Activitate la Pelinia și Drochia: Să nu îi lăsăm singuri pe cei care au nevoie de noi!

Pe 27 mai 2019, Nadejda Usatîi, președintele Asociației Moldova pentru viață, a susținut trei seminare la Drochia. Primele două întâlniri au avut loc în incinta Gimnaziului Pelinia și Liceul Teoretic Pelinia, apoi Nadejda a fost împreună cu tinerii Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din or. Drochia.

În discuțiile cu tinerii au fost cuprinse câteva aspecte potrivite vârstei lor, dintre care prezentăm mai jos câteva.

,,La om, totul trebuie să fi frumos: și chipul, și îmbrăcămintea, și gesturile, și ținuta, și sufletul, și gândurile” ne sugerează Anton Cehov în ,,Unchiul Vanea”. În felul acesta, noi, oamenii, alcătuim ansambluri sociale viabile și putem crea o comuniune autentică între noi. Avem nevoie de toate aceste feluri de frumos, căci cu lemne putrede și cărămizi stricate nu poți înălța o cetate solidă. Dacă se întâmplă ca aceste feluri de frumos să nu fie cultivate, dacă se întâmpla ca adulții să nu îi sprijine pe copii și adolescenți să înțeleagă și să realizeze aceste tipuri de frumos, țara rămâne în prizonieratul urâtului, în întuneric, în păcat, în lipsa de soliditate și de comuniune și nu poate înflori, după cum nici oamenii nu înfloresc.

Niciodată o cetate nu cade fără trădători din interior. Și virusul când atacă celula are nevoie de proteine „trădătoare” care transmit informația și dau peste cap centrul de comandă.

Să luăm aminte să nu fim noi înșine proprii noștri trădători și să luăm aminte la responsabilitatea pe care o avem față de cei care au nevoie de noi.

Deci este important să avem grijă de sănătatea noastră lăuntrică, de caracterul purtărilor noastre, și este important să luăm aminte la oamenii acestui popor, în special la copiii nenăscuți, să-i tratăm cu dragoste și respect. Având dragoste și respect le vom arăta binele, îi vom sprijini să îl facă. Dar dacă nu iubești pe cineva și nu îl respecți, nu te vei preocupa de el, nu îl vei ajuta. Fiecare om este important în cetatea sa, fiecare om are talente (daruri) care îi chezășuiesc posibilitatea împliniri în viața de obște și cât bine poate aduce celorlalți. Copiii au un potențial, dar nu îl știm deloc atunci când îi vedem doar la ecografie – să ajutăm mamele să îi nască, pentru ca potențialul lor să nu se irosească încă înainte de a-l fi arătat măcar prin zâmbetul de nou născut!

La finalul întâlnirilor, Nadejda a oferit în dar reviste ,,Pentru viață”, numărul pe anul 2019 – ,,Unic din prima secundă”, tuturor  elevilor şi profesorilor prezenți.

Despre eficienţa acestor seminare deducem din impresiile elevilor:

Nicolae Agachi, clasa a VIII-a: ,,În cadrul acestui seminar am învățat ceva nou și important. Practic, toți elevii au fost uimiți de această temă și cred că și pentru ei a fost ceva folositor. Mulțumim pentru acest seminar.”

Ecaterina Furtuna, clasa a IX-a: ,,Am rămas mulțumită de acest seminar, timpul a trecut nu în zadar. Am înțeles cât de necesar este să promovăm viața. Sper că împărtășirea noilor cunoștințe acumulate în cadrul acestui seminar va oferi tuturor persoanelor speranța pe care am simțit-o și noi. Eu sunt perfect încrezută că majoritatea au recepționat informația oferită și o vor transmite și altora, astfel că într-o zi viața unui copilaș să fie protejată. Vă mulțumim pentru informația acordată și amabilitatea cu care ați prezentat!”

Ionela Bujor, clasa a IX-a: ,,Datorită acestui seminar am aflat lucruri pe care într-adevăr nu le cunoșteam. Fiecare dintre noi are dreptul la viață! Fiecare dintre noi merită să vadă largul cerului, lumina soarelui și de a face cunoștință cu Dumnezeu. Scopul nostru este de a menține în viață societatea sau mai bine zis de a da viață unei noi societăți. Pruncii sunt cei care ne fac să fim oameni, ne învață să avem răbdare. Deci, de aici rezultă că ei merită viața. Cea mai mare greșeală, cel mai mare păcat pe care îl poate săvârși un om este de a ucide un prunc nenăscut. Nu credeți că ar fi mai bine să le dăm viață, așa cum sunt ei, pentru că nu ei sunt vinovați că au apărut într-un moment care nu a fost ales de părinții lor, de exemplu când părinți sunt tineri (și uneori sunt interesați de noi ,,aventuri”). După mine, acest seminar mi-a adus o informație chiar destul de folositoare și interesantă, ea a influențat pozitiv asupra mea și m-a indignat anume faptul că nu trebuie să înjosim și nici să criticăm astfel de cazuri. Viața unui copil e cea mai mare avere a cuiva, viața unui copil, prin bucuria pe care o aduce, te face să mai vrei unul. Oferiți-le viața, căci ei merită asta! Vă mulțumesc că ați ales a ne aduce o astfel de informație utilă și ați fost pozitivă și răbdătoare cu noi. Vă mai așteptăm!”

Lidia Agachi, clasa a VIII-a: ,,Seminarul mi-a redat sentimente de admirație. Am rămas impresionată de povestea dumneavoastră. Această poveste m-a învățat ce este cu adevărat viața și pentru ce noi trăim și care este scopul nostru. Aceste informații m-au convins că nu există motive pentru a lua viața unui copil înainte de a se naște. Indiferent de situații, nu ar trebui să facem acest pas, pentru că nu știm ce personalitate se va naște, cât bine va aduce părinților și societății. Vă mulțumim că ne-ați convins despre acest lucru și despre faptul că ne-ați arătat ce înseamnă viața și care este darul ei. Dacă veți mai veni la noi să știți că vă vom aștepta cu brațele deschise.”

Aducem felicitări și cordiale mulțumiri Preotului Pavel Vuluță, protopot r. Drochia, Preotului Adrian Ciobanu, parohul bisericii ,,Sf. Nicolae” din s. Pelinia, și Prot. Ioan Novac, profesor de religie și educație civică la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din or. Drochia, pentru frumoasa inițiativă, și nu în ultimul rând gazdelor evenimentelor, Domnului Ion Babalău, director al gimnaziului Pelinia, Doamnei Galina Grumeza, director al Liceului Teoretic Pelinia, și Domnului Sergiu Vrabie, director al Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din or. Drochia, precum și tuturor celor prezenți pentru amabilitate. Sperăm să dezvoltăm lucrurile bune în continuare, spre folosul elevilor şi al societăţii.

Biroul de presă AO Moldova pentru viață