cineva la care să apeleze atunci când au nevoie. Și încerc să le cultiv asta zi de zi în suflețelul lor.
A.O.: Femeile care devin pentru prima dată mame au multe temeri și factori stresori. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră un mare stres în creșterea copiilor, dar acum vă dați seama că lucrurile sunt mult mai simple decât par?
A.C.: Cea mai mare temere a mea a fost și este că nu sunt o mamă bună. Deși știu că mama este una pentru copilul său și e cea mai bună, indiferent de ce crede ea despre sine, totuși această teamă nu dispare. Dar dacă e să îmi amintesc despre o teamă pe care am avut-o în primele zile după nașteri, aceasta a fost legată de faptul că atunci îmi făceam griji pentru fiecare strănut sau tuse. Îmi era frică să nu fie ceva grav, însă acum înțeleg că aceasta nu avea nici un temei, atât timp cât medicii de la maternitate ne-au permis să plecăm acasă și s-au asigurat că ai mei copii sunt sănătoși.
A.O.: Cum vi se pare că reacționează societatea față de mamele cu mai mulți copii?
A.C.: Niciodată nu am simțit vreo presiune din partea societății. Din contra, întotdeauna am fost priviți cu respect și cu zâmbetul pe buze. Multă lume chiar ne întreabă dacă primii doi copii sunt gemeni, între ei fiind diferența de 1 an și 2 luni. Cred că ceea ce credem noi despre familiile noastre, exact același lucru vor crede și cei din jur. Dacă noi vom fi întotdeauna uniți, fericiți și iubitori, așa ne va percepe și societatea. Dar dacă ne vom plânge de milă, e și normal ca ceilalți să se uite la noi cu milă.
A.O.: Ce ați face diferit în creșterea copiilor, dacă vi s-ar da o a doua șansă?
A.C.: Cred că aș petrece cu ei și mai mult timp. Ei cresc atât de repede, încât acum, când privesc înapoi, înțeleg că nu am savurat la maxim fiecare moment și că nu le-am acordat suficient timp. De asemenea, nu aș mai striga la ei. Din păcate, am avut și mai am momente în care oboseala își spune cuvântul și eu îmi pierd răbdarea…
A.O.: Care este cartea dumneavoastră preferată pentru copii?
A.C.: Biblia rămâne a fi cartea mea preferată, atât pentru copii, cât și pentru maturi. Și nu sunt de acord că ar trebui să le citim ,,Biblia pentru copii” atunci când sunt mici. Ei vor înțelege și vor percepe cele citite conform vârstei. Când sunt mici înțeleg mai puțin, dar odată ce cresc, vor ajunge să iubească această Carte. Biblia e una pentru toți!
A.O.: Care este rețeta dumneavoastră preferată ca o mamă care trebuie să hrănească o familie mare?
A.C.: Toată familia adoră borșul roșu, preparat de soț. Sunt o bucătăreasă „bunișoară”, dar soțul meu e mult mai priceput la bucătărit decât mine. De aceea, noi toți iubim borșul roșu făcut de el. Pe locul doi în lista mâncărurilor preferate este zeama gătită de mine, cu pui de la bunici.
A.O.: Care este cel mai bun lucru pe care o mama îi poate învață pe copiii săi?
A.C.: Să fie răbdători și să nu cedeze la prima încercare și dezamăgire. Copiii au tendința, când cresc mai mărișori, să renunțe atunci când ceva nu le reușește, de aceea e important să îi învățăm de mici că ,,doar cel perseverent și muncitor va avea rezultate frumoase”. Însă înainte de a-i învăța prin vorbe pe ai noștri copii, trebuie să-i învățăm prin faptele noastre.
A.O.: Care este sfatul dumneavoastră pentru femeile care au copii mici?
A.C.: Aș vrea să vin cu un îndemn pentru părinți: copilul va crește și va pleca, însă voi veți rămâne în doi, de aceea investiți în relația voastră. Când mama și cu tata sunt bine, copilașii, indiferent de numărul lor, sunt și mai bine.
A.O.: Vă mulțumim pentru interviu!
A.C.: Vă mulțumesc! Interesante întrebări. Mi-a făcut mare plăcere să răspund la ele. Doamne ajută!
Andreea Rusanovschi