Cu fiecare nouă naștere am devenit mai puternică, mai echilibrată mai plină de viață: interviu cu Agnesa Roșca-Bostănică, mamă a patru copii

Agnesa Roșca-Bostănică este absolventa a Facultății de Filozofie a USM.  Activează în domeniul  protecției copilului și familiei. Împreună cu soțul ei, Vladimir, crește 4 copii minunați: Nadejda (13 ani), Victor (10 ani), Veronica (8 ani) și Maria (5 ani).  Visează să călătorească și să exploreze lumea împreună. Devizul familiei este: Doar împreună putem învinge.

A.O. Moldova pentru viață: V-ați dorit dintotdeauna o familie mare?

Agnesa Roșca: Visul de a avea o familie numeroasă  constituie rezultatul activității profesionale de mulți ani în cadrul Direcției generale pentru protecția drepturilor copiilor.  Îmi plăcea să văd familii cu mulți copii și eram sigură că aceasta este formula de succes într-o viață de cuplu: Mai mulți copii mai multe bucurii. Norocul meu a fost că și soțul meu împărtășea aceleași aspirații ca și mine. Cu răbdare și dragoste astăzi creștem și educăm 4 copii, trei fete și un băiat. Ei constituie lumina vieții noastre, factorii protectori, sursa de inspirație și speranță.

A.O.: Femeile care devin pentru prima dată mame au multe temeri și factori stresori. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră un mare stres în creșterea copiilor, dar acum vă dați seama că lucrurile sunt mult mai simple decât par?

A.R.: Cea mai mare temere pe care o poate avea o mamă este faptul că copilul ei ar putea să se îmbolnăvească. Din moment ce înțelegi că organismul copilului deși pare firav și neajutorat este de fapt foarte puternic și absolut capabil să se adapteze mediului înconjurător, devii mai liniștită și reușești să faci totul la cel mai înalt nivel. Tot ce trebuie să faci este să fii în armonie cu copilul tău, să ai încredere în el și să-l încurajezi. Am avut și eu această frică atunci când am născut primul copil. Eram obsedată la gândul că s-ar putea îmbolnăvi și îl protejam în exces. În timp ce s-au născut ceilalți trei copii această obsesie a dispărut definitiv. Cu fiecare nouă naștere am devenit mai puternică, mai echilibrată mai plină de viață. Azi pot spune cu certitudine că sunt o persoană fericită și împlinită tocmai grație faptului că am avut curajul să ies din tipare stereotipuri, frici și să mă bucur de cea mai mare bucurie și comoară a vieții – maternitatea simțită nu o singură dată ci de patru ori și de fiecare dată cu o nouă intensitate. A DEVENI MAMĂ PENTRU PRIMA DATĂ ÎNSEAMNĂ A RENAȘTE O DATĂ. A DA VIAȚĂ MAI MULTOR COPII ÎNSEAMNĂ A RENAȘTE IAR ȘI IAR CA PASĂREA PHOENIX DIN PROPRIA CENUȘĂ. Iată de ce uitându-ne dintr-o parte rămânem nedumeriți neînțelegând de unde au atâta putere de rezistență și răbdare mamele cu mulți copii. Tocmai de aici din propria jertfire maternă și renaștere. A da viață înseamnă a primi viață înmiit.

A.O.: Cum vi se pare că reacționează societatea față de mamele cu mai mulți copii?

A.R.: Totul depinde de nivelul de educație și cultură. Din proprie experiență pot spune cu mare regret că societatea noastră este în mare parte ostilă și reacționează negativ față de mamele cu muți copii. În timpul sarcinilor repetate am primit multiple reproșuri ofensatoare la adresa mea precum că nu trăim timpuri prielnice pentru a crea o familie cu mulți copii, sau precum că familiile cu mulți copii nu mai sunt la modă, că nu voi dispune de bani pentru ai crește și instrui sau și mai rău că sunt lenoasă și nu vreau să muncesc preferând să stau acasă cu copiii. În ciuda celor spuse, azi ne bucurăm de cei mai frumoși și mai inteligenți copii care sunt bine educați și ne bucură de succese mari la învățătură. Avem tot ce ne trebuie și fiecare zi din viață constituie o nouă sursă de inspirație și izbândă.

A.O.: Ce ați face diferit în creșterea copiilor, dacă vi s-ar da o a doua șansă?

A.R.: Aș comunica cât mai mult cu ei și aș petrece tot timpul liber alături de ei. Copiii au nevoie de multă comunicare. Dar, totodată, aș face tot posibilul ca în fiecare zi ei să învețe ceva nou în ceea ce privește grija de sine și cunoașterea mediului înconjurător astfel încât copiii să poată, în final, să devină independenți, să se descurce cu brio în orice situație cotidiană cum ar fi pregătirea micului dejun, procurarea produselor alimentare, comunicarea eficientă cu semenii sau călătoria în transportul public.

A.O.: Care este cartea dumneavoastră preferată pentru copiii?

A.R.: ,,Albinuța” de Grigore Vieru. Aceasta a fost și cartea copilăriei mele.

A.O.: Care este rețeta dumneavoastră preferată ca o mamă care trebuie să hrănească o familie mare?

A.R.: Fiecare copil are propriile preferințe culinare, dar avem totuși în meniu un deliciu culinar care îi adună pe  toți  în jurul mesei. Ne place să savurăm carne de cocoș cu legume, coaptă la cuptor.

A.O.: Care este cel mai bun lucru pe care o mama îi poate învață pe copiii săi?

A.R.: Cel mai important lucru pe care o mamă trebuie să-i învețe pe proprii copii este ca aceștia din urmă să poată să-și expună punctul de vedere vizavi de orice problemă sau situație cotidiană, astfel încât să nu poată fi influențați sau manipulați în luarea deciziilor. Ei trebuie învățați să-și dezvolte caracterul și personalitatea din fragedă copilărie, iar atunci când sunt puși în situația de a lua o decizie să o poată argumenta.

A.O.: Care este sfatul dumneavoastră pentru femeile care au copii mici?

A.R.:  Să aibă încredere în proprii copii, să comunice neîncetat cu ei și să dezvolte o relație de prietenie de la egal la egal. Atunci când au temeri și semne de întrebare să le caute în ochii copiilor, în lumina sufletului lor, acolo se ascund cele mai valoroase cunoștințe și comori spirituale, care ne pot face cu adevărat fericiți.

A.O.: Vă mulțumim pentru interviu.

Andreea Rusanovschi