Activitate la Cobușca Nouă: Bărbatul și femeia sunt complementari și egali în demnitate

Aceasta a fost tema întâlnirii elevilor claselor a VII-a – a IX-a ai Gimnaziului Cobușca Nouă din r. Anenii Noi, de vineri, 19 aprilie 2019. Împreună cu băieții a fost domnul Andrei Cociug, unul dintre membrii fondatori ai Asociației, psihoterapeut, iar în mijlocul fetelor a fost Nadejda Usatîi, președintele Asociației Moldova pentru viață, absolventă a programului de master Consiliere pentru probleme de familie.

Andrei Cociug a creionat câteva aspecte potrivite, prioritare vârstei lor. De exemplu: Cum poate un băiat să fie pe placul unei fete pe care o place, cum să se comporte la prima întâlnire, cum se fac complimente fetelor, cum se comunică asertiv.

Vorbitorul și-a prezentat comunicarea prin câteva paradigme care, după opinia dânsului, îi va ajuta să progreseze ca bărbați.

Paradigma nr. 1 Nu poți face pe nimeni absolut să te placă (să se îndrăgostească de tine) sau să se schimbe! Unicul lucru care îl poți face este să dezvolți potențialul care îl ai și neapărat cineva va fi interesat de tine ca persoană.

Paradigma nr. 2 Nu te gândi niciodată dacă îi vei plăcea unei fete așa cum arăți, cum vorbești, sau cum te comporți. Gândește-te dacă, cu adevărat, îți place fata sau nu prea! Pentru că nu poți ști niciodată ce îi place ei, adesea nici ea nu știe, precum nici tu nu știi ce anume îți place la ea.

Paradigma nr. 3 Dragostea…! Dacă o fată te refuză nu înseamnă că nu o meriți! Nu ai de unde ști! Cel mai probabil, sunteți incompatibili în acest moment sau aveți dorințe incompatibile. De aceia când cineva îți refuză prietenia înseamnă că persoana respectivă își dorește altceva și nimic mai mult.

Paradigma nr. 4 Nu-ți face planuri, visând cu ochii deschiși la ceea ce nu există! Căci, cu cât visezi mai mult, cu atât dezamăgirea poate fi mai mare.

Cum să faci complimente domnișoarei astfel încât acestea să nu fie de prost gust și nici interpetate ca lingușiri:

Regula 1. Complimentele se fac numai asupra lucrurilor (comportamentelor, erudiției etc.) la care persoana a depus efort.

Regula 2. Când faci un compliment domnișoarei folosește cuvintele potrivite care indică anume acțiunea persoanei asupra acelui lucru la care vă referiți. De exemplu: „Îmi place cămașa pe care tu ai ales-o.”    

Cum să spunem mai moale, mai atent, unei persoane despre lucrurile care nu ne plac, în așa mod încât să amorsăm o supărare, un conflict:

Tehnica presupune „Complimentul și programa sau scopul”, de aceea, complimentul, cred că îl vei face cum se poate mai bine. 

Programa/scopul – este ceea ce ne dorim de la persoana respectivă sau ceea ce nu ne place.

Nadejda a pornit la drum cu premisa că nu doar femeile tânjesc după aprecieri, dar și bărbații. Până la urmă fiecare dintre noi ne dorim recunoaștere, sprijin, încurajare. Cuvântul este ca o locomotivă inimaginabil de puternică în exprimarea socială. Puterea cuvântului are un ecou în inima bărbaților. De exemplu, bărbatul poate să nu-și ierte pentru vorbe femeia. Cuvântul poate zidi sau dărâma, poate ferici sau întrista, poate făuri sau ruina, poate emoționa sau uniformiza etc. Comunicarea este terapeutică, ea dezleagă minți, rezolvă probleme și găsește soluții. Există câteva expresii care rezonează fantastic de bine în rațiunea bărbaților. Iată câteva exemple: ,,Ești un bărbat puternic capabil de orice eroism!”, ,,Cred în tine!” (bărbatul simte când are încredere femeia în el), ,,Sunt mândră de tine!”, ,,Mă faci fericită!” etc.

Întradevăr, bărbatul are acest rol vocațional: responsabilitate, putere, statut, risc… el construiește și ocrotește, iar aceste caracteristici și calități comunică femeii că este un bărbat de cuvânt. Femeile simt, sprijină, iubesc, sunt mai mult inimă, ele întrețin focul din vatră, mențin căldura mediului afectiv, au profunzimi sufletești speciale, sunt ființe plăpânde, cu suflet mare, plin de delicatețe și gingășie.

Bărbatul și femeia sunt complementari, egali în demnitate și chemați spre o dragoste constructivă și curată!

Aducem sincere mulțumiri Preotului Nicolae Goreanu pentru frumoasa inițiativă, precum și Doamnei Director Lucia Cotorobai, tuturor membrilor corpului didactic pentru călduroasa primire și tuturor tinerilor pentru bunăvoință.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață