Activitate online la Sănătăuca: Libertate și responsabilitate în viața adolescenților
Aceasta a fost tema întâlnirii elevilor claselor a IX-a – a XII-a de la Liceul Teoretic „A. Mateevici” din Sănătăuca, r. Florești, din 27 mai 2020. Nadejda Usatîi, reprezentanta Asociației Moldova pentru viață, a fost în mijlocul elevilor online.
O viață frumoasă, o familie solidă, o societate umană se construiesc doar pe dragoste și pe adevăr. Tinerețea este generoasă, îți oferă libertatea de a-ți deschide aripile către viitor. Acum se definesc caracterele, se face pregătirea pentru o profesie, se întemeiază o familie. Toate aceste procese importante pot fi abordate cu succes de un tânăr dacă acesta are luciditate și putere interioară pentru a se feri de rău și a face binele.
Dacă în această perioadă intervin relațiile intime, cei doi se evaluează greșit unul pe celălalt, pentru că plăcerea aduce un puternic în analiză, care însă nu ține de caracterul persoanei, ci de biologia firească a oricărui organism uman. Relațiile intime în afara căsătoriei au un preț: mutarea pe plan secundar a relației personale în dauna relației intime. Acest preț este mare și el poate duce la efecte pe toată viața: poți rămâne blocat într-o relație cu cineva nepotrivit pentru tot restul vieții.
Nicio metodă contraceptivă nu te protejează 100%. Nici de sarcină, cu atât mai puțin de bolile cu transmitere sexuală. Activitatea sexuală în adolescență se asociază cu rate mai mari de abandon școlar, cu performanțe școlare mai reduse și cu venituri reduse pe termen lung. Adolescenții activi sexual au o probabilitate mai mare de a se angaja în comportamente de risc, cum ar fi fumatul, alcoolul, abuzul de substanțe, violență și infracționalitate. Efectele psihologice negative pot include depresia și suicidul. Cine își dorește toate acestea?
Amânarea debutului sexual se asociază cu numeroase efecte pozitive. Potrivit unui studiu (2500 de persoane căsătorite), cuplurile care au așteptat până la căsătorie au avut o stabilitate a relației cu 22% mai mare; satisfacție în relație cu 20% mai mare; comunicare cu 12% mai bună. Nu toți oamenii își doresc familii armonioase?
Iată calea spre bine, iată cum o poți afla!
Tinerii principiali, hotărâți, responsabili așteaptă. Nu fac presiuni, respectă și nu-și pun sănătatea în pericol. Alegerile bune se fac pe termen lung, iar oamenii serioși și responsabili, dacă le doresc binele, aceasta îi vor sfătui și la aceasta îi vor sprijini.
Ținem să mulțumim administrației Liceului Sănătăuca, în persoana Doamnei Maia Cîrstea, director adjunct educație, pentru frumoasa inițiativă, precum și tuturor participanților pentru bunăvoință. Dorim să dezvoltăm această colaborare în continuare, spre folosul elevilor și al societății.
Biroul de presă AO Moldova pentru viață
***
Amânarea debutului sexual se asociază cu numeroase efecte pozitive: mai puţine regrete, mai puţini parteneri sexuali şi o probabilitate mai redusă de implicare în relaţii abuzive. Poate contribui la sănătatea emoţională, reducând riscul de a experimenta emoţiile negative pot fi asociate cu decizia de angajare în relaţii sexuale (Joyner şi Udry, 2000).
***
Studiile arată că influenţa asupra activităţii sexuale a adolescentului este exercitată în proporţie de 70-73% de către grupul de prieteni, 33-37% de către figura maternă şi 15% de către cea paternă. Astfel, valorile şi atitudinile observate la persoane considerate importante în viața adolescentului au un efect important în modelarea comportamentului şi intenţiilor acestuia. Fetele, mai mult decât băieţii, sunt mai influenţate de atitudinile prietenilor lor atunci când vine vorba de începutul activităţii sexuale înainte de căsătorie, contracepţie şi practici sexuale.
Activitatea sexuală în adolescenţă se asociază cu rate mai mari de abandon şcolar, cu performanţe şcolare mai reduse şi cu venituri mai reduse pe termen lung (Rector şi Johnson, 2005).
***
Adolescenţii activi sexual au o probabilitate mai mare de a se angaja în alte comportamente de risc, cum ar fi fumatul, alcoolul, abuzul de substanţe, violenţă şi infracţionalitate (Centers for Disease Control and Prevention, 2006).
***
Cu cât mai devreme o fată devine activă sexual, cu atât mai mult creşte posibilitatea de a avea parteneri sexuali multipli, BTS, sarcini extramaritale, depresie, avort şi sărăcie (Rector et al., 2004).
***
Efectele psihologice negative ale activităţii sexuale pentru adolescenţi pot include depresia şi suicidul. Tinerii care preferă sexul ocazional au şanse triple de a face depresie, comparativ cu cei aflate într-o relaţie stabilă, reliefează studiile psihologilor americani. Adolescenţii mai tineri, cu vârste între 13 şi 15 ani, care au aşa-numitele întâlniri sexuale „nonromantice”, se confruntă cu cele mai mari riscuri de a face depresie. Evidenţele relevă că adolescenţii cu semne clinice de depresie au preferat sexul ocazional (Mendle et al., 2013). Aceştia s-au dovedit mai susceptibili să se gândească în mod serios la sinucidere mai târziu în viaţă (Sandberg-Thoma și Kamp Dush, 2014).
***
Sexul non-marital poate submina capacitatea de a construi căsătorii sănătoase, durabile (Rector et al., 2003).
Potrivit rezultatelor unui studiu (2.500 de persoane căsătorite), cuplurile care au așteptat până la căsătorie pentru a face sex au avut următoarele avantaje:
- stabilitate a relației cu 22% mai mare;
- satisfacție în relație cu 20% mai mare;
- o calitate a relațiilor sexuale cu 15% mai mare;
- comunicare cu 12% mai bună.
Surse recomandate: Sexul are un preț https://www.youtube.com/watch?v=jm5O5-u9H4g
Cartea: De ce merită să aștepți: Cum viața sexuală începută prea devreme ne împiedică să găsim dragostea adevărată și fericirea (Why Waiting Works) de Rob B. Kowalski.