Marșul pentru viață 2018
În perioada 1–31 martie 2018, în numeroase orașe din Republica Moldova se desfășoară Luna pentru viață 2018 – „O lume pentru viață”, având ca punct culminant Marșul pentru viață 2018 – „O lume pentru viață”, care a avut loc ieri, sâmbătă, 24 martie 2018, în toată țara, cel mai important eveniment public dedicat protejării vieții copiilor născuți și nenăscuți.
În Republica Moldova, Marșul pentru viață este la a IV-a ediție națională. În Chișinău, Marșul a fost organizat de Asociația „Moldova pentru viață”.
Inițiativa susținerii culturii vieții a început în SUA încă din 1974, fiind preluată ulterior și de către statele europene. De exemplu, România s-a mobilizat să se alăture la acest eveniment internațional, organizând cea de-a opta ediție a marșului anul acesta.
În Republica Moldova, Marșul pentru viață a fost organizat pentru prima dată la Chișinău și Orhei, în 2015.
Dinamica organizării Marșului pentru viață în Republica Moldova este:
- 2015, „Fiecare viață este un dar” – 2 orașe;
- 2016, „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie” – 20 de orașe și localități;
- 2017, „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine” – în jur de 150 de orașe și localități.
- 2018, „O lume pentru viață” – peste 160 de orașe și localități organizatoare. (http://www.marsulpentruviata.md/)
Natura marșului este apolitică și laică având ca unic scop mobilizarea societății către o atitudine încurajatoare față de femeile însărcinate și copiii nenăscuți. În fiecare an este propusă o temă, în acest an tematica fiind „O lume pentru viață”. Îndemnul din mesaj a izvorât din studiul cauzelor ce aduc femeia însărcinată în criză de sarcină. Starea crizei de sarcină se instalează atunci când necesitatea avortului ocupă loc în mintea femeii însărcinate intrând în conflict cu instinctul matern de a proteja și păstra fătul. Factorul major, ce împinge femeia însărcinată către aceste emoții negative puternice, este lipsa suportului moral din partea tatălui copilului, a propriei familii, a prietenilor, la care se adaugă și blamarea de către societate.
Organizatorii și participanții ,,Marșului pentru viață”, desfășurat în capitală, au relevat că prin acest eveniment se dorește încurajarea păstrării sarcinii, în pofida oricărui tip de presiuni la care este supusă o mămică, copiii fiind un dar și o binecuvântare de la Dumnezeu.
Să prețuim viața, să prețuim femeile însărcinată și să le sprijinim! Vom fi OAMENI când vom ajuta o femei aflată într-o situație dificilă, vom fi OAMENI când vom sprijini să trăiască cei mai vulnerabili dintre noi, copiii din burtica mamei! Atunci societatea devine „O lume pentru viață”, în care fiecare ne bucurăm unul de altul, îi bucurăm pe strămoși și oferim bucuria vieții generațiilor viitoare! Atunci vom fi adevărate mâini ale lui Dumnezeu!
Ana Moroșan, studentă la Universitatea de Medicină din Chișinău