Fiecare copil are dreptul la viaţă, la o familie

 

„Fiecare copil are dreptul la viaţă, la o familie”. Este părerea fermă a Asociaţiei Obşteşti „Moldova pentru Viaţă”, reprezentată de Nadejda Usatîi, care în data de 2 și 9 decembrie curent a organizat două întâlniri deosebite cu mămicile de la Centrul Maternal „În braţele mamei”.

Centrul „În brațele mamei” a fost inaugurat în septembrie 2011 de către Misiunea Socială a Mitropoliei Basarabiei, „Diaconia”. Aici sunt cazate mame cu copii nou-născuți, cu micuţi de până la trei ani, care îşi cresc singure copiii din diferite motive: constrânse să recurgă la abandon, mame solitare, mame minore sau victime ale traficului de ființe umane, mame cu venituri mici care provin din familii sărace, tinere gravide în situație de risc etc., care beneficiază de toate condiţiile necesare.

Întâlnirile au fost intermediate de către psihologul Centrului Maternal, Ludmila Șchiopu, care s-a implicat activ în organizarea și coordonarea evenimentelor.

Nadejda Usatîi, reprezentanta Asociaţiei ,,Moldova pentru Viaţă”, a venit la mamele prezente în Centru cu un mesaj de felicitare pentru curajul de a fi mamă, vorbindu-le şi despre dreptul fiecărui copil la viaţă, la o familie, despre rolul maternal al femeii și responsabilitatea pentru viața copilului, despre familie şi părinţi.

Tinerele mame au vizionat şi un film documentar, „11:30”, regie Nicolae Negară, în care eroii principali sunt doi tineri, Vadim și Simona, puși față în față cu decizia de a păstra sau nu copilul pe care îl poartă Simona. În timp ce Vadim insistă şi face tot posibilul ca un avort să aibă loc, Simona este măcinată de dubii. Un șir de întâmplări îl împiedică pe tatăl copilului să ajungă la clinica unde urma să se întâmple avortul. În timp ce acesta luptă să curme viaţa copilului se produce o minune care le rezolvă toate problemele, o minune despre care puteţi afla privind filmul despre cum un avort programat la ora 11:30 nu a mai avut loc, accesând: https://www.youtube.com/watch?v=ghaCCZvxUEM&feature=youtu.be

Dat fiind faptul că întâlnirea dată s-a bucurat de un succes şi interes aparte, atât AO „Moldova pentru Viaţă”, cât şi CM „În brațele mamei” au convenit să mai organizeze o întâlnire în data de 9 decembrie. De această dată, domnişoara Nadejda Usatîi a vorbit mamelor despre criza de sarcină, despre cum apare o criza de sarcină, amintindu-le că viața este un dar de la Dumnezeu şi este frumoasă, iar orice obstacol în calea naşterii unui prunc trebuie înlăturat. În acest context, Nadejda a adus mai multe exemple din viaţa unor copii născuţi în virtutea predispoziţiilor de avort, care au devenit în viaţă oameni deosebiți, personalităţi celebre etc.

„Când vorbim despre „viață”, vorbim despre cel mai frumos dar, care merită toate eforturile pîna la jertfirea de sine, despre un impact al jertfirii celei care este mamă şi care trebuie promovat în mediul tinerilor și nu numai”, accentuează Nadejda. Fetele și femeile care se află în impas, într-o situaţie problematică, pot găsi sprijinul prietenilor şi al comunităţii, doar să aibă curajul de a lupta pentru o nouă viaţă, de a-şi iubi propriul copil. Nadejda a explicat mamelor unde se pot adresa și cine le poate susţine în cazul în care au nevoie de ajutor în momente de criză în perioada sarcinii. Şi de această dată publicului i s-a propus vizionarea unui film intitulat “Aron” – un film despre sindromul post-avort.

Menţionăm că Instituţia Religioasă Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, prin intermediul Proiectului „În brațele mamei”, oferă sprijin pentru mamele aflate în pragul disperării… și nu sunt puține.

Elena Căldare şi Marina Bodiu

 

decembrie 10, 2017

Etichete: , ,