Societatea conștientizează frumusețea și taina divină care plutește în familiile numeroase: interviu cu Natalia Leșan, mamă a patru copii

Invitata interviului din această lună este Natalia Leșan. Natalia este soție, mamă a patru copii, contabil. Îi aduc plăcere ieșirile cu familia în parc, la pădure, excursiile. Îi place să viziteze locații noi și să citească o carte bună. Liniștea o găsește când toți membrii familiei sunt sănătoși.

A.O. Moldova pentru viață: V-ați dorit dintotdeauna o familie mare?

Natalia Leșan: Familia reprezintă adevăratul Univers în care Dumnezeu sălășluiește credință, nădejdea, dragostea și sprijinul reciproc. Aceste valori fără preț, m-au sprijinit în dorința de a avea  mulți copii. Copii au nevoie de exemple pentru a înțelege rostul familiei și drept moștenire să le ducă în sânul familiilor lor.

A.O.: Femeile care devin pentru prima dată mame au multe temeri și factori stresori. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră un mare stres în creșterea copiilor, dar acum vă dați seama că lucrurile sunt mult mai simple decât par?

N.L.: În creșterea copiilor nu există stres, doar în cazul în care nu ai cu ce să-i îmbraci și să-i hrănești, aceste neajunsuri pot fi un stres, deși este mai mult o durere de părinte. Totul se raportează la egoul nostru, cât de mult dorim să-l hrănim, din acest aspect se formează stresul. Când dorim să ne realizăm ca o persoană, ce credem că avem ceva mai mult de a da societății decât a naște și a crește copii. A fi Mamă este un dar de neprețuit, nu oricine poate fi o Mama cu literă mare. Dar trebuie să încercăm să ne dăruim mai mult pentru copii noștri care sunt exemple pentru generațiile viitoare, fie de mame fie de tați. Copiii sunt ca niște bureți care absorb tot din familiile noastre de aceea acolo trebuie să fie multă căldură și bine emoțional.

A.O.: Cum vi se pare că reacționează societatea față de mamele cu mai mulți copii?

N.L.: Societatea conștientizează frumusețea și taina divină care plutește în familiile numeroase și cu siguranță le consideră un exemplu de urmat.

A.O.: Ce ați face diferit în creșterea copiilor, dacă vi s-ar da o a doua șansă?

N.L.: Consider că ar fi trebuit să îmi organizez weekendurile cu un program mai interactiv, productiv și chiar să le ofer oportunitatea să vizităm împreună mai multe monumente turistice din Occidentul apropiat.

A.O.: Care este cartea dumneavoastră preferată pentru copiii?

N.L.: Dacă ar fi să spun o carte folositoare este Biblia pentru copii, dar multe sunt cărți de învățătură din scriitorii noștri poveștile lui Ion Creangă, „Fetița care voia să salveze cărțile” de Klaus Hagerup, poeziile lui Grigore Vieru.

A.O.: Care este rețeta dumneavoastră preferată ca o mamă care trebuie să hrănească o familie mare?

N.L.:  Rețetele preferate sunt copturile. Dar sincer, vorbind pastele sunt preferate sub toate formele.

A.O.: Care este cel mai bun lucru pe care o mama îi poate învață pe copiii săi?

N.L.: Iubirea, dăruirea, compasiunea și nu în ultimul rând credința în Dumnezeu.

A.O.: Care este sfatul dumneavoastră pentru femeile care au copii mici?

N.L.:  Să se bucure de aceste momente, să se dăruiască cu credință că Dumnezeu le iubește.

A.O.: Vă mulțumim pentru interviu!

N.L.: Mulțumesc frumos de încrederea acordată.

Andreea Rusanovschi