,,Datorită primului copilaș, am devenit mai buni, mai iubitori” – Interviu cu Ina Grigoraș, mamă a trei copii

Ina Grigoraș este o mămică activă, cu trei copilași. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu,  la Facultatea de Farmacie. În prezent, aflată în concediu de maternitate, se bucură din plin de activitățile sportive pe care le adoră să le facă alături de familie și prieteni, cum ar fi atletismul, rolele sau jocurile cu mingea.

A.O. Moldova pentru viață: V-ați dorit dintotdeauna o familie mare?

Ina Grigoraș: Tot timpul am admirat cu plăcere familiile cu mulți copii și mi-am dorit și eu să am una. Totuși, în adâncul sufletului, simțeam o frică, că nu voi reuși cu mulți copii, că nu voi face față,  că nu voi avea suficientă răbdare și, chiar, iubirea necesară pentru toți.

A.O.: Femeile care devin pentru prima dată mame au multe temeri și factori stresori. Ce a reprezentat pentu dumneavoastră un mare stres în creșterea copiilor, dar acum vă dați seama că lucrurile sunt mult mai simple decât par?

I.G.: Încă de când a apărut al doilea copilaș,  aveam o frică să nu cumva să iubesc un copil mai mult decât pe altul. Dar acum m-am convins că fiecare copilaș vine cu rezervorul său de iubire și că, cu cât ai mai mulți copii, cu atât mai multă iubire ți se umple inima. Când îi îmbrățișezi pe toți trei odată, inima ți se umple de emoții pozitive și ,,bateria” se încarcă pe loc.

A.O.: Cum vi se pare că reacționează societatea față de mamele cu mai mulți copii?

I.G.: Până în prezent, nu am întâlnit dificultăți din partea lumii înconjurătoare. Din contră, oamenii sunt foarte binevoitori când ne văd cu cei trei copilași la plimbare – doi de mână și unul în cărucior. Parcă ne privesc cu admirație. Prietenii ne spun că suntem curajoși și, văzându-ne pe noi, au prins curaj și au hotărât să conceapă și ei al treilea copil. Mulți ne-au ajutat cu diferite lucruri pentru copiii noștri, hăinuțe, jucării și altele.

A.O.: Ce ați face diferit în creșterea copiilor, dacă vi s-ar da o a doua șansă?

I.G.: Aș petrece mai mult timp de calitate cu ei, i-aș îmbrățișa mai des, m-aș juca cu ei mai mult, mai ales cu primul copil, care, desigur, ca în orice familie tânără, este ca un experiment. Deseori, se mai întâmplă să facem gafe din cauza preocupărilor legate de problemele vieții cotidiene. Dar datorită primului copilaș am devenit mai buni, mai iubitori, am învățat cum să savurăm împreună din lumea copilăriei și am trezit ,,copilul” din noi, care era undeva departe, în ,,hibernare”.

A.O.: Care este cartea dumneavoastră preferată pentru copii?

I.G.: Încă de mici, obișnuim în fiecare seară să ne punem în pat și să citim câte ceva împreună. Inițial citeam doar eu, apoi primul copil a învățat să citească și deja citeam împreună. Al doilea copilaș era doar ascultător, iar acum citește și el, așa că, atunci când ne punem seara, citim fiecare pe rând câte o pagină până terminăm cartea. Al treilea copilaș este ascultătorul de acum. Astfel, îi motivez să citească și ei, nu doar eu singură. Cel mai des ei aleg cartea ,,Te iubesc, orice ai face”. Probabil se regăsesc în acea carte, pentru că și ei fac ,,năzbâtii” exact ca fetița despre care se povestește în carte.

A.O.: Care este rețeta dumneavoastră preferată ca o mamă care trebuie să hrănească o familie mare?

I.G.: Cu copilașii mei nu am probleme legate de mâncare, Slavă Domnului, mănâncă de toate. Dacă ar fi să aleg o rețetă rapidă, preferata mea este pastele cu sos și o salată. Dar dacă i-aș întreba pe ei, le place mult piureul de cartofi cu brânză de oi de la bunica și cărniţa bătută – aceasta este mâncărică lor preferată. Ei știu însă că, pentru a primi piureul repede, trebuie să ajute la curățatul cartofilor. Soțul îi mai alintă uneori cu fripturică, mămăligă, smântânică și brânză de oi – adoră și mâncarea aceasta. Chiar putem spune că este mâncarea casei, atunci când avem oaspeți. Eu deja pregătesc desertul – o budincă de brânză sau un chec cu măr.

A.O.: Care este cel mai bun lucru pe care o mamă îi poate învață pe copiii săi?

I.G.:  Să fie descurcăreți. Mă străduiesc să-i implic în tot ce fac: mâncare, curățenie,  grijă de bebe mai mic etc. Prin aportul lor la toate aceste activități cotidiene, se cultivă în copilași responsabilitatea, curajul, independența, ajutorul reciproc și, nu în ultimul rând, bunătatea.

A.O.: Care este sfatul dumneavoastră pentru femeile care au copii mici?

I.G.: Dragi mămici cu copii mici, îmbrățișați-i de fiecare dată când simțiți nevoia, giugiuliți-i, drăgostiți-i, jucați-vă cu ei, intrați în lumea lor – a copilăriei inocente – și savurați fiecare moment alături de ei, cât încă ei doresc. Nu vă grăbiți să-i faceți să meargă mai repede, să vorbească mai repede, să citească mai repede  etc., căci timpul zboară ca vântul și, într-o clipă, ne trezim cu ei adolescenți deja. Atunci vom dori să reanimăm acele momente de demult, dar va fi prea târziu… Sorbiți fiecare clipă alături de micile voastre bucurii!

A.O.: Vă mulțumim pentru interviu!

Andreea Rusanovschi