FOTO, VIDEO. O mamă adolescentă vorbeşte despre adopţia deschisă şi sacrificiul ei: i-a trimis fetiţei lapte matern timp de şase luni, iar de curând i-a serbat aniversarea de an împreună cu părinţii adoptivi

În 2014, când avea doar 18 ani şi era în ultimul an de liceu, Kaleena Pysher, o adolescentă din statul american Alaska, a aflat că era însărcinată în trei luni. Tânăra nu voia să se bazeze pe ajutorul părinţilor şi nici să trăiască din ajutor social după naşterea copilului. De aceea, într-o lună de zile, ea a luat o decizie importantă pentru ea şi copilul ei, o fetiţă: avea să o dea spre adopţie.

În SUA, la fel ca şi în Australia şi Marea Britanie, funcţionează un sistem de adopţie din timpul sarcinii, pentru ca mama să nu se streseze în timpul sarcinii, iar copilul să poată beneficia în primii ani de viaţă de un mediu familial şi să realizeze ataşamentul securizat necesar, care îi va defini modul de raportare la cei din jur pentru toată viaţa.

Acum Kaleena are 20 de ani, lucrează la cabinetul unui dentist şi studiază pentru a deveni tehnician dentar. Ea povesteşte cum a luat această decizie:

Am învăţat foarte mult din această experienţă. În primul rând, corpul tău este numai al tău şi nu trebuie să te laşi presată să faci cu el ceea ce nu doreşti: fie că e vorba de un avort, fie de continuarea sarcinii. Am mai învăţat şi cât este de important să te mândreşti cu deciziile tale şi să ţi le susţii indiferent ce încearcă ceilalţi să te convingă să faci.

Am învăţat cât de puternică pot fi când sunt aruncată în malaxor. Mi s-a spus să fac avort, mi s-a spus să nu aleg adopţia, mi s-a spus să-mi păstrez fiica. Eram trasă în atâtea direcţii, încât, până la urmă, am realizat că era decizia mea şi numai a mea.

Kaleena a ales opţiunea de adopţie deschisă, o altă posibilitate pe care o oferă legea americană, britanică şi australiană. Aceasta permite mamei biologice să ţină legătura cu familia adoptivă, chiar dacă aceasta din urmă îşi poate păstra opţiunea anonimatului faţă de publicul larg (valabil în cazul de faţă).

În timpul sarcinii, Kaleena s-a ataşat de copil, dar a ţinut legătura zilnic şi cu părinţii adoptivi, cărora le trimitea fotografii de la ecograf şi diverse informaţii despre starea copilului: dacă a sughiţat, sau s-a mişcat.

La şapte luni de sarcină, un consilier pentru alăptare i-a explicat tinerei cât de important era laptele matern pentru viaţa şi sănătatea bebeluşilor: ajută la crearea sistemului imunitar şi la dezvoltarea creierului. Atunci tânăra le-a spus părinţilor adoptivi că vrea să o alăpteze pe fetiţă imediat după naştere, la spital, precum şi pe parcursul primelor ei luni de viaţă. Kaleena a declarat mai târziu:

Dacă bebeluşul primeşte lapte matern, pleacă în viaţă cu un mare avantaj. Am vrut ca bebeluşul meu să beneficieze de tot ce e mai bun pentru a putea creşte.

În noiembrie 2015, la vârsta de 19 ani, Kaleena şi-a născut fetiţa, pe care a numit-o Raylie. A alăptat-o cu primul lapte matern, apoi a făcut sacrificiul suprem pentru o mamă şi a pus-o în braţele părinţilor adoptivi. Ştia că aceasta avea să contribuie la crearea ataşamentului atât de necesar copilului la început de viaţă. Ea însăşi a mai ţinut-o în braţe abia peste o săptămână:

Am vrut ca fata să se ataşeze de ei. Eu sunt cei care o cresc.

pysher-raylie-adoption-today-151216-02_3f3c21f65927f7f560820f4c39284776.today-inline-large

În următoarele luni, tânăra mamă s-a muls la fiecare două ore şi a trimis familiei adoptive, care a plătit pentru transport, pungi sigilate cu lapte matern pentru copil, pe care scria „Fructe de mare proaspete – Transport frigorific”.

256FE2D000000578-2944001-image-a-82_1423334064077

Chiar şi atunci când sânii au început să o doară, tânăra a continuat recoltarea laptelui pentru fiica ei la fiecare două ore, obţinând până la 180 de ml odată. Unul din transporturile trimise familiei a cântărit 36 de kilograme, aşa că aceştia s-au văzut nevoiţi să cumpere încă un frigider pentru a stoca „proviziile”. Când „cererea a depăşit oferta”, tânăra şi-a donat laptele unei bănci specializate din alt stat american, Colorado.

VIDEO:

În noiembrie 2016, când Raylie a împlini un an, familia adoptivă a invitat-o pe Kaleena Pysher să îi viziteze, pentru a serba ziua de naştere a fetiţei. Tânăra a stat cinci zile împreună cu ei.

pysher-raylie-adoption-today-151216-01_3f3c21f65927f7f560820f4c39284776.today-inline-large

Într-un material publicat recent despre experienţa Kaleenei, tânăra spune:

Alegerea acestei familii ca părinţi adoptivi pentru Raylie a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată şi nu o regret nicio clipă.

Am fost foarte surprinsă să văd că povestea mea a făcut înconjurul lumii. Mă aşteptam să se vorbească doar vreo câteva zile despre aceasta în oraşul meu natal, Anchorage, dar în câteva săptămâni a devenit virală pe Facebook, ceea ce m-a şocat. Nu credeam să fie o poveste atât de importantă şi pentru alţii şi că lumea mă va aplauda pentru curaj şi donarea de lapte matern.

Sincer, nu-mi pot închipui de ce povestea mea i-a impresionat atâta pe oameni. Poate pentru că o făceam din dragoste, sau poate pentru durerea şi timpul investite în darul laptelui matern pe care i l-am făcut fiicei mele, sau poate cu totul altceva. Nu pot decât să spun că sunt încântată că am putut aduce în atenţia publică alăptarea naturală, acest lucru minunat atât pentru mame, cât şi pentru copii.

Când Raylie va mai creşte, vreau să se simtă liberă să poată vorbi cu mine despre decizia pe care am luat-o privitor la ea, să îmi pună întrebări. Nu ştiu ce sentimente va avea în legătură cu aceasta, dar sper să îmi poată vorbi deschis.

Sper ca Raylie să devină o tânără inteligentă, care ştie că foarte multă lume o iubeşte. Sper să-şi urmeze fără ezitare visele, să fie mândră că este un copil adoptat şi să aibă o viaţă plină de împliniri, de bucurii şi de speranţă.

Mai sper ca şi eu să devin o persoană de care fiica mea să fie mândră — să se poată mândri cu faptul că eu sunt mama ei biologică.

www.stiripentruviata.ro, 02.07.2017

iulie 2, 2017