„Fiecare viață este un dar! A lua decizia să dai viață unui copil este ceva important: înseamnă să decizi ca inima ta să existe în afara corpului tău, pentru totdeauna.”

 

„Fiecare viață este un dar! A lua decizia să dai viață unui copil este ceva important: înseamnă să decizi ca inima ta să existe în afara corpului tău, pentru totdeauna.”

Aceasta a fost tema întâlnirii elevilor Școlii Profesionale nr. 11 din Chișinău de miercuri, 15 noiembrie curent. Împreună cu elevii a fost Nadejda Usatîi, președintele Asociației ,,Moldova pentru viață”, care a răspuns invitației domnului Valeriu Popov, psiholog în cadrul școlii, de a participa în calitate de vorbitor la această frumoasă întâlnire.

A deveni mamă este cel mai important eveniment în viața unei femei. Cu mare regret, unele fete și femei nu dau însemnătate acestui fenomen, renunțând chiar de la început la sarcină. Iată de ce Asociația ,,Moldova pentru viață” organizează întâlniri cu adolescentele din Republica Moldova, în cadrul noii campanii informativ-educative despre etapele de dezvoltare intrauterină a fătului și susținerea femei aflate în criza de sarcină. În cadrul întâlnirilor, adolescentele învață mai întâi de toate care este vârsta potrivită pentru a începe o relație cu un băiat, cum ar trebui să înceapă aceasta, ce trebuie să cunoască înainte de a trece de la dragoste, iubire la relațiile sexuale, bolile sexual transmisibile etc.

Este foarte important ca, încă din adolescență, fetele să cunoască toate aceste lucruri, pentru ca să fie pregătite pentru o eventuală sarcină. Prin informare și problematizare, ele devin mai stabile emoțional și mai puternice din punct de vedere psihologic și vor avea șansa să facă față cu bine dacă vor ajunge în situație de criză și presiune. Când o fată este conștientă de minunea pe care o poartă în ea și este sigură că va fi sprijinită, ea spune cu încredere ,,nu avortului, da vieții”.

Încă din adolescență, fetele trebuie să cunoască și consecințele ce pot apărea în urma avortului, începând de la diferite boli și ajungându-se, în  unele cazuri, la pierderea șansei de a mai putea da naștere unui copil pentru tot restul vieții. Prin analiza unor situații de criză de sarcină, ele pot învăța să își păstreze mintea limpede dacă vor fi într-o situație de criză de sarcină și vor înțelege că sunt puse în situația să aleagă între confortul personal pentru o scurtă perioadă și șansa de a forma o familie fericită pentru toată viața.

Problema noii generații constă în faptul că nu se mai pune accent pe valorile bune, valorile sănătoase, spirituale, se pune accentul pe plăcerea personală, iar aceasta, dacă nu este însoțită de responsabilitate, poate să producă neplăceri și crime. Spun crime, deoarece avortul este o crimă, una foarte gravă. Pe lângă femeia care știe că prin avort se curmă viața plăpândă din ea, medicii care se ocupă de asta știu cel mai bine. Și ei sunt responsabili pentru ce fac, căci nimeni nu știe medical mai bine decât ei cum se dezvoltă copilul la fiecare vârstă în burtica mamei. A lua o viață nevinovată este o complicitate. De aceea, este foarte important ca medicii să explice și să sensibilizeze femeile ce apelează la ei pentru a avorta, explicându-le consecințele, încurajându-le să renunțe la avort și sprijinindu-le să nască copilul pe care îl poartă în pântec.

Cel mai important erou însă, trebuie să fie  tatăl copilului! Iată de ce trebuie ca nu doar fetele să fie informate, ci și băieții. Mai mult, băieții trebuie responsabilizați că nu sunt bărbați adevărați, ci niște lași fără demnitate dacă fug de consecințele firești ale unor momente plăcute și le presează pe fete să facă avort. Cu atât mai mult cu cât adesea fetele nu înclină spre avort, dar ei le amenință că le abandonează și le vor lăsa singure, cu rușinea și cu greutatea pe cap, și astfel le silesc, practic, să facă avort de teamă.

În cazul când bărbații presează sau chiar impun femeilor să renunțe la sarcină, atât medicul cât și psihologul trebuie foarte minuțios să lucreze cu acestea pentru a le ajuta să aleagă fără frică, în afara presiunii. Și, dacă este neapărat necesar să se facă o alegere între un copil care reprezintă viitorul și un bărbat laș, care poate este deja trecutul, alegerea este clară: viața și viitorul! Dar, pentru aceasta, femeia trebuie sprijinită de cât mai mulți membrii ai familiei, prieteni și cunoscuți iubitori și serioși.

La finalul întâlnirii, Nadejda Usatîi a oferit pliante informative și reviste ,,Pentru viață”. Astfel se dorește schimbarea mentalității pro-avort, care are un impact ucigător pentru copii și distrugător pentru femei și pentru societate. În locul morții, regretului, durerii sîntem chemați și putem să punem o gândire și o practică pro-viață, în care fiecare viață este înțeleasă ca un dar neprețuit. Darul vieții este unic, este darul dragostei și este menit a aduce bucurie. Să sprijinim viața!

Victoria Condur