Absolut nimic nu aș schimba, totul vine așa cum trebuie: Interviu cu Mariana Țurcan, mamă a trei copii

Mariana Țurcan, în vârstă de 34 de ani, este o profesionistă dedicată în domeniul educației și psihologiei, cu studii superioare complete în Științele educației și o vastă experiență în sprijinirea dezvoltării copiilor și familiilor.
Este căsătorită de 11 ani și este mama a trei copii minunați. Mariana acordă o mare importanță timpului petrecut alături de întreaga familie, fiind pasionată de excursii, mese în familie și petreceri.
Îi place să citească cărți de istorie și lucrări cu conținut psihologic, selectând cu atenție ideile valoroase care o ajută să-și lărgească orizonturile și să aplice în viața personală și profesională învățăturile extrase din aceste lecturi.
A.O. Moldova pentru viață: V-ați dorit dintotdeauna o familie mare?
Mariana Țurcan: Vreau să zic, din start, că nu mă consider o mamă cu mulți copii, sunt o mamă doar cu 3 copii. Probabil că da, mi-am dorit să am familia mai mare, fiind copilul, care a crescut mai mult singură, cu mama plecată peste hotare, având numai un frate mai mic, pe care îl văd odată într-un an sau doi.
A.O.: Femeile care devin pentru prima dată mame au multe temeri și factori stresori. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră un mare stres în creșterea copiilor, dar acum vă dați seama că lucrurile sunt mult mai simple decât par?
M.Ț.: Frici au existat multe, însă la momentul actual sunt conștientă că sunt o mamă destul de ok, care reușește atât cât sunt puterile și rezultatele mele le pot simți și îmbrățișa. Sigur că a existat frica că nu voi reuși emoțional să fiu în parte cu fiecare, financiar să facem față ca familie, să fac față atunci când rămân singură cu 3 copii în casă și soțul mai mult la serviciu, să am înțelepciunea cuvenită de a-i educa corect. Stresantă era orice ieșire, la școală, grădiniță, la cumpărături, elementar mâinile îți sunt ocupate cu bebe în brațe, situații multe, însă acum îmi pare mai simplu pentru că am învățat pe parcurs cum să gestionez orice și Dumnezeu a dat copii, a dat și puteri.
A.O.: Cum vi se pare că reacționează societatea față de mamele cu mai mulți copii?
M.Ț.: Reacțiile sunt diferite, în mare parte suntem admirați ca familie. Cândva priveam și eu cu admirație la cineva ca noi, însă au fost și replici de genul ,,și ce mai aveți și al 3 lea, cred că deja îi ultimul…” sau există momente de compătimire, gen ,,Vai, sărmana de tine, ei cum faci față”, dar pe fața lor citești de fapt ,,La ce au făcut atâția…?” și este foarte clar că atunci când ești proaspătă mămică și te ciocnești cu situații respective, îți vine greu să faci față, mai având în suflet și momente depresive. Acesta la fel este un moment stresant, care vine ca răspuns la întrebarea de mai sus, însă pe timp ce copiii cresc, noi mămicile primim imunitate și ne bucurăm de ei, personal mă simt mândră, curajoasă și puternică că am ajuns să nasc 3 copii.


A.O.: Ce ați face diferit în creșterea copiilor, dacă vi s-ar da o a doua șansă?
M.Ț.: Absolut nimic nu aș schimba, totul vine așa cum trebuie, chiar și momentele unde poate nu am procedat corect, însă din toate este de învățat câte ceva, când depunem suflet și suntem sinceri, copiii foarte bine înțeleg asta, ce nu e bine acum, corectăm pe parcurs și corectăm și la noi ca părinți nu numai la copii. Doar mă rog de fiecare dată, ca Dumnezeu să ne ofere nouă ca părinți înțelepciunea și răbdarea de a le putea explica și de a-i educa adecvat.
A.O.: Care este cartea dumneavoastră preferată pentru copiii?
M.Ț.: Nu am o carte anumită, deoarece copiii sunt de vârste diferite și cu fiecare în parte avem lectură aparte. Cu cel mai mic avem cărțile cu imagini pe care le analizăm, adresăm întrebări/ răspunsuri, cu fetița mijlocie avem cărțile alfabet, cu numere, povești și sora mai mare deja are biblioteca sa care o citește. Poate este amuzant, dar cartea care îi unește pe toți este ,,Enciclopedia” mare, acolo este pentru interesele la toți 3 și răsfoim împreună, mai avem ,,Cartea bunelor maniere” cu diverse istorioare.
A.O.: Care este rețeta dumneavoastră preferată ca o mamă care trebuie să hrănească o familie mare?
M.Ț.: Mâncarea mea preferată este acea care o mănâncă toți 3 și când îi strig la masă, aud expresii „Ești cea mai bună mamă, ai făcut mâncarea mea preferată…”, de obicei sunt pastele cu sos, pireu de cartofi cu carne de pui și cea mai gustoasă este acea care o pregătim împreună, aceasta este desertul din smântână dulce cu biscuiți, salată din fructe și coacem biscuiți cu forme. Preferințele copiilor mei, au devenit și preferințele mele.
A.O.: Care este cel mai bun lucru pe care o mama îi poate învață pe copiii săi?
M.Ț.: Eu îmi învăț copiii să fie fericiți, să pună la suflet doar cuvintele celor cei iubesc pe ei, să nu poarte ură în suflet, să fie independenți, să învețe, să-și obțină o profesie meritată, să-și găsească ocupații care să le aducă plăcere și liniște sufletească și nu în ultimul rând le vorbesc în fiecare zi despre faptul că trebuie să fie uniți și să aibă grijă unul față de altul ca frați.
A.O.: Care este sfatul dumneavoastră pentru femeile care au copii mici?
M.Ț.: Mămicilor cu pici le-aș spune să aibă răbdare, căci orice situație e trecătoare și din toate ceva o să fie de învățat, să nu cadă în plasa gândurilor negative, să fie bine cu ele pentru că copiii preiau starea mamei în orice situație, să nu se complexeze în legătură că sunt sau nu bune mame pentru că cea mai mare apreciere o primim de la copiii noștri, iar pentru ei noi suntem cele mai bune, cele mai frumoase și cu asta trebuie să trăim și orice încercare primită în viață este de la Dumnezeu, însă tot Dumnezeu ne dă și puterea pentru a face față, trebuie doar timp.
A.O.: Vă mulțumim pentru interviu!
Andreea Rusanovschi
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.