Nadejda Usatîi, Asociația „Moldova pentru viață”: „Dragostea îi unește pe oameni, îi ține laolaltă”

Discursul Nadejdei Usatîi, Președintele Asociației Moldova pentru viață, la Marșul pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”:

Bună ziua,

Vă felicit și vă mulțumesc tare mult pentru această posibilitate de a fi astăzi aici, împreună, la Marșul pentru viață București, uniți pentru viață, uniți pentru femeile în criză de sarcină, uniți pentru copiii născuți și nenăscuți, și este firesc să dorim ca zâmbetul și lumina din ochii fiecărui copil să ajungă să bucure pe cei din jur. Și noi am fost cândva mici, plăpânzi în pântecele mamelor noastre și ea, mama, ne-a iubit și ne-a ocrotit viața.

Viața este legată de iubire. Este miracolul marii iubiri. E iubirea lui Dumnezeu Creatorul care ne-a plămădit într-o mare și superbă grădină. Chiar de la concepție acest Creator pune în trăistuța fiecărui copil daruri și harisme și îl trimite pe pământ să călătorească. Îl ascunde în pântecele cald al mamei, sub altarul inimii ei, astfel femeia intră în ordinea vie a Creatorului.

Și povestea mea personală de viață începe prin chemarea lui Dumnezeu la această călătorie pe drumul vieții. Pe 16 septembrie 1987, mama urma să meargă la doctor pentru a ,,scăpa” de rodul pântecelui, adică de mine, însă dimineața a aflat că a murit bunica Parascheva și că trebuie să meargă în satul ei de baștină împreună cu tatăl și cei doi frați. Au stat acolo câteva săptămâni, ,,S-a încăpățânat” Dumnezeu, zic eu, s-a răzvrătit natura, și n-au izbutit să se întoarcă în sat pentru avort… iar eu stăteam cuminte în locașul cald al mamei. Timp de nouă luni am ascultat cea mai măreață simfonie din lume: inima mamei.

Aș face analogie cu istorioara Sf. Elisabeta, mama Prorocului Ioan Botezătorul, atunci când i-a văzut pe ostași venind, sfânta l-a luat în brațele sale pe Ioan și a fugit cu dânsul într-un loc stâncos și pustiu. Când văzu că ostașii sunt pe urmele ei, sfânta Elisabeta a strigat muntelui: – Munte a lui Dumnezeu, primește o maică cu pruncul ei!, iar stânca se despică, ascunzând înlăuntrul ei pe maică și pe prunc.

16 septembrie, ziua când ar fi trebuit să mor, e ziua în care mi s-a salvat viața. A fost o lucrare tainică a lui Dumnezeu, a ,,corespondat” cu natura și m-a binecuvântat cu darul prețios al vieții. Am fost adusă la lumina zilei în primăvara anului următor, am primit numele Nadejda, în cinstea altei bunici, nume ce înseamnă speranță.

Cu speranță, cu nădejde am pornit pe acest drum al slujirii vieții. În decembrie 2020 împreună cu colegii mei de la Asociația Moldova pentru viață am înființat un Centru de consiliere și sprijin pentru mame însărcinate și familie ,,Sfânta Elisabeta” din Chișinău.

Să avem curajul să înmulțim binele, să îmbrățișăm fiecare viață care pâlpâie și vrea să vadă lumina zilei, să-și cunoască potențialul, să-l dezvolte, să se împlinească și așa se vor bucura strămoșii, contemporanii și urmașii noștri!

Dragostea îi unește pe oameni, îi ține laolaltă. Astfel țara poate înflori!

Vă mulțumesc și doresc din toată inima să fim uniți pentru viață!

În acest șir de idei vă invităm cu bucurie să participați duminică, 28 martie, ora 16:00, la Marșul pentru viață Chișinău online. Transmisiune LIVE pe pagina de Facebook: Marșul pentru viață Chișinău.

Împreună putem construi o cultură a vieții și o grădină a iubirii!