Cum să preţuim darul vieţii, noi, viitorii medici?

 

În cadrul întâlnirii de joi, 14 decembrie curent, Nadejda Usatîi le-a vorbit studenţilor despre scopul urmărit de Asociaţia ,,Moldova pentru viață”, axându-se, în continuare, pe valorile şi respectul pentru viaţa umană de care este responsabil fiecare dintre noi. Pentru o introducere rapidă în realitatea începutului vieții, studenţilor li s-a propus spre vizionare un mic film, ,,Miracolul vieții”, despre apariţia, dezvoltarea şi naşterea fiinţei umane, apariţia pe lume a unui copil.

Au urmat apoi discuții pe temele: ce este o situaţie de criză de sarcină pentru o femeie, unde şi când apare criza, care sunt factorii determinanţi a unei asemenea crize, care sunt soluţiile, consecințele negative ale avortului asupra femeii, alternative pentru sarcinile neașteptate etc. Aceste teme sunt importante pentru studenții de la medicină, nu doar pentru ei personal, ci și pentru viitorii lor pacienți. Căci un medic bun este cel care înțelege și sufletul pacientului, problemele cu care el se confruntă și care îi pot agrava bolile sau îl pot ajuta să se vindece.

Este meritorie preocuparea lor, căci înțelegând transformările și problemele din perioada sarcinii, ei vor putea să fie mai atenți cu pacientele lor și vor putea să sfătuiască cu competență pe soții pacientelor cum să le sprijine. Considerăm că această întâlnire a fost una specială pentru tinerii respectivi, care, cu siguranţă, şi-au pus, pe parcurs, mai multe întrebări privitor la relaţiile intime, la relaţia în familie, la venirea pe lume a unui copil, la implicarea fiecăruia dintre ei, în calitate de specialist, în soluţionarea unor asemenea probleme etc.

La finalul întâlnirii, viitorii medici, băieți și fete, au primit pliante informative, cărți și reviste ,,Pentru viață”.

Elena Căldare