Cum poate fi frumoasă fiecare treaptă a vieții?

 

Pe 25 aprilie curent Liceul Teoretic ,,Grigore Vieru” din or. Briceni a găzduit seminarul intitulat Cum poate fi frumoasă fiecare treaptă a vieții? Împreună cu adolescenții a fost domnișoara Nadejda Usatîi, reprezentanta Asociației Moldova pentru viață, care de comun acord cu domnul Vitalie Știrbu, șeful Direcției Învățământ, Tineret și Sport al raionului Briceni și cu administrația liceului respectiv, director doamna Aliona Caduc, au organizat această întâlnire dedicată educației și culturii adolescentine.

Care sunt treptele vieții pământești și ce înseamnă fiecare dintre ele pentru noi? În ordine cronologică, acestea sunt: concepția și nașterea, copilăria, adolescența, tinerețea, maturitatea, bătrânețea. Dacă frumusețea înseamnă armonia lucrurilor, ce înseamnă armonia în fiecare dintre ele?

Copilăria este perioada de acumulare, tinerețea este perioada de coacere, maturitatea este perioada de fructificare/valorificare, bătrânețea reprezintă rodirea și evaluarea întregii vieți.

Perioada în care noi facem cele mai multe alegeri care au un mare impact asupra vieții noastre este tinerețea. Este o ultimă temelie pentru viața de adult. Ca orice temelie, este firesc să aibă limite. Tinerețea trăită în limitele bunei cuviințe este temelia pentru o maturitate roditoare. ,,Nu vă imaginați cât este de plăcut să-ți trăiești tinerețea fără ca mai târziu să-ți fie rușine sau să-ți pară rău de faptele pe care le-ai făcut”, spunea Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Cu gândul că ei se află în zorii tinereții, Nadejda le-a vorbit elevilor despre importanța stabilirii valorilor sănătoase personale și trăirea în concordanță cu acestea.

O atenție aparte a fost acordată avortului, căci o sarcină neașteptată este o răscruce a vieții din care pornesc drumuri diferite, iar fiecare alege pe care să meargă dintre toate drumurile posibile.

Președinta Asociației Moldova pentru viață le-a făcut cunoștință tinerilor cu datele statistice privind avorturile atât în țară, cât și la nivel internațional. De asemenea, le-a vorbit despre consecințele unui avort, despre starea femeii care trece printr-o situație extrem de dificilă din viața ei, fiind obligată de bărbat, de părinți, de rușinea față de cei din jur sau de neputința de a întreține financiar copilul, să ia o decizia de a curma viața copilașului.

Elevii au fost îndemnați să nu disprețuiască nici o femeie însărcinată, ci să caute să o sprijine. Astfel trăim armonios unii cu alții, ajutându-ne și protejând pe cei vulnerabili, începând cu cei mai mici dintre noi, copiii nenăscuți.

Spre final, elevii au vizionat un film la această temă și au mulțumit domnișoarei Nadejda Usatîi, pentru un seminar care poate schimba viața unui om!

Reprezentanta Asociației a oferit tuturor celor prezenți calendare de buzunar, pliante informative, cărți și reviste „Pentru viață”.

Veronica Tudoreanu