„Se spune că, dacă o mamă își educă copiii astfel încât aceștia să poată vorbi deschis cu ea despre orice, atunci educația a fost un succes” – Interviu cu Diana Bejenari, mamă a trei copii

Diana Bejenari este mama a trei copii – un băiat și două fetițe gemene – și o femeie care a reușit să îmbine armonios viața de familie cu o carieră de excepție. Deține un doctorat în științe fizico-matematice, dar cea mai valoroasă „lucrare” a sa rămâne, fără îndoială, creșterea copiilor cu iubire, echilibru și viziune.
Îi place să citească alături de copii, să meargă la bazin sau, pur și simplu, să se bucure de natură, cultivând astfel nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea emoțională a familiei.
Diana pune un accent deosebit pe creșterea copiilor independenți, capabili să gândească singuri, să ia decizii conștiente și să își urmeze cu încredere pasiunile.
A.O. Moldova pentru viață: V-ați dorit dintotdeauna o familie mare?
Diana Bejenari: Am dorit să am o familie ca cea din care am pornit, 4 membri, mama, tata, eu și un frate. Dar Dumnezeu mi-a dat la a doua sarcină 2 fetițe minunate așa că din voia Celui de Sus am devenit mamică cu mulți copii din 2 sarcini si o familie mare formată din 5 membri, soțul, eu, un băiat și 2 fetițe.
A.O.: Femeile care devin pentru prima dată mame au multe temeri și factori stresori. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră un mare stres în creșterea copiilor, dar acum vă dați seama că lucrurile sunt mult mai simple decât par?
D.B.: Copiii sunt o binecuvântare și cea mai importantă lecție în viață. Ei sunt o continuitate a vieții în adevăratul sens al cuvântului. De la ei trebuie să învățăm multe lecții pe care școala nu ni le oferă. Ei sunt energia, dar și grija noastră.
Am parte de copii liniștiți, de aceea am putut combina activitatea profesională cu cea de mamă, pe care le continui și acum cu mare drag. Am avut oameni dragi care m-au ajutat când eram plecată la serviciu, iar disciplina, comunicarea și programul au fost cele mai bune instrumente pentru a face față provocărilor, în special când au venit pe lume gemănuțele.
Liniștea sufletească și chimia dintre mamă, tată și copii nu trebuie să fie deranjate de nimeni. Deci, cum creștem copiii și cum îi educăm — sunt multe teorii, dar dacă e să răspundem în general, atunci voi formula astfel: important este să fie fericită mama și copilul, iar restul se va aranja zi după zi.
Și da, atunci când au apărut gemănuțele, dacă apărea vreo temere, mă gândeam la mame cu trei copii mici și îmi trecea imediat orice gând de acest fel. Totul trebuie privit ca o joacă, în care noi ne simțim copii maturi.



A.O.: Cum vi se pare că reacționează societatea față de mamele cu mai mulți copii?
D.B.: Societatea reprezintă oamenii cu care te înconjori. Eu am fost înconjurată de familii cu mulți copii. De aceea, consider că acum există o tendință de creștere a numărului de familii cu mulți copii în Chișinău.
A.O.: Ce ați face diferit în creșterea copiilor, dacă vi s-ar da o a doua șansă?
D.B.: Nu aș schimba nimic în creșterea și educarea copiilor. Sunt mulțumită de rezultate, iar cel mai important este că sunt sănătoși. Chiar aș dori să scriu o carte despre creșterea și educarea copiilor și despre abordările utilizate, ținând cont de faptul că sunt foarte independenți.
A.O.: Care este cartea dumneavoastră preferată pentru copii?
D.B: Nu avem cărți preferate — le citim pe toate, în funcție de vârstă, și învățăm câte ceva din fiecare. Dar cea mai importantă este cartea vieții. În calitate de mamă, trebuie să ai abilitatea de a identifica abordări individuale pentru fiecare copil, pentru a-i descoperi talentele proprii.
A.O.: Care este rețeta dumneavoastră preferată ca o mamă care trebuie să hrănească o familie mare?
D.B.: Mâncarea preferată de toți este soleanca.
A.O.: Care este cel mai bun lucru pe care o mama îi poate învață pe copiii săi?
D.B.: Se spune că, dacă o mamă își educă copiii astfel încât să poată discuta orice temă cu ea, înseamnă că educația a avut succes. Ținând cont de experiența mea profesională, aș spune că totul depinde de situație, de domeniu și de interesele oamenilor.
Dar cel mai important este ca educația să continue toată viața, să nu se oprească niciodată din citit, indiferent de domeniul de activitate pe care îl vor îmbrățișa.
A.O.: Care este sfatul dumneavoastră pentru femeile care au copii mici?
D.B.: Sfatul meu pentru femeile cu copii mici este să savureze din plin aceste momente unice și să se bucure de viață alături de familie. Să își creeze un program împreună cu copilul, astfel încât să fie în armonie cu ea însăși.
A.O.: Vă mulțumim pentru interviu!
D.B.: Cu mare drag!
Andreea Rusanovschi
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.