Activități la Liceul Grătiești: Știi cât e distanța dintre un viitor luminos și un viitor distrus?

Aceasta a fost tema celor două întâlniri din 20 noiembrie 2019, cu elevii claselor a VIII-a – a X-a de la Liceul Teoretic ,,Grătiești” din com. Grătiești, componentă a mun. Chișinău.

Când o mașină merge pe o stradă cu două sensuri, între sensul ei și celălalt sens este doar o linie de vopsea albă, de câțiva centimetri.

Pe sensul ei, drumul îi este înainte; îi trebuie atenție, dar sensul e bun.

Dacă intră pe sensul celălalt și rămâne acolo, mai devreme sau mai târziu, dar cu siguranță cândva se va întâmpla un accident: se va ciocni de altă mașină.

Atât de aproape sunt cele două sensuri și atât de diferit este rezultatul mergerii pe unul sau pe altul!

Când un adolescent crește frumos, are modele onorabile și râvnește să caute adevărul, el se dezvoltă firesc. Ceea ce a pus Dumnezeu în el, ceea ce au pus părinții și educatorii crește, înflorește, rodește. Se pregătește pentru maturitate, pentru o familie, pentru carieră, pentru un viitor luminos încă din această perioadă în care se fac cele mai multe alegeri.

Este important ca adolescenții și tinerii să fie îndemnați să aleagă binele, să facă alegeri responsabile, care să le ofere siguranță, credibilitate, speranță.  

Când alege alt sens decât acesta, viitorul va fi distrus, al lui și al altora, precum o mașină sau două se distrug în accident.

Dacă frumusețea lăuntrică a tinerilor și curăția lor sunt desfigurate, dacă darurile care alcătuiesc potențialul uman se pierd, societatea este și ea părtașă la distrugerea lor.

Părinții, educatorii, oamenii cu răspunderi au puterea și au datoria de a povățui, de a arată sensul corect fiecărui adolescent. Așa vor face și ei la maturitate cu cei care atunci vor fi tineri, dacă astăzi au primit îndrumarea cea bună.

La finalul întâlnirilor, Nadejda Usatîi a oferit în dar bibliotecii liceului un set de cărți, precum și reviste ,,Pentru viață”, numărul pe anul 2019, intitulat ,,Unic din prima secundă”, tuturor elevilor și profesorilor prezenți.

Aducem mulțumiri administrației Liceului Grătiești, în persoana Doamnei Galina Pascal-Oleinic, directorul instituției, Doamnei Inga Prohor, director adjunct educație, și Doamnei Anastasia Caraman, director adjunct instructiv, pentru inițiativa acestor întâlniri, precum și tuturor participanților pentru bunăvoință. Sperăm să dezvoltăm lucrurile bune în continuare, spre folosul elevilor și al societății.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață