Frumusețea înseamnă armonia vieții

 

Pe 06 decembrie 2018, colaboratorii Penitenciarului nr. 10 Goian din cadrul Ministerului Justiției au avut parte de o întâlnire dedicată armoniei vieții. O altă activitate a fost desfășurată pentru minorii din penitenciar, care au participat la o lecție despre fenomenul bullying – hărțuire. Invitată a fost reprezentanta Asociației Moldova pentru viață, Nadejda Usatîi, absolventă a programului de master Consiliere pentru probleme de familie, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, USM. 

 Dacă vom face un studiu, vom vedea că majoritatea problemelor sunt date de lipsa unor lucruri. De exemplu, omul care mănâncă cumpătat, nu se îmbolnăvește din cauza alimentației. Dar, dacă mănâncă necumpătat, atunci se îmbolnăvește. La fel, majoritatea comportamentelor de risc, antisociale, autodistructive apar când în familie nu domnește o armonie care să împlinească pe om. Nimeni nu se dă jos de pe fotoliu ca să stea pe coji de nucă, nimeni nu își aruncă o încălțăminte bună ca să ia una care îl roade, nimeni nu se ceartă cu un prieten bun fără motiv și nu se duce se stea cu cineva care îl enervează.

Părinții sunt datori să ofere această armonie. Dar cum se produce ea? Prin alegerea bună a celui cu care îți întemeiezi o familie și prin alegerea bună a lucrurilor pe care le faci împreună. Un lucru bun crește armonia, un lucru rău o scade. Orice patimă, orice dependență nesănătoasă scade armonia. Orice dependență duce la anxietate și depresie. Excesul de muncă, spre exemplu, poate să provoace drame în familie. Și atunci copiii nu se mai simt bine și caută să facă lucruri în afara familiei pentru a se simți bine. Dar, fiind copii, nu au capacitatea de a analiza corect lucrurile, pentru că nu au experiența pe care o aduce vârsta. Deci cel mai bine să desfășoare activități în familie și sub supravegherea familiei, iar adulții să fie responsabili și să alcătuiască cuiburi calde pentru copii și astfel să fie modele bune pentru copii.

De aceea familia este importantă. Fiecare moment contează! Fiecare membru al familiei este important și orice moment din viața familiei este unic. În familie, bărbatul și femeia sunt complementari, egali în demnitate și dragostea lor îi șlefuiește și îi înalță pe fiecare.

Așa cum pentru a apărea un nou om este nevoie de un bărbat și o femeie, tot așa creșterea, educarea unui copil este cel mai bine să fie făcută de un bărbat și o femeie care se iubesc, se respectă, se ajută, dar fiecare acționează conform specificului lui. Așa copilul vede modele și pentru bărbat și pentru femeie și va știi să se raporteze corect și la bărbați și la femei, va știi când va fi mare să își întemeieze o familie funcțională.

Fenomenul bullying – hărțuirea, un altfel de conflict

Bullying-ul sau hărțuirea a fost subiectul întâlnirii băieților din penitenciarul nr. 10 Goian cu Nadejda Usatîi.

În viață greșim cu toții, așa este. Ne confruntăm cu o situație de criză și uneori nu putem face față unui episod critic și cădem – dar ne putem ridica, putem învăța ceva din greșeală și să nu o mai repetăm. Aceasta este un demers firesc în curba de învățare, printr-o intervenție minimală, printr-o îmbunătățire permanentă se pot înregistra efecte maxime. Prin urmare, în anumite situații, criza reprezintă o posibilitate de creștere și transformare, achiziționarea unor noi modele de comportament care pot fi folosite pe parcursul vieții.

Pentru a înțelege acest fenomen, tinerii au fost invitați să participe la un joc ,,Pisica și șoarecele”. Pisicile stau de pândă în culoar să prindă șoarecii. Ceilalți jucători au format câteva tunele și ușurează fuga șoarecilor, permițându-le intrarea și ieșirea din tunel. După 5-10 minute de joc, se așează față către față pisicile și șoarecii. Este important să spună fiecare cum s-au simțit și au răspuns la câteva întrebări: cum se comportă o persoană (șoricelul) în societate, cum sunt ceilalți blamați, cum se comportă cei care sunt bruscați, cum se poate de evitat/preveni? Astfel a fost definit bullying-ul – pisica în societate vrea să prindă șoarecele (îl ia peste picior, îl înjosește, îl blamează, îl bruschează), iar drept răspuns persoanele bruscate se închid în sine, se izolează, tac, scade nivelul de învățătură, nu sunt naturali, nu pot să-și facă prieteni.

Conflictul poate apărea între două persoane, între două părți egale, forțe fizice, psihice, statut. În conflict, ambele părți pot fi vinovate. În bullying doar unul, cel mai puternic fizic, cu mai multe persoane de partea sa, este cel care lovește, dar nu primește lovituri înapoi. Lovitura este unilaterală, cel care provoacă acela lovește, victima nu poate răspunde înapoi. Acest fenomen poate fi anihilat din exterior: să spună profesorilor, persoanelor autoritare.

Concluzia a fost clară pentru toți: cel care bruschează nu-i erou. Șoarecele nu poate răspunde, pisica primește plăcere că poate distruge.

Îndemnurile finale au fost: Căutați să-i sprijiniți pe cei din jurul vostru, fiți eroi, exemple pentru că dragostea este unitate, îi ține pe oameni împreună, laolaltă. Fiți motivați să vă ridicați, pentru că ridicarea este mult mai importantă decât căderea! Oamenii puternici nu doboară, oamenii puternici îi ajută pe cei din jurul lor! Să fim buni pentru ca să putem să fim fericiți, să facem bine, să avem grijă de noi, să iertăm ușor, să iubim mai mult, să avem răbdare și nădejde.

Pe această cale aducem cordiale mulțumiri Protoiereului Mitrofor Teodor Spătaru pentru buna organizare, precum și Doamnei Liuba Jignea-Suveică, Directorul Penitenciarului nr. 10 Goian, și tuturor celor prezenți pentru călduroasa găzduire.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață