Minte sănătoasă, corp sănătos și suflet înțelept și iubitor!
Astăzi, 16 octombrie 2018, a avut loc un seminar dedicat armoniei vieții. Activitatea s-a desfășurat cu profesorii de educație fizică din instituțiile de învățământ preuniversitar din țară, participanți la cursurile de formare profesională continuă organizate și desfășurate de către Departamentul Formare Profesională Continuă din cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport.
În discuțiile cu profesorii au fost tratate mai multe aspecte care determină o viață armonioasă a omului și, prin oameni armonioși, o societate armonioasă.
Chiar dacă participanții au fost oameni educați, care educă pe alții, începutul a fost unul simplu, intuitiv. Pentru că, înainte de toate, prin simplitate se exprimă marile adevăruri!
Iată fragmentul de început și alte câteva fragmente din prezentare.
„Dacă mâna stângă ar fi sănătoasă, v-ați dori să fie mâna dreaptă bolnavă? Nu, pentru că le doriți pe ambele sănătoase.
Dacă mâinile vă sunt sănătoase, v-ați dori ca ochii să vă fie bolnavi? Nu, pentru că avem nevoie și de vedere.
Dacă trupul vă este sănătos, v-ați dori ca să nu aveți minte, să fiți proști? Nu, pentru că avem nevoie de minte.
Dacă aveți și trup sănătos, și minte, dar ați fi răi, invidioși, plini de ură v-ați bucura? Nu, pentru că nu putem suporta să trăi în așa o stare rea sufletească.
Ei bine, cum facem să avem sănătatea, mintea și sufletul sănătoase?
Lucrând ce este firesc la fiecare: hrană, odihnă, apă, mișcare – toate sunt firești pentru trup. Învățătură, lectură, discuție – pentru minte.
Dar sufletul? Fapta bună, bunătatea inimii, dragostea, smerenie – acestea fac sufletul sănătos.”
Între faptele care afectează sufletul a fost menționat și avortul.
„Avortul distruge viața, este un act împotriva rațiunii, căci rațiunea ne spune că un copil mic trebuie sprijinit. Avortul afectează și sufletul, ți-l rănește, căci ai luat o viață pe care nu ai creat-o și care te putea iubi și o puteai iubi. Făcând un rău, sufletul nostru suferă el însuși o rană.”
Dar unde se formează și se dezvoltă trupul sănătos, mintea sănătoasă, sufletul sănătos? În cuibul firesc al fiecărui copil: familia. Astfel discuția a ajuns la familie.
„Familia este importantă. Un tată și o mamă, aceasta este adevăratul construct social al unui popor! Fără familie nu există orânduire socială. Copilul este bine să fie conceput și să apară în familie. Iar sistemul se dezvoltă pornind de la arhitecții familiei: părinții. Să păstrăm cu fermitate familia naturală!”
Dacă într-o mașină fiecare piesă contează, cu atât mai mult în familie contează orice membru al familiei și orice moment din viața familiei.
„Fiecare moment contează! Fiecare viaţă contează! Fiecare moment al vieții contează și este unic, de la concepţie şi până la moartea naturală. Respectarea acestui drept duce la edificarea unei culturi a vieţii, în care fiecare viață are valoare imanentă pentru întreaga națiune. Să avem curajul de a înălța adevărul, de a iubi viața, pentru că nu există energie morală risipită în zadar!”
În familie, bărbatul și femeia sunt complementari, egali în demnitate și dragostea lor îi șlefuiește și îi înalță pe fiecare. Iubindu-se, respectându-se, sprijinindu-se, ei înalță instinctele naturale prin credință la rangul de taină, de loc în care Dumnezeu lucrează, un loc în care sufletele lor sporesc în mod nebănuit.
„Femeile prin excelență sunt împodobite cu iubire și sunt chemate să nutrească viață, să protejeze umanitatea. Dacă femeile abdică de la acest deziderat… nu mai au suflu, vocație pe termen lung. Mamele sunt adevărate făclii în demersul unui popor, având darul de a răspândi pacea!
În această decizie, de a spune „da” vieții, un rol decisiv vine de la tatăl copilului. De aceea, implicarea bărbaților în sprijinirea femeilor însărcinate este primordial. Cu cât un bărbat își asumă o grilă de responsabilități față de copil și de mamă, cu atât mai multă valoare și sens capătă viața lui însuși!”
Concluzia întâlnirii a fost clară pentru toți participanții și este una care a adus emoție și bucurie, emoția de a ne aminti cât de minunată este ființa umană și bucuria că ne-a făcut Dumnezeu acest dar al dragostei, al comuniunii care aduce sănătate sufletului: chemarea de a alcătui familii și societate. Să cultivăm sănătatea integrală, a trupului, minții, sufletului și să o cultivăm împreună – nu se poate să faci bine dacă nu îl faci pentru altul.
La final, Nadejda Usatîi, președintele Asociației Moldova pentru viață, a oferit tuturor profesorilor prezenți calendare de buzunar, pliante informative și reviste „Pentru viață”.
Alese mulțumiri Doamnei Adelina Ghețiu, doctor în științe pedagogice, lector universitar, șeful Departamentului Formare Profesională Continuă, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, pentru frumoasa ocazia de a fi în mijlocul profesorilor.
Biroul de presă AO Moldova pentru viață