Ce înseamnă a fi o femeie realizată azi?

 

În lunile octombrie-decembrie curent, studentele Facultății de Biomedicină și Ecologie, viitoare specialiste în domeniul tehnologiei farmaceutice și cosmetologie, din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, au avut parte de 4 seminare intitulate ,,Ce înseamnă a fi o femeie realizată azi?”.

În mijlocul studentelor a fost Nadejda Usatîi, reprezentanta Asociație Moldova pentru viață, care a tratat câteva aspecte referitoare la viața armonioasă a omului și despre cum, prin oameni armonioși, o țară devine armonioasă. Mai bine spus, ai o națiune puternică, dacă ai mame bune! Femeia are un rol decisiv în demersul unui popor, ea ocrotește viața, oblojește, sprijină, mamele sunt cele care își învață copiii să fie ambasadori ai frumosului sau, dimpotrivă, aducători de ură și războaie.

S-a vorbit despre criza de sarcină, care este o caracteristică umană, prezentă în rândul femeilor însărcinate din întreaga lume. Tabloul tipic de manifestare al crizei este comun, indiferent de caracteristicile personale ale femeilor, precum statut social, financiar, mediul de proveniență, inteligență, vârstă, frumusețe, putere etc. Este foarte important ca femeile însărcinate să fie sprijite să aleagă viața copiilor lor. Pentru că bucuria și zâmbetul fiecărui copil schimbă lumea!

„Fiecare viață este un dar! Fiecare om care ajută, care sprijină de bine alt om este un OM FRUMOS!” – iată alte două aspecte ale mesajului celor patru seminarii.

 

Primele două seminarii au avut statut de informare și problematizare, astfel încât domnișoarele, care vor fi cândva mame, să poată deveni mai stabile emoțional și mai puternice din punct de vedere psihologic. În viață avem nevoie să știm despre posibilele situații dificile și să ne pregătim dinainte pentru ele. Este foarte bine dacă tinerii achiziționează mereu modele de comportament care vor putea fi aplicate în cazul unor crize viitoare și presiuni. Când o tânără este conștientă de minunea pe care o poartă în ea și este sigură că va fi sprijinită, ea spune cu tărie ,,Da, vieții!”. „Da, vieții!” spune tatăl copilului, spun bunicii, spun toți cei care iubesc și ajută familia aflată în situație de criză; altfel criza poate sonoriza nu doar culoarul individual și cel familial, dar și cel social. Organismul (societatea) se îmbolnăvește dacă celulele (oamenii, familiile) sunt bolnave!

Femeia puternică face lucruri extraordinare. Având profunzimi sufletești mai mari decât bărbații, femeile au puterea de a se dărui mai mult; având un scop bun, ele trec peste tot ce stă în calea realizării lui. Femeia poate foarte bine să fie ,,regina casei”, o ajută și arhitectura ei sufletească și întreaga structură și acest lucru nu este deloc de subestimat. Ea ține familia, ea întreține focul din vatră și menține căldura mediului afectiv.

Bărbatul ocrotește familia. ,,Femeia, dacă a fost bărbatului ca ajutor, să-i fie, îndemnurile ei să-i îngăduie a face față relelor care-l amenință. Dacă ea-i virtuoasă și blajină, nu numai că va aduce bărbatului ei mângâierea tovărășiei ei, ci, în orice împrejurare, îi va fi de un mare sprijin. Ca un pilot îndemânatic, ea va preface în înseninare, prin dibăcia înțelepciunii ei, furtunile sufletului – și înțelepciunea ei va fi izvor de întărire”, spune Sf. Ioan Gură de Aur. Așadar, soția poate să-l aducă pe bărbat la limanul păcii, atunci când el vine împovărat cu griji obștești, căci ,,nimeni nu are o putere mai mare întru a desăvârși un bărbat și a-i mlădia sufletul cum vrea, decât o femeie piosă și înțeleaptă”.

Dacă întărim familia atunci întărim comunitatea și astfel vom dăinui ca popor, ca neam. Dacă într-o familie este ascultare și smerenie, dacă fiecare membru al familiei își împlinește rostul său, dacă există o structurare firească a lucrurilor, atunci acolo este deplină liberate de creație, fiecare aduce fiecăruia ce are mai bun și mai înalt, iar dragostea crește din treaptă în treaptă.

Să prețuim viața! Să iubim pe fiecare femeie ce poartă un prunc în pântec și pe fiecare prunc a cărui viață pâlpâie și vrea să vadă lumina!

Calde mulțumiri Doamnei Larisa Crăciun, lector universitar, și tuturor studentelor pentru bunăvoință și calduroasa primire.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață